Armenië roept ambassadeur uit Israël terug om te protesteren tegen wapenverkoop aan Azerbeidzjan

Plaatje hierboven: Screenshot van videobeelden van het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie toont leden van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten die artillerie afvuren tijdens botsingen tussen Armenië en Azerbeidzjan boven Nagorno-Karabach op een onbekende locatie, van beelden die op 28 september 2020 zijn vrijgegeven [beeldbron: Reuters]

De Republiek Armenië kondigde donderdag aan dat het zijn ambassadeur uit Israël zou terugroepen vanwege de verkoop van Israëlische wapens aan zijn aartsvijand Azerbeidzjan, terwijl de hevige gevechten tussen de twee naties voortduurden over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

De schermutselingen tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen ging donderdag voor de vijfde opeenvolgende dag door, in de grootste escalatie in jaren van een decennia-oud conflict waarbij tientallen mensen om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten.

De Armeense ambassadeur werd teruggeroepen om te protesteren tegen wat een woordvoerster van het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken “Israëls levering van ultramoderne wapens aan Azerbeidzjan” noemde.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring uitgegeven waarin wordt gezegd dat het de Armeense beslissing betreurt en dat ‘Israël belang hecht aan onze betrekkingen met Armenië, en daarom ziet het de Armeense ambassade in Israël als een belangrijk instrument om de voordelen van beide volkeren te promoten.”

Israël en Azerbeidzjan genieten veiligheids- en importovereenkomsten en er wordt geschat dat Israël 60 procent van de bewapening van het Azerbeidzjaanse leger levert, terwijl Azerbeidzjan in ruil een grote hoeveelheid natuurlijke brandstof levert aan de Joodse staat.

Afgelopen weekend vertelde een Amerikaanse inlichtingenbron aan Al Arabiya English dat Israël vliegtuigen vol wapens naar Azerbeidzjan stuurde. “Israël levert wapens aan [Azerbeidzjan]; Twee vrachtvluchten vanuit Israël zijn vandaag al in Bakoe geland”, aldus de bron. Gevraagd naar Turkse inmenging, zei de bron dat de Azeri’s het leger de overhand zouden hebben, “tenzij de Russen iets doen.

Het Azerbeidzjaanse leger heeft door Israël gemaakte aanvalsdrones gebruikt – inclusief rondhangende munitie of ‘kamikaze-drones’ – tijdens de recente toename van het geweld met Armenië,” zei Hikmet Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan, in een interview met het Israëlische Walla-nieuws op  woensdag.

Hajiyev prees de effectiviteit van de Israëlische wapens. Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft verschillende video’s vrijgegeven met drones in actie tegen Armeense troepen. De gevechten in Nagorno-Karabach braken zondag uit en gingen door ondanks de toenemende oproepen tot een staakt-het-vuren vanuit de hele wereld.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zei dat Armeense troepen vorige week begonnen zijn met het beschieten van de stad Tartar, waarbij ze de ‘civiele infrastructuur’ beschadigden en mensen verwonden, terwijl Armeense militaire functionarissen meldden dat Azerbeidzjaanse troepen posities van het leger van Nagorno-Karabach in het noorden van de door oorlog verscheurde regio bombardeerden.

Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar staat sinds 1994 onder controle van etnische Armeense troepen, gesteund door de Armeense regering, aan het einde van een separatistische oorlog na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie drie jaar eerder.


Bronnen:

♦ naar een artikelArmenia recalls ambassador from Israel to protest sale of weapons to Azerbaijan” van 1 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelArmenia withdraws ambassador from Israel over Azerbaijan arms deal” van 2 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Carlota Pérez “Israel’s game in Azerbaijan: arms sales and reports on Iran” van 2 oktober 2020 op de site van Atalayar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.