Geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Armenië en relaties met Israël

Plaatje hierboven: De Mordechai Navi-synagoge is de enige joodse plaats van aanbidding in Armenië en wordt geleid door de opperrabbijn van Armenië, Gershon Burstein [beeldbron: Wikipedia]

De Joodse gemeenschap in Armenië kan haar wortels bijna 2000 jaar terugvoeren tot na de verwoesting van de eerste Joodse tempel in Jeruzalem. Tegenwoordig is de Joodse bevolking in Armenië ongeveer minder dan 100 mensen.

Gemeenschapsgeschiedenis
De joodse gemeenschap van Armenië dateert van bijna 2000 jaar geleden. Veel historici dateren de komst van de eerste Joodse nederzetting in Armenië tot aan de verwoesting van de Eerste Tempel.

Tijdens de verovering van koning Tigranes II de Grote bracht Tigranes 10.000 joodse gevangenen mee naar Armenië toen hij zich terugtrok uit Palestina vanwege de Romeinse aanval op Armenië (69 na C.). Tegen 360-370 na C.. was er een enorme toename van de joods-hellenistische immigratie naar Armenië; veel Armeense steden werden overwegend Joods.

Gedurende deze periode begon de Perzische Shapur II echter duizenden Joden naar Iran te deporteren. Halachische studies waren nooit voorspoedig in Armenië, hoewel er een paar verwijzingen naar de regio zijn in Joods-Hellenistische bronnen. T

Tijdens de Middeleeuwen verdween het grootste deel van het Armeense Jodendom als een aparte entiteit in de regio, hoewel veel historici geloven dat ze een deel van het Koerdische Jodendom werden.

Joden uit Polen en Perzië arriveerden voor het eerst in Armenië in het begin van de 19e eeuw. Sinds 1840 hebben joodse kolonisten zowel Ashkenazische als Sefardische gemeenschappen in Jerevan gesticht. Tot 1924 was de Sefardische synagoge, Shiek Mordechai, een vooraanstaand instituut onder de joodse gemeenschap.

Plaatjes boven en onder: Er is een oude Joodse begraafplaats in de regio Vayots Dzor, in de stad Eghegis, ten zuiden en westen van Yerevan. Op de Yeghegis Jewish Cemetery bevinden zich meer dan 40 grafstenen die dateren uit de 13e eeuw, waarvan 16 grafstenen met Hebreeuwse en Aramese inscripties [beeldbron: Tripadvisor]

Tweede Wereldoorlog
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verhuisden honderden ontheemde Joden naar Sovjet-Armenië. De joodse bevolking van Armenië groeide aan tot ongeveer 5.000 mensen.

In 1959 bereikte de joodse bevolking in Sovjet-Armenië een hoogtepunt met ongeveer 10.000 mensen. Tussen 1965 en 1972 arriveerde een nieuwe golf van joodse immigranten in het land, voornamelijk intelligentsia, militairen en ingenieurs. Deze joden kwamen uit Rusland en Oekraïne, aangetrokken tot de meer liberale samenleving.

Tegenwoordig heeft de joodse gemeenschap minder dan 100 inwoners als gevolg van emigratie en assimilatie. Tussen 1992 en 1994 immigreerden meer dan 6000 Joden naar Israël vanwege het politieke isolement en de economische depressie van Armenië.

In 1995 werd het Chabad House opgericht in Yerevan. Het Chabad House biedt gratis maaltijden, geeft lessen in Hebreeuwse en Joodse tradities en zorgt voor ouderen uit de gemeenschap. Het percentage gemengde huwelijken tussen joden en christelijke Armeniërs is erg hoog. In een interview beschreef Rabbi Berstein van de Yerevan Chabad de Joodse gemeenschap als ‘te klein’ om van groot belang te zijn voor de meeste Joodse organisaties. ‘

Bijna de helft van de joodse bevolking woont in Jerevan. Seven, Yerevan en Vanadzor hebben actieve Joodse gemeenschapscentra. Begin 2002 werd Rimma Varzhapetian de president van de Joodse Gemeenschap van Armenië. De enige rabbijn in Armenië is rabbijn Gershom Meir Berstein van de Chabad in Yerevan. In 2004 begon de Joodse gemeenschap, met de hulp van Chabad, koosjer voedsel te produceren. Langzaamaan bouwt de joodse gemeenschap zichzelf op in Armenië.

Plaatje hierboven: Op zondag 3 april 2016 bracht een Israëlische delegatie namens de Israëlische Knesset een bezoek aan het land Armenië onder leiding van parlementslid David Bitan (Likud). Terwijl ze daar waren, bezocht de groep het Chabad Centrum in Yerevan, de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek, waar ze werden verwelkomd door de lokale Shliach Rabbi Gershon Meir Burshtein (midden met hoed) [beeldbron: Crown Heights Info]

Antisemitisme
Historisch gezien hebben joden en Armeense christenen goede relaties gehad. Beide groepen hebben oude culturele en religieuze wortels in Armenië die hen doorheen moderne vervolgingen hebben geholpen.

Desalniettemin worden Joden in Armenië als vreemdelingen beschouwd en niet als volwaardige burgers. Antisemitisme bestaat in Armenië, hoewel het niet vaak voorkomt. In februari 2002 publiceerde Romen Yepiskoposyan bijvoorbeeld een antisemitisch boek.

Ook hebben de media en lokale ambtenaren een boycot van het Holocaustmonument geïnitieerd. Omdat Armenië en Turkije in de loop van de tijd een slechte relatie hebben, komt veel van het antisemitisme in Armenië voort uit de goede relaties tussen Turkije en Israël en de Verenigde Staten.

Relaties met de gemeenschap
De Armeens-joodse gemeenschap heeft goede betrekkingen met hun regering. Het Armeense Jodendom mag Joodse tradities vrij aanbidden en beoefenen als gevolg van de Armeense wet op de vrijheid van geweten uit 1991, gewijzigd in 1997, van scheiding van kerk en staat.

In 1996 eiste het staatsregistratiebureau dat elke gemeentelijke organisatie zich bij de staat registreerde. De Joodse Religieuze Gemeenschap van Armenië is geregistreerd bij het Comité voor Nationaliteiten. In 1999 plantte de JCA bomen in Yerevan ter herdenking van de Holocaust en het Armeense Genocidemonument.

Een door de staat gesponsord kanaal zendt wekelijks een televisieshow uit waarin de Joodse en Israëlische cultuur wordt belicht. De Armeense regering heeft ook samengewerkt met de Joodse gemeenschap om Thora-rollen terug te halen die in het verleden in beslag zijn genomen en in staatscollecties zijn geplaatst.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 26 januari 2020. Huidig president van Armenië, Armen Sarkissian op bezoek bij de Israëlische president Reuven Rivlin in diens residentie [beeldbron: TOI]

Betrekkingen met Israël
De betrekkingen tussen Armenië en Israël werden in april 1992 tot stand gebracht. Gedurende meer dan 25 jaar was het niveau van samenwerking tussen twee landen echter zeer laag. Voor een groot deel was dit te wijten aan enige beperking en het gebrek aan wederzijds belang.

De situatie veranderde drastisch nadat de ontwikkelingen plaatsvonden in september 2019, toen Yerevan besloot een ambassade in Israël te openen. Het besluit is de afgelopen jaren een van de belangrijkste veranderingen in het buitenlands beleid van Armenië geworden.

Tegenwoordig onderhouden Israël en Armenië goede diplomatieke betrekkingen; Armenië opende een ambassade in Israël dat op zijn beurt een honorair consulaat heeft in Jerevan. Israël wordt in Armenië vertegenwoordigd door de Israëlische ambassadeur in Tbilisi, Georgië.

Yad Vashem, het Holocaustmonument in Israël, heeft hulde gebracht aan tien Armeniërs als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ voor het riskeren van hun leven tijdens de Holocaust om Joden te redden.

In 1988 werden de Israëlische strijdkrachten naar Armenië gestuurd na een verwoestende aardbeving. In de afgelopen jaren heeft de handel tussen Israël en Armenië de vriendschap tussen de twee naties verder vergroot.

Sinds 1989 zijn 1.246 Joden vanuit Armenië naar Israël geëmigreerd. Tegenwoordig is de Joodse bevolking in Armenië ongeveer minder dan 100 mensen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Scheib “Armenia Virtual Jewish History Tour” op de site van Virtual Jewish Library (JVL)

♦ naar een artikel (PDF)Republic of Armenia – Country Report 2016” op de site van National Coalition Supporting Eurasian Jewry (NCSEJ)

♦ naar een artikelArmenian Righteous Among the Nations: ‘Having witnessed the Armenian Genocide, we decided to save them’, Pran Tashchiyan” op de site van Yad Vashem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.