Hoe een Egyptische officier Israël hielp een nederlaag in de Yom Kippoer-oorlog af te wenden

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 26 juli 1972. De Knesset hield een sessie in aanwezigheid van premier Golda Meir, hierboven in gesprek met de minister van Defensie Moshe Dayan (met ooglapje) die samen de hoofdrollen zullen spelen n de Jom Kippoer oorlog een jaar later [beeldbron: IPPA]

Wat volgt is het verhaal van een onbekende Egyptische officier die Israël hielp een nederlaag in de Yom Kippoer-oorlog te voorkomen. De militaire inlichtingendienst rekruteerde de officier, die later de Mossad de belangrijkste ‘gouden tip‘ gaf van de oorlog. Zijn identiteit bleef lange tijd topgeheim, maar hoge inlichtingenbronnen zeggen dat zijn bijdrage aan de overwinning van Israël in de oorlog onmiskenbaar is.

Op vrijdag 12 oktober 1973 om 14.30 uur riep premier Golda Meir haar zogenaamde ‘keukenkast’ bijeen – het kleine forum dat de belangrijkste militair-politieke beslissingen van de Israëlische regering nam. De Yom Kippoer-oorlog was zijn zevende dag ingegaan en de discussie draaide om één noodlottige vraag: mocht de IDF de volgende nacht het Suezkanaal oversteken.

Nadat de IDF met succes het Syrische leger had teruggedreven van de Golanhoogvlakte en de Syrische grens had doorbroken, verschoof het zwaartepunt van de oorlog naar het zuiden. Dit waren de meest cruciale momenten op het Egyptische front. De beslissende bijeenkomst vond plaats in Golda’s kamer en omvatte Zvi Zamir, de directeur van de Mossad; GOC Zuidelijk Commando generaal-majoor Haim Bar-Lev en bevelhebber van de luchtmacht generaal-majoor Benny Peled.

De situatierapporten die tijdens de discussie werden gepresenteerd, waren grimmig. Chef van de generale staf David (Dado) Elazar waarschuwde dat zonder een beslissende overwinning de strijdkrachten uitgeput zouden raken, en stelde voor om een ​​staakt-het-vuren aan te vragen.

Generaal-majoor Benny Peled zei dat de luchtmacht al een groot aantal vliegtuigen had verloren en dat het de drempel van 220 vliegtuigen naderde – wat zou betekenen dat het de grondtroepen niet langer kon helpen. Het Israëlische defensie-establishment had dagenlang verwacht dat de 2e en 4e Pantserdivisies van Egypte, die ten westen van het kanaal waren opgesteld, oostwaarts zouden trekken; Het nalaten hiervan verminderde de kans op een geslaagde oversteek.

Niettemin spraken Bar-Lev en Peled hun steun uit voor de operatie. Voordat de plaatsvervangend stafchef generaal-majoor Israel Tal de kans kreeg om de discussie samen te vatten, werd Zamir weggeroepen om een ​​dringend telefoontje te beantwoorden van zijn bureauchef Freddy Eini en Yoel Salomon, hoofd van de technologiedivisie van de Mossad.

Bij zijn terugkeer in de kamer zei Zamir dat hij een ‘gouden stukje informatie‘ had ontvangen, volgens welke het Egyptische leger een parachutistenaanval voorbereidde op de Mitla- en Gidi-passen over een dag of twee. De operationele conclusie was dat de pantserdivisies zouden volgen. “Ik begrijp dat Zvika onze discussie heeft beëindigd”, zei Meir, en de beslissing was genomen: de oversteek van het kanaal werd opgeschort; De IDF moest zich organiseren voor een defensieve strijd, de Egyptische troepen op de loer liggen, de aanval in toom houden – en dan aan de oversteek beginnen.

Plaatje hierboven; Israëlische troepen steken het Suezkanaal over richting Caïro, Egypte op 6 oktober 1973 tijdens de Jom Kippoeroorlog [beeldbron: AFP / Archief]

Het bestaan ​​van deze informatie is de afgelopen jaren gepubliceerd, maar een minder bekend detail is de identiteit van de man die verantwoordelijk is voor het verstrekken ervan: een officier in het Egyptische leger, gerekruteerd als spion, die interne informatie doorgaf aan de Israëlische inlichtingendienst. Tot op de dag van vandaag, 47 jaar na de oorlog, is de Israëlische militaire censor voorzichtig met het onthullen van details over hem, en onthoudt hij zich zelfs van het publiceren van zijn codenaam.

De informatie van de Egyptische bron leidde tot een ommekeer in de oorlog; De IDF, die tot dan toe aan het zuidelijk front had verloren, kon nu het initiatief nemen. “Nadat Dado de discussie had verlaten, ging hij naar de [IDF] oorlogskamer, en ik herinner me dat hij het zweet van zijn voorhoofd veegde met zijn vinger en zei:’ Nu weet ik wat ik moet doen. We trekken er een aan en dan steken we het kanaal over“, herinnert Brig zich. Generaal (Res.) Aharon Levran van het Inlichtingenkorps, die destijds assistent was van het hoofd van de onderzoeksafdeling voor operaties.

In tegenstelling tot Ashraf Marwan, de beroemde Egyptische agent genaamd ‘de engel’, is de bijdrage van de ‘gouden bron’ vergeten, niet erkend door het publiek en de pers. “Iedereen heeft het over Marwan, en niemand heeft het over ‘Gouden Bron’, die het net zo goed verdient om ‘Israëls beste spion’ genoemd te worden“, zegt Moshe Shaverdi, een geleerde van de Yom Kippoer-oorlog. “In geld-tijd, voordat de oorlog uitbrak en op het meest kritieke moment, gaf hij niet één maar twee gouden stukjes informatie door.

De cruciale boodschap die de bron op 12 oktober uitzond, was niet zijn eerste, zoals Shevardi aangeeft. Twee weken eerder, op 30 september, had hij zijn operators laten weten dat Egypte en Syrië op het punt stonden een gezamenlijke aanval op Israël te lanceren. De chefs van het beveiligingsbedrijf gingen echter niet correct om met deze informatie.

Het was het ultieme stukje informatie“, zegt kolonel Haggai Mann (83), die op dat moment de inlichtingenofficier van het Northern Command was. De Egyptische officier werd door Levran gerekruteerd als Israëlische spion. De thans 88-jarige Levran ontulde:

Ik heb hem geschapen en tot leven gewekt. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, wist ik niet zeker of hij zou instemmen om voor Israël te werken, vanwege zijn status in het leger. Ik wilde gewoon zijn vriend zijn, zodat ik zijn hulp kon vragen om de Egyptische kant te begrijpen. We zeiden tegen onszelf dat we bij de inlichtingendienst, hoewel we beoordelingen maken en conclusies trekken over de Arabieren, uiteindelijk Israëli’s zijn met westerse concepten en denkwijzen. Ik dacht dat hij me zou helpen de benadering en mentaliteit van de Arabieren door Egyptische ogen te begrijpen en me zijn perspectief in verschillende situaties zou geven. Ik heb hem bedrogen, waarop ik niet zal uitwijden en gelukkig bood hij zich aan om een ​​bron te worden. Ik heb hem een ​​aantal jaren behandeld. Onze relatie verliep op dezelfde manier als in het geval van wijlen Eli Cohen in Syrië een decennium eerder. Ik kon contact met hem opnemen en hij zou me materiaal sturen.

In 1970 werden Levran en de agent gedwongen uit elkaar te gaan op aandringen van de Mossad, die eiste dat de Egyptenaar aan zijn gezag zou worden overgedragen:

Binnen de Israëlische inlichtingengemeenschap zijn er heel duidelijke grenzen. De Shin Bet werkt binnen Israëlisch grondgebied, het IDF Intelligence Corps ontmoet zijn agenten bij grenscontroles en de Mossad werkt met agenten in het buitenland. Ik zou de ‘Gouden Bron’ enkel kunnen bedienen met de hulp van de Mossad. Vanwege zijn positie kon hij niet worden meegebracht voor vergaderingen bij grensposten, zodat onze relatie in het buitenland werd gevoerd. Ik heb hem vanuit veel plaatsen over de hele wereld behandeld. In 1970, nadat ik hem regelmatig had ontmoet dankzij de Mossad, zeiden ze: ‘Verdomme, wat is dit? Waarom zou een officier van het inlichtingenkorps de hele tijd gebruik maken van onze diensten?’ en vroeg om overdracht van de bron aan hen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aharon Weissberg “Story of unknown Egyptian officer who helped Israel avert defeat in Yom Kippur War reveleaed” van 27 september 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.