Erdogan’s plan om de Palestijnse Autoriteit over te nemen

Plaatje hierboven: De Arabische autocraat Mahmoud Abbas op zoek naar hulp van de moslimautocraat Recep Tayyip Erdogan bij het houden van ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen in de autonome Palestijnse gebieden; Erdogan die zelf bij herhaling van verkiezingsfraude werd beschuldigd [beeldbron: Anadolu Agency]

Op 21 september belde de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en verzocht hij Turkije Turkse waarnemers te sturen om de Palestijnse verkiezingen te volgen, als en wanneer deze worden gehouden.

Het telefoontje kwam toen Turkije een ontmoeting organiseerde tussen de regerende Fatah-factie van Abbas en de door Iran gesteunde Hamas-beweging. Tijdens de bijeenkomst kwamen de Fatah en Hamas naar verluidt overeen om langverwachte verkiezingen te houden voor het PA-voorzitterschap en het parlement, de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC).

Het verzoek van Abbas verraste veel Palestijnen en Arabieren, vooral in de nasleep van de beschuldigingen dat Erdogan de presidents- en parlementsverkiezingen van 2018 in Turkije had vervalst. Kort nadat de stemming was afgelopen, lanceerden duizenden Twitter-gebruikers een hashtag met de naam #Erdogan_forged_election, waarin ze hem beschuldigden van manipulatie van de verkiezingen.

Dit was niet de eerste keer dat Erdogan werd beschuldigd van verkiezingsfraude. In 2014 beschuldigde de Turkse oppositie de partij van Erdogan van manipulatie van de lokale verkiezingen in het land.

Waar we getuige van zijn, is een Arabische autocraat (Abbas) die de hulp zoekt van een moslimautocraat (Erdogan) bij het houden van ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen. Het lijkt erop dat Abbas er vertrouwen in heeft dat de waarnemers van Erdogan de resultaten van elke Palestijnse verkiezing zullen afstempelen om ervoor te zorgen dat de president van de PA als overwinnaar tevoorschijn komt.

De 85-jarige Abbas, momenteel in het 15e jaar van zijn vierjarige ambtsperiode, lijkt een bewonderaar te zijn van het autoritaire bewind van Erdogan. Terwijl Erdogan probeert het Ottomaanse rijk nieuw leven in te blazen en de rol van sultan (heerser van een moslimrijk) op zich te nemen, zoekt Abbas naar manieren om de macht vast te houden tot zijn laatste dag.

Erdogan wil blijkbaar zijn invloed in het Midden-Oosten vergroten door zich te mengen in de zaken van de Palestijnen nadat hij zich al had betrokken bij conflicten in Libië en Syrië. Nu heeft hij de kans om de Palestijnse verkiezingen te gebruiken om te proberen zijn Hamas-vrienden aan de macht te krijgen nadat hij zich van Abbas heeft ontdaan.

Abbas, die niet van plan is met Erdogan te strijden om de titel van sultan, wil zijn status als president-voor-het-leven van de Palestijnen behouden. Abbas hoopt dat Erdogan hem zal helpen bij het bereiken van zijn doel.

In januari 2005 werd Abbas gekozen tot president van de Palestijnse Autoriteit. De volgende presidentsverkiezingen zouden in januari 2009 plaatsvinden, maar een geschil dat uitbrak tussen Fatah en Hamas heeft de Palestijnen tot dusver belet presidents- en parlementsverkiezingen te houden. De laatste Palestijnse parlementsverkiezingen werden gehouden in januari 2006, toen Hamas de meeste zetels van de Palestijnse Wetgevende Raad won.

Een jaar later pleegde Hamas een gewelddadige staatsgreep in de Gazastrook, waarbij de PA van Abbas omver werd geworpen en de volledige controle over de kustenclave, waar bijna twee miljoen Palestijnen wonen, werd overgenomen. Sindsdien zitten de Palestijnen zonder parlement vanwege de splitsing tussen de door de PA gecontroleerde Westelijke Jordaanoever en de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Verschillende pogingen van Egypte en andere Arabische landen om de Fatah-Hamas-kloof in de afgelopen 12 jaar op te lossen, zijn mislukt, waardoor de Palestijnen twee afzonderlijke ministaten hebben: de ene op de Westelijke Jordaanoever en de andere in de Gazastrook.

Abbas heeft in de afgelopen 11 jaar meer dan eens zijn wens uitgesproken om het conflict met Hamas te beëindigen en de weg vrij te maken voor het houden van de langverwachte verkiezingen. Dergelijke uitspraken zijn vaak belachelijk gemaakt door zijn critici.

‘Palestijnse verkiezingen zijn slechts een leugen die we al jaren horen en die we ter plaatse nooit zien gebeuren’, merkten verschillende gebruikers van sociale media op Twitter op. Een daarvan plaatste een video met verschillende verklaringen van Abbas waarin hij spreekt over het houden van nieuwe verkiezingen.

In 2009 kondigde Abbas aan:

Ik heb een decreet uitgevaardigd voor het houden van presidents- en parlementsverkiezingen op 24 januari 2010.

In 2016 verklaarde Abbas:

We zetten onze oprechte inspanningen voort om Palestijnse verzoening [met Hamas] te bereiken door een regering van nationale eenheid te vormen op basis van het PLO-programma en door presidents- en parlementsverkiezingen te houden.

In 2017 riep Abbas in een toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Hamas op om de Palestijnse Autoriteit toe te staan ​​haar verantwoordelijkheden in de Gazastrook op zich te nemen en algemene verkiezingen te houden.

Vorig jaar kondigde Abbas in een andere toespraak op de Algemene Vergadering van de VN opnieuw zijn voornemen aan om presidents- en parlementsverkiezingen te houden. ‘Bij mijn terugkeer naar het vaderland,’ zei hij, ‘zal ik algemene verkiezingen houden op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Jeruzalem.’

In september 2020 zei Abbas tijdens een videoconferentie van leiders van Palestijnse facties:

Ondanks alle obstakels waarvan u zich bewust bent, bereiden we ons voor op de parlementsverkiezingen en daarna de presidentsverkiezingen, met deelname van alle Palestijnse facties.

Abbas is er lang in geslaagd zijn verkiezingsbelofte niet na te komen, een keer door Hamas de schuld te geven en een andere keer door Israël de schuld te geven. Wat Abbas betreft, is iedereen verantwoordelijk voor het ontbreken van vrije en eerlijke verkiezingen, behalve hijzelf.

Nu zeggen Palestijnen en sommige Arabieren dat ze Abbas niet meer geloven. Een hashtag die trending is op Twitter onder de naam ‘The Election Play’ laat zien dat veel Palestijnen en Arabieren sceptisch staan ​​tegenover de echte bedoelingen van Abbas. “We zijn gewend geraakt aan het gepraat over verkiezingen”, zei Hesham Abo Al-Hosom, een Palestijnse politieke activist uit de Gazastrook. “De verkiezingen waar Abbas het over heeft, zijn een toneelstuk vol leugens en waanideeën.”

De Palestijnse gebruiker van sociale media Rawan Armana zei: ‘We zijn de toespraken, leugens en bedrog zat. We hebben het vertrouwen [in onze leiders] verloren. ‘ Tareq Al-Farra, een lid van Fatah, bespotte Abbas ‘herhaalde belofte om verkiezingen te houden:’ Wanneer zal dit stuk eindigen? We zijn moe van uitspraken over het houden van algemene verkiezingen en het bereiken van nationale eenheid. Stop met je leugens.”

[..]

De hernieuwde belangstelling van Erdogan voor de Palestijnse kwestie kan worden gezien in de context van zijn omhelzing van de Moslimbroederschap en haar gelieerde ondernemingen, waaronder Hamas. Als Erdogan Turkse waarnemers gaat sturen om de Palestijnse verkiezingen te volgen, is dat omdat hij zijn vrienden in Hamas wil helpen de stemming te winnen.

Een rapport van de Century Foundation over de banden van de Turkse regering met de Moslimbroederschap schatte dat 20.000 leden van de Egyptische Moslimbroederschap op Turkse bodem wonen. Onlangs onthulde een ander rapport dat Turkije paspoorten heeft gegeven aan een dozijn leden van Hamas in Istanbul.

Erdogan geeft blijkbaar meer om Hamas dan om Abbas. De Turkse leider zou zeker graag zien dat Palestijnen nieuwe verkiezingen houden – en hij is bereid om alle benodigde hulp te bieden. Door Turkije uit te nodigen om de verkiezingen te volgen, speelt Abbas in de kaart van Erdogan en Hamas. Abbas bevordert de missie van Turkije om zijn regime te vervangen door een regering onder leiding van de Moslimbroederschap.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Erdogan’s Plan to Take Over the Palestinian Authority” van 2 oktober 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ een artikel op deze blog‘Jeruzalem is onze stad’, verklaart Turks president Recip Erdogan” van 2 oktober 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.