Gaza’s Onderwijs Ministerie schrijft dat Joden Paasbrood bakken met bloed van niet-Joden

Terwijl de Arabische wereld minder antisemitisch wordt, gaan de Palestijnen natuurlijk de andere kant op. Dr. Nasser Al-Yafawi schrijft voor de Egyptische nieuwssite Essahra en de Palestijnse site Mashreq News en ook op de Palestijnse nieuwssite Al Bousla.

Dr. Nasser Al-Yafawi schrijft dat de traditionele antisemitische bloedsmisdaad absoluut waar is, waarbij hij zich concentreert op de smaad van het bloed in Damascus.

Zijn artikel, getiteld ‘De waarheid over de Joden die taarten bakken met het bloed van heidenen’, begint met

Op hun heilige feesten, vooral de Eid al-Kabir, wordt knapperig brood gegeten, en de misdaad is dat dit brood niet wordt gekneed. Tenzij het wordt gekneed met het bloed van een niet-Jood van de jongens.

Volgens zijn Facebook-pagina is Dr. al-Yafawi directeur van het Ministerie van Onderwijs in Gaza voor de Palestijnse Autoriteit. Zelfs andere inwoners van Gaza voerden op Facebook ruzie met hem en zeiden dat de bloedlastering niet waar is, door te linken naar de Arabische Wikipedia-pagina over het onderwerp, maar hij staat erop dat het waar is.

Dit wordt de Palestijnen geleerd. Elke dag.

Plaatje hierboven: Rituele moord op 5 februari 1840 in Damaskus (Syrië). Het Middeleeuwse bloedsprookje maakt zijn entree in het Midden-Oosten. Joden tappen het bloed af van de jonge moslim Ibrahim Amāra. De titel op het boek luidt ‘De Talmoed’. Vanuit Damaskus bereikt de fabel tien jaar later Istanboel [beeldbron: Ha Sephardi]

Damaskus Affaire van 1840
De oudste bekende versie van het bloedsprookje dat aan de basis ligt van van een lange reeks, vindt plaats iin Engeland in 1144. De twaalfjarige William of Norwich werd dood teruggevonden in een bos.

Het begint met het gerucht dat Joden een christenkind gevangen hebben genomen, het gedood hebben door het meerdere malen in zijn hoofd te steken, wat de doornenkroon van Jezus moest symboliseren. Ze zouden hem na zijn dood in bloed ondergedompeld hebben en het bloed gebruikt hebben voor het maken van matses in de tijd van Pesach (het Joodse Paasbrood).

Gelijkaardige verzinsels borrelden op onder het gepeupel zoals dat van Hugo de Kleine (1255), bij Werner van Oberwesel (1287) en bij Simon van Trente (1475), die zelfs heilig werd verklaard.

Vele eeuwen en tientallen versies later duikt dit middeleeuws verzinsel opnieuw op  in Damaskus in 1840 ten tijden van de Ottomaanse (Turkse) Bezetting van de Levant in het Midden-Oosten in een voor moslims speciaal aangepaste versie.

Syrische Joden werden beschuldigd van het laten verdwijnen van een katholieke monnik en zijn bediende. De valse beschuldiging leidde destijds tot hevige pogroms tegen de Joodse inwoners van Damascus.

Het boek is nog steeds immens enorm populair en niet alleen in Syrië maar ook in de Palestijnse gebieden en in Iran. In 1910 werden de Joden van het Perzische Shiraz beschuldigd van moord op een moslimmeisje.

Het boek The Matzah of Zion (1983) van de Syrische minister van Defensie Mustafa Tlass (boekomslag hiernaast) onderschrijft het bloedsprookje. Het kwam voor in de Syrische tv-serie Ash-Shatat (De Diaspora) uit 2003 en in een toespraak in 2007 van Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging in Israël.

In 2010 werd het genoemd op het door Hamas gerunde radiostation Al Aqsa, in 2012 op het internationale Arabische tv-station Rotana Khalijiya TV en in 2014 op de Jordaanse televisie door oud-minister Sheik Bassam Ammoush.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Gaza Ministry of Education director writes that Jews eat the blood of “goys” in matzoh” van 9 oktober 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelAntisemitische mythes 2: van het bloed en de matses” van 5 mei 2019 op de site van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW)

♦ naar een artikel van Franklin ter Horst “Pesach bloedsprookjes smerige laster jegens het Joodse volk” van 23 maart 2020 op de site van de auteur

Een gedachte over “Gaza’s Onderwijs Ministerie schrijft dat Joden Paasbrood bakken met bloed van niet-Joden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.