De neonazistische Noordse Verzetsbeweging viseerde de Joden op Jom Kippoer

Plaatje hierboven: Maandag, 28 september 2020, Jom Kippoer in Zweden. Openbare actie van de NRM aan de synagoge in Norrköping, Zweden. Leden van de Noordse Verzetsbeweging delen antisemitische affiches uit [beeldbron: NRM]

Dit jaar hebben de moderne opvolgers van de nazi’s, bekend als de Nordic Resistance Movement, een gemene en wrede campagne gevoerd van haat tegen Joden in Noord-Europa.

De neonazistische Noordse Verzetsbeweging [*] richtte zich op Joden in Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland met antisemitische campagnes gedurende de week voorafgaand aan Yom Kippur – de heiligste dag op de Hebreeuwse kalender.

[*]De Nordic Resistance Movement (Nordiska motståndsrörelsen of NRM), opgericht door neonazistische nationalisten in Zweden in 1997, is een transnationale neonazistische organisatie met officiële afdelingen die actief zijn in Zweden, Finland en Noorwegen. De NRM krijgt ook steun van neonazi’s in Denemarken en IJsland, hoewel de groep er niet in is geslaagd om in die landen formele afdelingen op te richten.

Websites van de neonazibeweging maakten melding van acties van de groep in bijna 20 verschillende steden. Foto’s die naar verluidt de acties van de groep laten zien, tonen leden die joodse gelovigen confronteren en voor synagogen staan, antisemitische posters plaatsten in openbare ruimtes en flyerdistributies in openbare ruimtes.

De beweging schreef dat het op Jom Kipoer koos om ‘de Noordse bevolking bewust te maken van buitenlandse gewoonten en zionistische heersende plannen in de hele Noordse regio’, met posters die in meerdere landen werden opgehangen over koosjere slachting, besnijdenis en het gebruik van kaparot.

Plaatje hierboven: Antisemitische affiches werden in publieke ruimtes door de Noordse Verzetsbeweging opgehangen. Het Zweedse opschrift luidt in het Nederlands: “Niet-joden bestaan ​​alleen om het Joodse volk te dienen” [beeldbron: NRM]

De groep beweerde ook dat Joden ‘proactieve vergeving krijgen voor alle leugens en onrechtvaardigheden die ze zullen begaan tot de volgende Jom Kipoer’, een antisemitische kwakkel die al sinds de middeleeuwen bestaat en aldoor wordt opgerakeld.

Het Hooggerechtshof van Finland vaardigde vorige week een verbod uit aan de Noordse Verzetsbeweging, wat volgens de Helsinki Times het eerste bevel is sinds de jaren zeventig. De rechtbank oordeelde dat de doelstellingen van de organisatie in strijd waren met de grondslagen van een democratische samenleving.

Geschriften die op de webpagina van de organisatie zijn gepubliceerd, zijn gericht op verschillende bevolkingsgroepen op een manier die moet worden beschouwd als etnische agitatie en daarom als crimineel. Bovendien moet het gebruik van geweld dat verband houdt met de activiteiten van de organisatie worden beschouwd als een onderdeel van de activiteiten van de organisatie. Sommige activiteiten waren direct in strijd met het wetboek van strafrecht. De werkmethoden die als onwettig werden beschouwd, vertegenwoordigden een substantieel deel van de activiteiten van de organisatie, en [de organisatie] hield zich slechts bezig met een beperkt aantal andere soorten activiteiten.

President Ronald S. Lauder van het World Jewish Congress (WJC), reageerde op de gecoördineerde campagne tegen Joden in de getroffen landen:

Deze Yom Kippur is het tweede jaar op rij dat antisemitisme zijn lelijke kop in Europa heeft opgestoken. Vorig jaar zagen we een moorddadige antisemitische aanval gericht op de synagoge in Halle, Duitsland, en dit jaar hebben de hedendaagse opvolgers van de nazi’s uit de jaren dertig en veertig, bekend als de Noordse verzetsbeweging, een gemene en wrede haatcampagne gevoerd tegen de Joden in Noord-Europa. De Noordse Verzetsbeweging vertegenwoordigt een gewelddadige, racistische, antisemitische ideologie en zou verboden moeten worden. Daders van dit soort opruiing tegen joden, die op gruwelijke wijze op de meest plechtige dag van het joodse jaar worden verspreid, moeten worden vervolgd in de volle omvang van de wet.

De president van het WJC riep alle Noordse regeringen op om ‘het voorbeeld van Finland te volgen’ en de beweging te verbieden:

Het is de verantwoordelijkheid van regeringen en wetshandhavers om ervoor te zorgen dat Joodse religieuze en gemeenschapsinstellingen passende politiebescherming hebben, zodat Joden vrij kunnen oefenen, zonder intimidatie of angst. Nationale parlementen moeten ervoor zorgen dat er een passend wettelijk kader is om alle uitingen van haat en onverdraagzaamheid aan te pakken. Totdat de respectieve regeringen deze krachtige stappen nemen, kunnen we niet echt zeggen dat we de plaag van antisemitisme bestrijden.


Bronnen:

♦ naar een artikelNeo-Nazi Nordic Resistance Movement targets Jews on Yom Kippur” van 29 september 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

2 gedachtes over “De neonazistische Noordse Verzetsbeweging viseerde de Joden op Jom Kippoer

 1. Ik kijk geregeld naar de acties van dit soort ‘verzetsbewegingen’ en moet er eerlijk gezegd om lachen.

  Dit soort volidioten met hun oeroude mantra’s & pamfletten en pseudo militaire outfits hebben blijkbaar niets beters te doen met hun leven.

  “Het is de verantwoordelijkheid van regeringen & wetshandhavers die ervoor moeten zorgen dat Joden e.a. hun religie in vrijheid en zonder gevaar kunnen uitoefenen……

  En dáár wringt het schoentje want dáár schort het fameus waardoor al deze “verzetsgroepen” vrij spel hebben.

  Rotte vis begint te stinken aan de kop!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.