De Israëlische minister Gantz zegt dat Turkije zich verzet tegen regionale vrede

De Israëlische minister van Defensie beschuldigde Turkije zondag van het destabiliseren van de regio en het tegenwerken van vredesinspanningen, en riep op tot internationale druk om het gedrag van de NAVO-macht te veranderen.

Israël schuwt over het algemeen de publieke afkeuring van Turkije, waarmee het handels- en diplomatieke betrekkingen onderhoudt ondanks het pro-Palestijnse standpunt van de regering van Ankara gedurende meer dan een decennium.

Minister van Defensie Benny Gantz informeerde Arabische verslaggevers aan de Golf als vervolg op de oprichting van banden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein door Israël, en beschreef Turkije en Iran als ‘het ontkennen van de bevordering van vrede en het ondersteunen van regionale agressie‘.

Iran – de belangrijkste vijand van Israël – en Turkije hebben kritiek geuit op de door de VS bemiddelde normaliseringsovereenkomst van 15 september tussen Israël en de Golfmachten, waarin ze een verraad aan de Palestijnse zaak zagen.

Onder verwijzing naar de acties van Turkije in het noorden van Syrië en het oostelijke Middellandse Zeegebied, evenals zijn interventie in Libië en contacten met Palestijnse Hamas-militanten. Minister Gantz zei op de Zoom-conferentie, die werd georganiseerd door The Arab Council for Regional Integration, een groep die Israëlisch-Arabische outreach aanmoedigt:

Dit alles duwt de stabiliteit weg. De kwestie van Turkije is beslist een zeer gecompliceerde kwestie, omdat Turkije deel uitmaakt van de NAVO. We moeten dus alle opties die we in onze handen hebben, proberen te beïnvloeden door internationale druk om ervoor te zorgen dat ze hun handen uit het directe terrorisme halen. We willen er alleen voor zorgen dat we het juiste evenwicht vinden tussen het handhaven van onze veiligheid en het mogelijk maken van Palestijnse soevereiniteit.

De Palestijnen zijn ontzet over de diplomatieke aanvallen van Israël in de Golf, die lang uitblijven van besprekingen over hun staatsdoel op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in Gaza omzeilen. Israël heeft, net als de Verenigde Staten, betoogd dat de deals met de VAE en Bahrein ook een Palestijnse deal zouden kunnen inluiden.

Erdogan: “Er bestaat geen ‘gematigde’ islam, islam is islam


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli Minister Says Turkey Opposed to Regional Peace” van 4 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelGantz says Turkey opposed to regional peace” van 4 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.