‘Jeruzalem is onze stad’, verklaart Turks president Recip Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan stelde donderdag 1 oktober dat Jeruzalem bij Turkije hoort, verwijzend naar de controle van het Ottomaanse Rijk over de stad gedurende een groot deel van de moderne tijd.

Erdogan, die hardop droomt van het herstel van het Ottomaanse Rijk, stak tegenover de Turkse parlementsleden in Ankara een belangrijke af en zei:

In deze stad die we tijdens de Eerste Wereldoorlog in tranen hebben moeten verlaten, zijn nog steeds sporen van het Ottomaanse verzet te vinden. Jeruzalem is dus onze stad, een stad van ons. Onze eerste qibla [richting van gebed in de islam] al-Aqsa en de Rotskoepel in Jeruzalem zijn de symbolische moskeeën van ons geloof. Bovendien herbergt deze stad de heilige plaatsen van het christendom en het jodendom.

Het Ottomaanse Rijk regeerde over Jeruzalem van 1516 tot 1917. Het moderne Turkije, zijn opvolgerstaat, heeft lang zijn blijvende band met de heilige stad benadrukt, en veroordeelde regelmatig de vermeende pogingen van Israël om haar te ‘judaïseren’ en de erkenning door de Amerikaanse regering van december 2017 als Israëls hoofdstad.

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël sinds de oprichting van het land, en het Joodse volk heeft duizenden jaren geschiedenis in de stad, ondersteund door uitgebreide archeologische vondsten. Tijdens een lange toespraak bij de opening van de nieuwe wetgevende zitting van het Turkse parlement, bracht Erdoğan enkele minuten door met het betreuren van het lot van Jeruzalem en de benarde situatie van de Palestijnen.

Aan het einde van zijn toespraak zei president Erdogan:

Een andere crisis die ons land en onze natie zorgvuldig volgen, is de onderdrukking van Israël tegen de Palestijnen en de onverschillige praktijken die de privacy van Jeruzalem negeren. De kwestie Jeruzalem is voor ons geen gewoon geopolitiek probleem. Allereerst werd het huidige fysieke uiterlijk van de Oude Stad, het hart van Jeruzalem, gebouwd door Suleiman de Grote, met zijn muren, bazaar en vele gebouwen. Onze voorouders toonden eeuwenlang hun respect door deze stad hoog in het vaandel te houden. Het Palestijnse volk woont ‘al duizenden jaren’ in Jeruzalem, maar ze werden bezet en hun rechten werden geschonden.

Hij beloofde vervolgens om nauwlettend aandacht te besteden’ aan de Palestijnse kwestie zn vervolgde:

We beschouwen het als een eer namens ons land en onze natie om de rechten van het onderdrukte Palestijnse volk op elk platform, met wie we al eeuwen samenleven, tot uitdrukking te brengen. Met dit begrip zullen we zowel de Palestijnse zaak, die de bloedende wond van het mondiale geweten is, als de zaak Jeruzalem tot het einde volgen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de toespraak van Erdoğan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “‘Jerusalem is our city,’ Turkey’s Erdogan declares” van 1 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “‘Jeruzalem is onze stad’, verklaart Turks president Recip Erdogan

  1. Wat verbeeldt die blaaskaak zich wel?
    En wat zijn mijn gedachten in deze zaak?
    Nou, dat is niet zo moeilijk. Alle producten uit Turkije boycotten en er zeker niet gaan vakantie vieren! We gaan toch onze zuur verdiende centen niet in Turkije uitgeven, want al het geld dat in Turkije terecht komt helpt deze dictator om zijn waanideeën na te jagen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.