Arabische staten beschouwen Abbas als irrelevant, zegt ex-Shin Bet topambtenaar:

Plaatje hierboven: Arabische staten zijn het theater van de Palestijnse Autoriteit meer dan kotsbeu en beschouwen de bijna 85-jarige president-voor-het-leven van de PA Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, als irrelevant in de context van hun eigen besognes [beeldbron]

De constellaties van gematigde soennitische Arabische staten die op schema liggen om de betrekkingen met Israël te normaliseren, beschouwen de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas als irrelevant, heeft een voormalige topfunctionaris van Shin Bet (Israel’s Agentschap voor Veiligheid) tegen The Jerusalem Post gezegd.

De voormalige chef van de contraterrorisme divisie voor Jeruzalem, Judea en Samaria Arik ‘Harris’ Barbing zei zondag tegen de Post dat “de Palestijnse kwestie geen aandachtspunt is van de Arabische staten.” Harris zei dat “Abu Mazen [Abbas] niet veel jaren meer heeft“. Volgende maand wordt Abbas 85 jaar en de laatste jaren heeft hij een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen gehad.

Hij zei dat “de Arabische wereld nu zegt dat de betrekkingen met Israël belangrijker zijn dan de Palestijnse kwestie, die in de nabije toekomst niet kan worden opgelost door Abu Mazen.” Hoewel dit misschien een radicale verschuiving lijkt, zei hij dat dit soort verschuiving kan worden gezien als ingebed in de Arabische cultuur.

Vloeiend in de Arabische en Arabische cultuur, haalde hij een beroemd Arabisch gezegde aan, dat grofweg vertaald werd als: “Als ik en mijn oom het opnemen tegen een vreemde, ben ik bij mijn oom. Maar als ik en mijn broer het opnemen tegen mijn oom, ben ik bij mijn broer.

Aan de basis van de gezinsuitdrukkingen ligt het diepgewortelde idee in de Arabische cultuur dat de nabijheid van een persoon of een groep tot een andere groep altijd relatief is en kan worden overtroffen door een grotere interesse.

In dit geval zijn de Arabische staten jarenlang tot de conclusie gekomen dat een aantal van hun belangrijkste belangen wordt gediend door te normaliseren met Israël en dichter bij de VS te komen, ook al gaat dat ten koste van de Palestijnen.

Harris somt vervolgens verschillende belangen op die de Arabische staten willen vervullen door met Israël te normaliseren. Hij merkte op dat de verschuiving gebaseerd is op “de strategische situatie in het Midden-Oosten“, zei hij: “Iran is de centrale dreiging. Het conflict is soennitisch versus sjiitisch. Het is niet alleen politiek, maar ook religieus.

De voormalige topfunctionaris van Shin Bet markeerde Hezbollah in Libanon, Syrië en Irak als slechts een paar plaatsen waar Iran en de sjiieten met soennieten strijden om invloed en controle over de regionale agenda. Deze soennitische staten hebben ervoor gekozen om dichter bij Israël en de VS te groeien, en beschouwen de twee als onderling verbonden, vooral gezien de huidige ongewoon nauwe relatie tussen premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump.

De zon van Tel Aviv
Een voorbeeld, zo merkte hij op, van een verwachte uitbetaling is dat de VAE naar verwachting het elite F-35-vliegtuig zal verkopen, gedeeltelijk als beloning voor het zijn van de eerste Golfstaat die normaliseert met Israël. Maar de interesse in Israël en de VS vanuit de Golfstaten is breder en strekt zich uit tot het ontvangen van nieuwe cybercapaciteiten, technologie, landbouwexpertise en algemene buitenlandse investeringen, zei Harris.

Dit wordt belichaamd door een nieuwe generatie Arabische leiders zoals de kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië, die volgens buitenlandse rapporten “de zon van Tel Aviv meerdere keren heeft gevoeld‘. Harris zei dat het helpt dat deze landen geen echt land of concreet geschil met Israël hebben, afgezien van de vage toezegging door de jaren heen om de Palestijnen te steunen.

Hij beschuldigde Abbas van irrationele misrekeningen en zei dat de PA de veranderende tijden niet heeft begrepen en dat haar poging om zich opnieuw te verenigen met Hamas of een soort nieuwe ronde van verkiezingen zal mislukken.

Een deel van de mislukking die hij zei, was inherent aan het feit dat noch de PA, noch Israël zal toestaan ​​dat Hamas de Westelijke Jordaanoever overneemt, zoals in Gaza. In wezen zei hij dat Abbas geschokt was toen hij “op een ochtend wakker werd … en in het gezicht werd geslagen” door een reeks normalisatieovereenkomsten met Israël, met Qatar, Soedan en anderen die mogelijk onderweg zijn.

Ondanks een speelveld dat momenteel gunstig is voor Israël, waarschuwde Harris het land om de Palestijnse kwestie niet te negeren of af te wijzen. “Als je ze teveel tegen de muur duwt, kun je er terreur voor terug krijgen.” Er is een verscheidenheid aan Palestijnse groeperingen die verantwoordelijk handelen en zullen luisteren naar Abu Mazen, ”die er niet in is geslaagd een deal met Israël te sluiten, maar ook standvastig is gebleven tegen terreur (in tegenstelling tot zijn voorganger Yasir Arafat).

Door ervoor te zorgen dat de vluchtige mix van het coronavirus, economische problemen en genegeerd worden door Israël, zouden sommige van deze groepen kunnen breken met Abbas en Israëliërs gaan aanvallen. Als deze groepen zich tegen Israël zouden keren, zou het veel gevaarlijker zijn dan de eenzame golf van aanvallen in 2015-2016. Dit alles is waar, zelfs als Trump president blijft in 2021.

Harris zei daarentegen dat als de democratische presidentskandidaat Joe Biden de aanstaande verkiezingen wint, “alle regels van het spel kunnen veranderen, vooral omdat het Israëlische leiderschap nauwe banden heeft met Trump.” Hij zei dat een overwinning van Biden er waarschijnlijk toe zou leiden dat de Palestijnse kwestie opnieuw wordt verheven tot een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse beleid in de regio.

Tegelijkertijd zei hij dat er in het begin van een Biden-presidentschap een verlengde overgangsperiode zou kunnen zijn wanneer het omgaan met de coronacrisis en andere binnenlandse kwesties elke serieuze aandacht voor de Palestijnen zouden wegnemen.

Harris heeft goede hoop dat als Abbas wordt opgevolgd door vriendelijkere functionarissen als Salam Fayyad en Mohammed Dahlan, het Palestijnse denken over het bereiken van een deal met Israël ‘kan worden opgefrist’. Deze personen zouden echter niet op de lijst van Abbas staan ​​voor een opvolger en Harris zei dat het onduidelijk was of de ongeveer vijf beste kanshebbers flexibeler zouden zijn bij het bereiken van een deal.

Een ander belangrijk punt om in de gaten te houden is de veiligheidscoördinatie met de PA. Hoewel Abbas de veiligheidscoördinatie met Israël verrassend meer heeft verminderd dan verwacht om zijn woede te tonen over de huidige Israëlisch-Amerikaanse standpunten over de Palestijnen, zei Harris dat de PA nauwgezet is geweest om Israël te stoppen of te waarschuwen voor terreuroperaties.

Hij zei dat dit een kernbelang van de PA is, zodat Israël het niet ervan beschuldigt verbonden te zijn met terreur, wat zou kunnen leiden tot een andere ‘schoonmaakoperatie’ zoals tijdens de Tweede Intifada.

In plaats daarvan heeft verminderde samenwerking geleid tot problematische incidenten, zoals waarbij de PA-politie een Palestijnse autodief achtervolgde in de buurt van de Israëlische nederzetting Hashmonaim. Israëlische troepen arresteerden de PA-politie, hoewel ze niets verkeerds deden, omdat de PA de achtervolging en enige inval in Israëlische gebieden niet coördineerde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Top ex-Shin Bet official: Arab states view Abbas as irrelevant” van 5 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Arabische staten beschouwen Abbas als irrelevant, zegt ex-Shin Bet topambtenaar:

  1. Abbas is al jaren irrelevant in de Arabische wereld.

    Het waren/zijn vooral Europeanen die hem steeds zuurstof bleven/blijven toedienen!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.