Rambam rouwt om het verlies van oude vriend en supporter Paul Amir

Op 13 juli 2020 overleed op 89-jarige leeftijd Paul Amir in zijn huis omringd door familie en liefde. Paul en zijn vrouw Herta Amir (plaatje hierboven) stonden wereldwijd bekend als kunstminnaars, filantropen en weldoeners van het Joodse volk.

Paul Amir, werd op 1 februari 1931 geboren als Shmuel Spira, Prešov in Slowakije als een van de weinige kinderen die de bijna volledige uitroeiing van de Europese joodse bevolking hebben overleefd.

Hij emigreerde in 1946 naar Palestina en belandde in Haifa. Met het uitbreken van de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël maakte hij als 17-jarige knaap deel uit van een groep die voornamelijk uit de regio Haifa kwam, gestuurd om Kibbutz Yechiam te vestigen, gelegen in Galilea.

Paul woonde daar tot 1960, toen hij naar de Verenigde Staten verhuisde en een vastgoedontwikkelaar werd in Californië. Daar trouwde hij met Herta, en samen richtten ze Amir Development Company op, een onroerendgoedbedrijf.

Als gepassioneerd kunstliefhebber was Paul actief in verschillende kunstmusea in de omgeving van Los Angeles. Herta en Paul hebben ook een internationale stichting opgericht die educatieve en culturele instellingen wereldwijd ondersteunt – ook in Israël, en in het bijzonder in Haifa, dat een speciale plaats inneemt in het hart van Paul.

Door de jaren heen steunden ze educatieve en culturele instellingen over de hele wereld, voornamelijk in Israël. Van de universiteit van Haifa tot het Rambam-ziekenhuis, van het Israel Museum tot het architectonisch belangrijke Tel Aviv Museum, Pauls toewijding en liefde voor Israël wankelde nooit.

In 2014 was Rambam Health Care Campus trots en vereerd om de Rambam Award uit te reiken aan de Amirs (plaatje bovenaan), als erkenning voor hun buitengewone bijdragen aan kunst en onderwijs, en voor hun leiderschap in de Joodse gemeenschap in Los Angeles, en met dankbaarheid voor hun steun aan Rambam. Paul laat zijn geliefde vrouw Herta achter, alsook hun twee getrouwde dochters, Orna en Michal, en zes kleinkinderen.

Video: Tel Aviv Museum of Art
Herta and Paul Amir Building


Bronnen:

♦ naar een artikel “Rambam Mourns the Loss of Longtime Friend and Supporter Paul Amir” van 15 juli 2020 op de site van Rambam 80

♦ naar een artikelOrbituary Paul Amir 1931 – 2020” op de site van The Los Angeles Times