Joden bouwen soeka’s in Dubai (VAE) en op het HQ van de IDF in Tel Aviv

Plaatje hierboven: Rabbijn Mendel Duchman staat hierboven aan de soeka en “zag dat het goed was“. De soeka werd opgericht op het dak van het KAF Kosher Restaurant in het Armani Hotel in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten op maandag. 5 oktober 2020 [beeldbron: AP/Kamran Jebreili]

In een andere blijk van solidariteit de Joden van Israël (en de Diaspora) heeft het hoogste gebouw ter wereld, gelegen in Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), deze week een soeka (loofhut) opgericht, meldde de Associated Press.

De betekenis is waarschijnlijk verloren gegaan bij de meeste voorbijgangers, maar voor Dubai’s lang geheime joodse gemeenschap, is de openbare aanwezigheid van een soeka – de tijdelijke schuilplaats waar joden samenkomen om het weeklange oogstfeest van Soekot te vieren – aan de voet van de iconische Burj Khalifa markeert een nieuwe prestatie.

De soeka ontstond vorige week buiten het eerste koosjere restaurant in de Verenigde Arabische Emiraten, na een door de VS bemiddelde deal om de betrekkingen tussen de VAE en Israël te normaliseren.

Joden bouwen de hutconstructies als onderdeel van het jaarlijks weerkerende Loofhuttenfeest dat nog tot het einde van deze week voortduurt. Met het Loofhuttenfeest, een Bijbels feest dat zeven dagen duurt en waarbij wordt herdacht dat de Israëlieten (de voorouders van de Joden) veertig jaar lang in de Sinaïwoestijn onder de bescherming van God rondtrokken waarbij ze verbleven in tenten of hutten.

Volgens het boek Deuteronomium 16:13-15 (in de christen Statenvertaling) dienen de Joden ‘vrolijk te zijn’ tijdens deze week:

Het feest der loofhutten zult gij u zeven dagen houden, als gij zult hebben ingezameld van uw dorsvloer en van uw wijnpers. En gij zult vrolijk zijn op uw feest, gij, en uw zoon, en uw dochter, en uw dienstknecht, en uw dienstmaagd, en de Leviet, en de vreemdeling, en de wees, en de weduwe, die in uw poorten zijn. Zeven dagen zult gij den HEERE, uw God, feest houden, in de plaats, die de HEERE verkiezen zal; want de HEERE, uw God, zal u zegenen in al uw inkomen, en in al het werk uwer handen; daarom zult gij immers vrolijk zijn.

Ook in het Israëlische Leger (aka IDF of Tsahal) wordt vrolijk feest gevierd. Naar aanleiding van het Loofhuttenfeest bouwden soldaten een soeka bovenop het hoog gelegen hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Isabel Debre “Sukkah rises at base of world’s tallest tower in UAE” van 5 oktober 2020 op de suite van The Times of Israel

♦ naar een artikel Watch: Building a Sukkah on top of IDF headquarters” van 4 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.