Antwerpse Joden verliezen bescherming van het leger onder het nieuwe Belgische kabinet

De Joodse gemeenschap van Antwerpen zal haar militaire bescherming verliezen op grond van een plan van de nieuwe regering van België om de aanwezigheid van soldaten in stedelijke centra te elimineren.

Ongeveer 18.000 Joden wonen in de buurt van de stad. Verschillende troepen beschermen de Joodse wijk. Een clausule in het plan van de regering, die werd aangekondigd in het regeerakkoord dat eerder deze week werd ondertekend, spreekt van een ‘geleidelijke terugtrekking’ van het leger uit stedelijke centra.

Punt 1.5 Veiligheidsbeleid en veiligheids- en inlichtingendiensten uit het regeerakkoord (blz. 65/84) van 30 september 2020:

“Dit plan veroorzaakt echt alarm in de achterban van de Joodse gemeenschap van Antwerpen”, zei Hans Knoop, een woordvoerder van het Forum van Joodse Organisaties van het Vlaams Gewest van België, of FJO, tegen het Joods Telegrafisch Agentschap in een Interview over het plan. “Noch de feitelijke dreiging, noch de eigen inschatting ervan door de regering is afgenomen.”

In 2015 werden duizenden troepen ingezet in Belgische steden na dodelijke jihadistische terreuraanslagen in Parijs bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en bij een koosjere supermarkt. De meeste zijn overgeplaatst. De kosten van de militaire aanwezigheid in de Joodse wijk zijn niet bekend, maar worden verondersteld relatief laag te zijn vanwege de weinige soldaten.

Israëlbasher op Justitie
De minister van Justitie van het nieuwe kabinet, de 47-jarige Vincent Van Quickenborne van de Open VLD, schreef in februari op Twitter dat de protesten van Israël tegen de denigrerende afbeelding van Joden op het carnaval van Aalst deel uitmaakten van “de Joodse lobby die overuren maakte” in Washington.

Naar aanleiding van de antisemitische vertoning op Aalst Carnaval en meer recent de uitspraken van de linkse Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Amerikaanse Democratische Partij, die premier Binyamin Netanyahu een ‘reactionaire racist‘ noemde, en de reactie daarop van Israël’s minister Yisrael Katz, reageerde Van Quickenborne op twitter:

De Joodse koepelorganisatie in Brussel, Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCJOB) was furieus en vroeg om deze opmerking in te trekken en deze in het openbaar recht te zetten. Dat is tot op heden (7 maart ’20) nog niet gebeurd!

De CCOJB zei op 27 februari j.l. “Het is onwaardig voor een voormalige minister om de mythe van een joodse lobby te verspreiden. Het is ook onaanvaardbaar om Israël en de joodse gemeenschap door elkaar te brengen.”

Toonaangevende media-commentator Yasmien Naciri beschuldigde Van Quickenborne van pandering aan antisemitische complottheorieën. “U verwart politieke beslissingen met het jodendom / de joden (een bevolkingsgroep),” schreef de in Marokko geboren Naciri. “Een zeer gevaarlijke tweet en exact dezelfde samenzweringstheorie worden door antisemieten gebruikt om hun haat tegen de joden uit te drukken.

In 2016 steunde Van Quickenborne de kandidatuur van de Palestijnse gevangene aartsterrorist Marwan Barghouti voor de Nobelprijs voor de Vrede 2016. Eerder verklaarde hijIk ben een anti-zionist, geen antisemiet.” Blijkbaar is deze voormalige ‘Senator Q’ nog niet op de hoogte dat anti-zionisme de nieuwe jas is van de hedendaagse antisemiet.

Critici, waaronder het Forum der Joodse Organisaties (FJO), zeiden dat de opmerking antisemitisch was. “We maken ons zorgen over het nieuwe kabinet, maar we hebben geen reden om aan te nemen dat de inzetkwestie verband houdt met antisemitisme“, zei Knoop, de woordvoerder van het FJO.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Antwerp Jews to lose army protection under new Belgium government’s plan” van 2 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogJoodse organisaties halen uit naar België voor afschaffen militaire bewaking aan synagoges” van 25 mei 2020 en een artikelBelgië: Volksvertegenwoordiger Van Quickenborne haalt uit naar imaginaire ‘Joodse lobby’” van 7 maart 2020

2 gedachtes over “Antwerpse Joden verliezen bescherming van het leger onder het nieuwe Belgische kabinet

 1. “Ik ben een anti Zionist, géén anti Semiet” aldus de nieuwe minister van Justitie & gedreven lobbyist voor de palestijnse zaak, een openbare aanklager tegen “de Joodse Lobby” en iemand die de wereldpers haalde om het mensonterend haatfestijn tegen Joden in Aalst te verdedigen.

  Vraag is wat hij dan wel is?

  Welnu……een ongeschoolde MO kenner, een overtuigde Jodenhater en een gedreven anti Israel lobbyist…….m.a.w. een ignorant, karakterloos individu die meent zijn identiteit te moeten halen uit Nazi slogans en het promoten & herhalen van historische leugens.

  Hij is hiermee niet de eerste en zal ook zeker de laatste niet zijn die dit parcours is gegaan.

  Dhr. van Quickenborne toont ons hiermee dus duidelijk aan welke Lobbies ‘zijn voorkeur hebben………, maar vooral welke niet!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.