De gevaarlijkste vijand van de Palestijnen is … archeologie!

Plaatje hierboven: In Qumran, dat ligt aan de noordwestelijke rand van de Dode Zee in de Jordaanvallei, werd onlangs een mikve (Joods ritueel bad voor vrouwen) blootgelegd dat dateert uit de eerste eeuw voor Christus. De trap werd gescheurd door een lokale aardbeving [beeldbron: Bible Odyssey]

Deskundigen zullen je vertellen dat de gevaarlijkste vijanden van de Palestijns-Arabische zaak de Golfkoninkrijken zijn die besloten hebben Israël te erkennen, of de Europese landen die hun ambassades naar Jeruzalem verhuizen, of de Amerikaanse politici die weigeren de schulden van de Palestijnse Autoriteit te blijven onderschrijven.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg dat de meest geduchte vijand van de Palestijnen … archeologie is.

Een 2000 jaar oude mikve of ook mikvah (ritueel bad) werd onlangs blootgelegd in Beneden-Galilea. De meeste mensen zouden waarschijnlijk nooit van de ontdekking hebben gehoord, ware het niet dat de dramatische foto’s van het hele bouwwerk per vrachtwagen naar een nabijgelegen kibboets worden vervoerd om het te bewaren.

De opmerkelijke aanblik van een door vrachtwagens gedragen mikvah doet ons ook in stilte nadenken over de opmerkelijke implicaties van de archeologische vondst:

Het betekent dat 2000 jaar geleden de inwoners van de Beneden-Galilea exact dezelfde religieuze rituelen beoefenden die orthodoxe joden over de hele wereld vandaag beoefenen. Met andere woorden, die Galileeërs waren Joden. Het waren geen ‘Palestijnen’. Het woord ‘Palestina’ was nog niet uitgevonden.

Het waren ook geen Arabieren of moslims – de invasie van het land Israël door moslimfundamentalisten vanaf het Arabische schiereiland lag nog 600 jaar in de toekomst. Het nieuws van de oude mikvah moet een behoorlijke teleurstelling zijn geweest voor Mahmoud Abbas, hoofd van de Palestijnse Autoriteit.

Op 25 september zei Abbas tegenover de Algemene Vergadering van de VN (UNGA):

Het Palestijnse volk is al meer dan 6000 jaar aanwezig in hun vaderland, Palestina, het land van hun voorouders.

Die bemoeizuchtige archeologen en hun ontdekkingen blijven de Palestijnse propaganda in de weg staan!

Tot overmaat van ramp voor Abbas waren de directeuren van de opgraving Walid Atrash en Abd Elghani Ibrahim. Je kunt aan hun namen zien dat ze niet bepaald orthodoxe joden zijn. De P.A. zal het moeilijk hebben om iemand te laten geloven dat Atrash en Ibrahim agenten zijn van een zionistische samenzwering.

De mikvah-ontdekking was slechts de laatste in een reeks archeologische vondsten in Israël van het afgelopen jaar, die elk in tegenspraak waren met het Palestijnse-Arabische propaganda-verhaal. Bij de opgraving van de parkeerplaats van Givati ​​in Jeruzalem ontdekten archeologen inscripties in de Hebreeuwse taal die 2.600 jaar oud waren.

Een daarvan was een stenen zegel met de woorden ‘behorend tot Ikkar, de zoon van Matanyahu.’ De andere was een zegelafdruk van klei met de tekst ‘behorend tot Nathan-Melech, dienaar van de koning’. Ze waren niet in het Arabisch. En de namen waren niet Yasser of Mahmoud.

Elders in Jeruzalem ontdekten archeologen een 2000 jaar oude verharde weg die werd gebruikt door Joden die de jaarlijkse pelgrimstocht naar de hoofdstad maakten ten tijde van de feesten van Pascha, Sjavoeot en Soekot. Het werd niet gebruikt door Arabieren, of moslims of ‘Palestijnen’ – omdat er in die dagen geen van hen in de buurt waren.

Ondertussen ontdekten graafmachines van de Universiteit van North Carolina twee prachtige mozaïeken op de plaats van een 1600 jaar oude synagoge nabij Huqoq in het noorden van Israël.

De ene toont een scène uit de uittocht van de Joden uit het oude Egypte. De andere toont afbeeldingen gebaseerd op verzen in het boek Daniël van de Thora. Merk op dat de mozaïeken geen scènes uit de Koran laten zien. Er is niets Arabisch, islamitisch of ‘Palestijns’ aan hen. Ze zijn joods, ze bevinden zich in Israël en zijn 1600 jaar oud.

Elke nieuwe archeologische ontdekking over de oude joden vormt een nieuwe stok in de spaken van de wielen van de Palestijns-Arabische propagandamachine. Elk fysiek feit in de bodem van het land doorbreekt de leugens van de P.A. Elke steen of zegel of scherf aardewerk herinnert ons eraan wie de echte inheemse bevolking van het land Israël is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stephen M. Flatow “Palestinians’ most dangerous enemy is … archaeology” van 6 oktober 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Jenni Frazer “2,000 year-old mikvah discovered during excavation in Israel” van 30 september 2020 op de site van The Jewish News

Een gedachte over “De gevaarlijkste vijand van de Palestijnen is … archeologie!

  1. Inderdaad, want met archeologie kan je niet diskuteren, je kan hem niet hersenspoelen, bedreigen, chanteren en hij raakt ook niet onder de indruk van terreur of intifada.

    Het énige wat je kan doen is deze blootgelegde eeuwenoude bewijzen zo snel mogelijk vernietigen door ze te categoriseren als zand & rommel…….vandaar dat Jordanie/Waqf haar positie op de Tempelberg niet wil prijsgeven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.