IAEA inspecteert de tweede verdachte nucleaire site in Iran

Plaatje hierboven: De huidige president van Iran Hassan Rouhani, op bezoek in de nucleaire opwerkingsfabriek van Natanz, Iran [beeldbron: GR]

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei woensdag dat het de tweede van twee vermoedelijke voormalige geheime atoomlocaties in Iran heeft geïnspecteerd, zoals vorige maand met Teheran is afgesproken.

Het IAEA zei in een verklaring geciteerd door het Reuters-nieuws. Agentschap:

Als onderdeel van een overeenkomst met Iran om problemen met de implementatie van de veiligheidscontrole op te lossen, zoals gespecificeerd door het IAEA, heeft het Agentschap deze week een aanvullende toegang uitgevoerd op de tweede locatie in het land en milieumonsters genomen.

Die monsters en andere die op de eerste locatie worden genomen, worden naar laboratoria gestuurd en geanalyseerd op sporen van nucleair materiaal, aangezien de hoofdtaak van het agentschap is om verantwoording af te leggen over al het nucleaire materiaal in een land om ervoor te zorgen dat het niet wordt gebruikt om wapens te maken.

De overeenkomst die inspecteurs toestaat de locaties te bezoeken, volgde op een onlangs vrijgegeven IAEA-rapport waarin het agentschap ‘ernstige bezorgdheid’ uitsprak dat Iran inspecties heeft geblokkeerd op twee locaties waar in het verleden nucleaire activiteiten hebben plaatsgevonden.

Het bureau dringt al maanden bij Teheran aan op informatie over het soort activiteiten dat wordt uitgevoerd op een niet-aangegeven locatie waar de uraniumdeeltjes zijn gevonden. Hoewel de IAEA de locatie in kwestie niet heeft geïdentificeerd, wordt aangenomen dat het de Turquzabad-faciliteit is die door premier Binyamin Netanyahu tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in 2018 werd geïdentificeerd als een ‘geheim atoommagazijn’.

Hoewel het IAEA zegt dat het de macht heeft om overal in Iran snelle inspecties uit te voeren die het nodig acht, had Teheran het zeven maanden lang de toegang tot de twee locaties geweigerd totdat de deal deze maand voor toegang op specifieke data werd gesloten.

De weigering van Iran om IAEA-inspecteurs toegang te verlenen tot de twee locaties, zorgde voor verdere inspanningen om de nucleaire deal tussen Iran en de wereldmachten van 2015 te redden, waarvan de Amerikaanse president Donald Trump zich in 2018 terugtrok. Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de deal van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de VS uit het land.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “IAEA inspects second suspected nuclear site in Iran; International Atomic Energy Agency inspects second of two suspected former secret atomic sites in Iran” van 1 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogAtoomagentschap: uraniumvoorraad Iran is ​​10 keer meer dan de limiet van de nucleaire deal” van 5 september 2020 en een artikelChef van Atoomagentschap (IAEA) naar Teheran, op zoek naar illegale nucleaire opwerkingsinstallaties” van 23 augustus 2020 en een artikelIran waarschuwt Israël: geen enkele aanval zal ons nucleaire programma stoppen” van 8 juli 2020