Corona in Gaza: situatie zorgwekkend maar niet dramatisch

Het ministerie van Volksgezondheid in het door Israël geblokkeerde Gaza meldde donderdag 195 nieuwe gevallen van coronavirus en de dood van een zes maanden oud kind door het virus.

Sinds maart is het aantal besmettingen in Gaza gestegen tot bijna 3000, waaronder 20 doden en ca. 250 genezingen. Op een bevolking van ca. 1,8 miljoen Palestijnen in de Strook blijft de schade al bij al erg beperkt.

In al de Palestijnse gebieden samen staat de teller momenteel op 40.322 besmette gevallen waarvan inmiddels 32.577 personen zijn hersteld en 318 doden waarvan dus 20 overlijdens in de Strook.

Het aantal actieve gevallen in Gaza is gestegen tot 1427,” zei het ministerie van Hamas op 10 september 2020 en het riep de bewoners op om zich te houden aan gezondheidsprotocollen om de verspreiding van het virus in de Strook te helpen stoppen.

De door Hamas geleide regering legde op 24 augustus een lockdown in Gaza op om de uitbraak in de geblokkeerde enclave te helpen beteugelen. Vijf weken later na de heropleving van COVID-19 onder de algemene bevolking in het gebied, blijven restaurants, veel winkels, scholen, moskeeën en andere openbare voorzieningen gesloten en is er een avondklok van kracht.

Toch zijn er echter enkele uitzonderingen ingevoerd. Ondanks het coronavirus komen dagelijks tientallen patiënten uit Gaza Israël binnen via de Erez Crossing om levensreddende medische behandelingen te ontvangen.

Zo bijvoorbeeld werden op veertien dagen tijd (dus vóór Hamas een lockdown oplegde in Gaza) tussen 26 juli 2020 en 8 augustus 2020 ruim 123.212 ton goederen via de grensovergang van Kerem Shalom geleverd aan de Gazastrook. In dezelfde periode werden 128 Gazaanse patienten opgenomen in Israëlische hospitalen en mochten 281 Gazanen hen en terug naar Israël reizen via de grensovergang van Erez.

De gezondheidscoördinator van de Coördinatie- en Verbindingsadministratie (CAO) voor Gaza zegt dat bovendien “we met succes allerlei soorten therapieën (in de Gazastrook) hebben gebracht, zoals medicijnen voor patiënten met kanker en nierinsufficiëntie.”


Bronnen:

♦ naar een artikelDespite the coronavirus: Patients arrive through the Erez Crossing for life-saving treatments” van 30 september 2020 op de site van Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT)

♦ naar een artikel van Nour Abu Eisha “Blockaded Gaza reports 195 more coronavirus cases” van 10 september 2020 op de site van AA.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.