Soedan vraagt miljarden dollars hulp in ruil voor relaties met Israël maar ‘geen normalisatie’

Plaatje hierboven: Khartoem, Soedan, 1 september 1967. Na de Zesdaagse Oorlog kondigen de leiders van de Arabische Liga de ‘Drie x Neen‘ af: “Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen ermee” [beeldbron: Memo]

Een vooraanstaande Soedanese leider zei op vrijdag 2 oktober dat zijn land waarschijnlijk binnenkort relaties zal aanknopen met Jeruzalem en zei dat Khartoum Israël nodig had en zou profiteren van relaties.

Israël is ontwikkeld. De hele wereld werkt met Israël. Voor ontwikkeling, voor landbouw – hebben we Israël nodig“, zei de Sudanese plaatsvervangend staatshoofd generaal Mohammad Hamdan Daglo, in de volksmond bekend als Hemedti, tegen Sudan24 TV in Juba.

Daglo zei echter dat de banden niet volledig zouden normaliseren, uit solidariteit met de Palestijnen. “We zijn voor niemand bang. Maar dit zullen relaties zijn, geen normalisatie. Betrekkingen, geen normalisatie. Oke? We volgen deze lijn,” zei Daglo, zonder een tijdschema te geven of te specificeren wat precies het verschil tussen relaties en normalisatie zou zijn.

Een week eerder hebben Soedanese functionarissen onder leiding van luitenant-generaal Abdel Fattah al-Burhan, de feitelijke leider van Soedan, naar verluidt 3 tot 4 miljard dollars aan hulp gevraagd in ruil voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël tijdens onderhandelingen met Amerikaanse functionarissen.

Tijdens die gesprekken wees Soedan een bod van 800 miljoen dollar aan hulp en investeringen af ​​als onderdeel van een ruil voor een deal met Israël, meldde The New York Times. Het grootste deel van het bedrag zou zijn betaald door de VS en de VAE, waarbij Israël ongeveer $ 10 miljoen zou betalen.

Daglo’s opmerkingen komen tegen de achtergrond van een door de Verenigde Staten geleide pogingen om Soedan onder druk te zetten om de banden met Israël te normaliseren in ruil voor een toezegging van financiële hulp en de verwijdering ervan van een Amerikaanse zwarte lijst van staatssponsors van terreur; Soedan’s positie op de zwarte lijst onderwerpt haar aan verlammende economische sancties.

Als Soedan open relaties met Israël aangaat, zou het het derde land worden dat de afgelopen maand een overeenkomst heeft gesloten met de Joodse staat. De Verenigde Arabische Emiraten – een van de belangrijkste beschermheren van Soedan – en Bahrein hebben half september normalisatieovereenkomsten met Israël ondertekend als onderdeel van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden.

Khartoem wordt al sinds 1967 het ground zero van de Arabische boycot van Israël genoemd. Vandaar dat Israëlische functionarissen reeds lang de wens uiten voor betere betrekkingen met Khartoem, de geboorteplaats van de beruchte ‘Khartoum Resolutions‘ bijnaamde “De Drie x Neen Resolutie” van de Arabische Liga van 1 september 1967 tegen vrede en normalisatie met Israël.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump van haar kant heeft naar verluidt geprobeerd om voor de aanstaande presidentsverkiezingen in november nog een overwinning op het buitenlands beleid te behalen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman “‘We need Israel’: Top official says Sudan will have some ties with Jerusalem” van 3 oktober 2020 en een artikelSudan reportedly requesting billions in aid in exchange for ties with Israel” van 27 september 2020 op de site van The Times of Israel