Ministers van BuZa van Israël en de VAE bezochten samen het Holocaustmonument in Berlijn

Tijdens een historische bijeenkomst kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bijeen in Berlijn en bezochten ze dinsdag samen het belangrijkste Holocaustmonument van de stad.

Minder dan een maand na de ondertekening van een vredesovereenkomst die de betrekkingen tussen de buren in het Midden-Oosten normaliseerde, liepen de Israëlische minister Gabi Ashkenazi en Abdullah bin Zayed Al Nahyan uit de VAE door het grote monument van betonnen blokken dat de door de nazi’s vermoorde Joden symboliseerde tijdens een bijeenkomst die beide Symbolisch en productief – volgens rapporten bespraken het paar handels- en toerismekwesties.

De twee diplomaten bezochten het monument samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, die zei dat de bijeenkomst en het vredesakkoord laten zien ‘dat vreedzaam samenleven in het Midden-Oosten mogelijk is.’ Israël tekende op dezelfde dag in het Witte Huis ook een overeenkomst met de Arabische natie Bahrein.

“Ik groet de zielen van degenen die het slachtoffer zijn geworden van de Holocaust”, schreef Al Nahyan in het gastenboek van het monument. Hij citeerde ook uit een Joods gebed dat in het Arabisch is vertaald: “Mogen hun zielen verbonden zijn in de banden van het leven.” Hij schreef ook ‘Nooit meer‘ in het Engels en in het Arabisch, volgens The Times of Israel.

Ashkenazi zei dat de bijeenkomst “het begin van een nieuw tijdperk symboliseert. Een tijdperk van vrede tussen volkeren.” In een andere blijk van solidariteit heeft het hoogste gebouw ter wereld, gelegen in Dubai, de hoofdstad van de VAE, deze week een sukkah opgericht, meldde de Associated Press. Joden bouwen de hutconstructies als onderdeel van de Soekot-vakantie, die tot het einde van deze week voortduurt.

Plaatje hierboven: Een somber maar opvallend monument dat zich uitstrekt over een perceel van 1,9 hectare in het centrum van Berlijn, het Monument voor de vermoorde Joden van Europa (Denkmal für die Ermordeten Juden Europas) werd in 2005 geopend om de ongeveer 6 miljoen joodse slachtoffers van de Holocaust ten gedenken [beeldbron: Viator]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Israel and UAE foreign ministers tour Berlin Holocaust monument in historic first meeting” van 7 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.