Fatah beschuldigt de PA-regering van ‘discriminatie’ van Gaza

Plaatje hierboven: Gaza, 1 januari 2020. Zeldzame manifestatie van de Palestijnse factie Al-Fatah in de Strook naar aanleiding van de 55ste verjaardag van de stichting van de terreurgroep [beeldbron: AFP]

Activisten van de dominante Fatah-factie hebben geëist dat de Palestijnse Autoriteit stopt met haar beleid van ‘discriminatie’ van haar eigen werknemers in de Gazastrook, die de afgelopen drie jaar hun salarissen hebben zien verlagen of stopzetten.

De eis was een teken van groeiende onvrede onder Fatah-functionarissen in de Gazastrook met PA-president Mahmoud Abbas en de PA-leiding, en sommige Palestijnen zeiden dat de eis zou kunnen leiden tot een opstand binnen Fatah in de Strook, waar de factie tienduizenden leden telt.

De eis om de salarissen te vergoeden kwam nadat Ahmed Majdalani, de PA-minister voor sociale ontwikkeling, klaagde dat PA-werknemers in Gaza de afgelopen 13 jaar salarissen hadden ontvangen ondanks dat ze geen werk deden. Majdalani, een lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, zei dat het ondenkbaar was dat die werknemers volledige salarissen zouden blijven ontvangen, inclusief betalingen voor transport en andere privileges, terwijl ze inactief waren.

De PA-regering beval zijn duizenden werknemers thuis te blijven nadat Hamas in 2007 de controle over de Gazastrook had overgenomen. Ze wilde voorkomen dat ze onder het bestuur van Hamas zouden blijven werken. Maar in 2017 besloot de PA-regering, geconfronteerd met een diepe financiële crisis, de salarissen van de werknemers op te schorten of te verlagen en de onvrede onder hen groeide omdat hun collega’s op de Westelijke Jordaanoever hun salaris volledig bleven ontvangen.

De activisten hebben een onlinecampagne gelanceerd met de titel ‘Stop de discriminatie’ waarin ze Abbas en de PA-regering ervan beschuldigen hun verplichtingen jegens hun Gaza-medewerkers niet na te komen.

Fatah waarschuwde dat de ‘discriminatie’ van de werknemers van Gaza de kloof tussen de door Hamas geregeerde kustenclave en de Westelijke Jordaanoever, die wordt gedomineerd door Fatah, verder zou verdiepen. ‘We worden gestraft door Abbas, hoewel hij degene was die ons vertelde thuis te blijven toen Hamas zijn staatsgreep pleegde in de Gazastrook’, klaagde Ma’moun al-Madhoun, een Fatah-activist in dienst van de PA-regering.

“In 2017 heeft de Palestijnse regering onze salarissen met 25% verlaagd. Twee jaar later werden onze salarissen met 50% verlaagd. In het begin kregen we te horen dat we niet met de Hamas-regering moesten werken en thuis moesten blijven. Degenen die het bevel niet opvolgden, verloren hun salaris. Nu worden zelfs degenen die zich eraan hielden gestraft.”

Madhoun en andere Fatah-activisten deden een beroep op Abbas en de PA-regering om het beleid van ‘geografische discriminatie’ tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te stoppen. ‘President Abbas heeft zijn Fatah-aanhangers in de Gazastrook in de steek gelaten’, klaagde Issa Mahmoud, een ander Fatah-lid. ‘Als de Gazastrook hem niets kan schelen, moet hij dat zeggen en ons Palestijnse staatsburgerschap intrekken.’

Majdalani zei dat hij had opgeroepen om de betalingen stop te zetten omdat veel van de PA-medewerkers wier salarissen waren opgeschort, ofwel de Gazastrook hadden verlaten of in andere banen waren gaan werken. Maar verschillende Fatah-functionarissen in de Gazastrook veroordeelden Majdalani’s ‘racistische en aanstootgevende’ verklaringen en riepen Abbas en premier Mohammad Shtayyeh van de PA op om hem te ontslaan.

Tawfik Tirawi, lid van het Centraal Comité van Fatah en voormalig commandant van de Algemene Inlichtingendienst van de PA op de Westelijke Jordaanoever, riep de regering van de PA op om de volledige rechten van haar Gaza-medewerkers te waarborgen. Tirawi bekritiseerde de opmerkingen van Majdalani en merkte op dat de PA zijn ambtenaren had opgedragen niet aan het werk te gaan toen Hamas de controle over Gaza overnam.

De Palestijnse Business Association in Gaza zei dat de uitspraken van Majdalani onaanvaardbaar en schadelijk waren. ‘De Gazastrook is een integraal onderdeel van het thuisland en niemand, zelfs Majdalani niet, heeft het recht om zijn bevolking en zijn legitieme rechten aan te vallen’, zei de groep. ‘Dergelijke verklaringen versterken de verdeeldheid tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en versterken het gevoel van onrechtvaardigheid en onderdrukking van het Palestijnse volk in de Gazastrook.’

Een belangrijke Fatah-functionaris vertelde The Jerusalem Post dat de maatregelen van de PA-regering tegen haar werknemers Hamas in de kaart zouden spelen. De functionaris zei dat Abbas door het verlaten van de aan Fatah gelieerde werknemers in de Gazastrook ook zijn aartsrivaal, de afgezette Fatah-agent Mohammed Dahlan, aanmoedigde, die in de Verenigde Arabische Emiraten is gevestigd.

‘Dahlan heeft al veel supporters die op zijn loonlijst staan ​​in de Gazastrook’, vertelde de ambtenaar aan de Post. “Nu zullen duizenden ontevreden Fatah-leden die zich verraden voelen door Abbas en de PA-leiding zich bij het pro-Dahlan-kamp voegen. Anderen gaan misschien voor Hamas werken. ‘


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Fatah accuses PA government of ‘discrimination’ against Gaza” van 4 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post