Libanon en Israël onderhandelen over maritieme grenzen onder bemiddeling van de VS

Israël en Libanon hebben bevestigd dat de besprekingen over grensafbakening en watergebruik zijn begonnen. De twee naties zijn technisch met elkaar in oorlog.

De Israëlische minister van Energie, Yuval Steinetz, legde de volgende verklaring af:

Ons doel is om een ​​einde te maken aan het geschil over het onderwerp van grensafbakening tussen Israël en Libanon waar het watergebruik betreft, om te helpen bij de ontwikkeling van watervoorraden ten behoeve van alle naties in de regio.

Reuters heeft gemeld dat de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri verklaarde dat het de wens is van zowel Libanon als Israël dat de VS in deze kwestie als bemiddelaar optreden. Berri verklaarde ook dat de gesprekken zullen plaatsvinden in de Zuid-Libanese grensstad Naqoura.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo prees de overeenkomst tussen Israël en Libanon om Amerikaanse bemiddeling te zoeken in hun maritieme grensgeschil:

De Verenigde Staten zijn verheugd over het besluit van de regeringen van Israël en Libanon om besprekingen over de maritieme grens te beginnen. Deze historische overeenkomst tussen de twee partijen werd tot stand gebracht door de Verenigde Staten en is het resultaat van bijna drie jaar intensieve diplomatieke betrokkenheid van ambassadeur David Satterfield en adjunct-secretaris David Schenker.

[..]

De overeenkomst tussen de twee partijen over een gemeenschappelijk kader voor maritieme besprekingen zal beide landen in staat stellen besprekingen te beginnen, die het potentieel hebben om zowel Libanese als Israëlische burgers meer stabiliteit, veiligheid en welvaart te bieden. De aankondiging van vandaag is een essentiële stap voorwaarts die de belangen van Libanon en Israël, de regio en de Verenigde Staten dient. Beide landen verzochten de Verenigde Staten om als bemiddelaar en facilitator deel te nemen aan de maritieme discussies.

[..]

De Verenigde Staten kijken uit naar de start van de besprekingen over maritieme grenzen die binnenkort zullen plaatsvinden in Naqoura, Libanon onder de vlag van de VN en gehost door het personeel van het kantoor van de speciale VN-coördinator voor Libanon (UNSCOL).

De Verenigde Staten erkennen de positieve ervaring van het tripartiete mechanisme en kijken ook uit naar afzonderlijke besprekingen op deskundigenniveau om onopgeloste kwesties met betrekking tot de blauwe lijn te definiëren, die de belofte bieden van een nieuwe positieve stap voor regionale stabiliteit“, concludeerde de minister .


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael, Lebanon announce talks on maritime border” en een artikelUS praises ‘historic’ Israel-Lebanon agreement to seek mediation” van 1 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Libanon en Israël onderhandelen over maritieme grenzen onder bemiddeling van de VS

  1. Abbas, Hamas, Hezbollah, Khamenei, Erdogan & hun BDS kliek en inclusief de vredesapostelen in de EU & VN verslikken zich alwéér in hun ontbijtbroodje.

    Normalisatie, gesprekken, vredesonderhandelingen, samenwerking…..allemaal begrippen om per direct een allergische uitslag van te krijgen.

    Nee, het gaat hélemaal de foute kant uit. Zo was het scenario niet geschreven!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.