Superwoman Gal Gadot, Israël’s ambassadeur in Hollywood

In 2017 ontmoette de Israëlische president Reuven Rivlin actrice Gal Gadot tijdens de première van Justice League. Zijn woorden waren geen weggegooide opmerking; hij prees de Wonder Woman-ster als een ‘ware en geliefde ambassadeur’ voor Israël (plaatje hierboven).

Zou de bekendste ‘ambassadeur’ van Israël op het punt staan ​​om een ​​grootse entree te maken, aangezien de filmindustrie het afgelopen jaar een groot deel van de wacht heeft gezet? Mocht het twee keer vertraagde Warner Bros.-vervolg ‘Wonder Woman 1984’, met schroom een ​​nieuwe releasedatum voor eerste kerstdag, dit jaar eindelijk op het witte doek verschijnen, dan zal het Israëlische model-annex-actrice Gal Gadot binnenkort haar rol als Amazone prinses, Diana Price.

Van de IDF tot Hollywood
Het publiek is ondertussen verstoken van ontzag toen de in Petah-Tikva geboren schoonheid pronkte met haar indrukwekkende krijgskunstvaardigheden, steeds verleidelijker gemaakt met de wetenschap dat Gadot haar fysieke vaardigheid aanvankelijk verbeterde toen ze diende als fitness / gevechtsgereedheid instructeur in de Israel Defense Forces tijdens haar verplichte dienstplicht.

Voordat ze ooit Wonder Woman was, was Gadot Gisele in ‘Fast & Furious‘ (2009), haar eerste grote filmrol die ze kreeg dankzij haar militaire ervaring in het verleden. Ze zegt dat de Amerikaanse regisseur, Justin Lin, haar kennis van wapens wilde gebruiken.

Op 24-jarige leeftijd deed Gadot haar eigen stunts tijdens het filmen van de films. Gadot schrijft een groot deel van haar grote doorbraak in Hollywood toe aan haar legertraining. In hetzelfde jaar dat Gadot voor het eerst verscheen als Wonder Woman, in ‘Batman vs Superman: Dawn of Justice’, verdedigde ze een soortgelijk beeld in de hilarische komedie uit 2016 ‘Keeping Up with the Joneses’.

Naast Don Draper van Mad Men, Jon Hamm, speelt ze de rol van een overheidsspion – opnieuw vakkundig getraind in het afvuren van een pistool, het besturen van snelle auto’s en het aannemen van topgeheime zakelijke telefoontjes, schaars gekleed in lingerie.

Belaagd door de BDS-beweging
Hoewel haar associatie met het Israëlische leger door de internationale media grotendeels met een gevoel van allure werd behandeld, toen de Campaign to Boycott Supporters of Israel-Lebanon pushte om haar eerste Wonder Woman-film (2017) in Libanon te verbieden, pikten wereldberoemde publicaties als Vanity Fair het verhaal snel op.

Middle East Eye publiceerde bijvoorbeeld een opiniestuk van een politieke commentator met de titel “Palestijnse diaspora”, die de vraag stelde of een film waarin een “zionistische Israëliër”, wiens karakter anti-oorlog is, moet worden goedgekeurd nadat Gadot publiekelijk de operatie van de IDF steunde om de raketbeschietingen van Hamas vanuit Gaza in 2014 te stoppen.

Maar Gadot weet maar al te goed dat een zwaard twee kanten heeft. Als een van Israëls grootste exportproducten gebruikt de voormalige Miss Israël-winnaar haar wereldwijde platform om die kroon met trots te dragen in een poging om de pogingen van de Boycot Desinvestering en Sancties-beweging om de cultuursector te infiltreren af ​​te weren.

Het is nu een touwtrekken in de media tussen de BDS-agenda en de voortdurende stroom van succesvolle Israëlische inhoud (Fauda, ​​Shtisel, Unorthodox) die golven op internationale schermen veroorzaakt.

Oorlog, conflict en Joodse geschiedenis
Van daaruit hoef je alleen maar een lijn te trekken naar Pilot Wave’s eerste film ‘Irena Sendler’, waarin Gadot de hoofdrol zal spelen in de titulaire rol van een Poolse vrouw die 2500 Joodse kinderen redde van de Holocaust.

Via Pilot Wave is het opgezet met Warner Bros en wordt het geschreven door de Australische tv-veteraan Justine Juel Gillmer. Marc Platt, van ‘Lala Land’, ‘Bridge of Spies’ en ‘Legally Blonde’, zal ook produceren. Gadot en haar man co-produceren ook een gelimiteerde serie voor Apple TV + (die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor Showtime) over overleden actrice en uitvinder Hedy Lamarr.

Gadot speelt opnieuw de hoofdrol, maar dit keer in een achtdelige serie waarin het feminisme tijdens de gouden eeuw van Hollywood en de Tweede Wereldoorlog door Lamarrs leven en werk wordt bekeken. Ook in de pijplijn voor Pilot Wave is ‘My Dearest Fidel’, een potentieel stervoertuig voor Gadot. De film is gebaseerd op Peter Kornbluh’s Politico-artikel ‘‘ My Dearest Fidel ’: An ABC Journalist’s Secret Liaison With Fidel Castro”.

Bovendien, in wat door sommigen als een controversiële zet wordt gezien, werken Gadot en haar man samen met Keshet International, de speelfilmaanpassing van de Hebreeuwse roman ‘Borderlife’ van de Israëlische auteur Dorit Rabinyan. Het liefdesverhaal tussen een Israëlische vrouw en een Palestijnse man werd in 2015 door de toenmalige minister van Onderwijs Naftali Bennett in Israël geweerd van verplichte leeslijsten op de middelbare school.

Israëls ‘Ambassadeur’ in Hollywood
Als onofficiële ambassadeur is Gadot zeer weloverwogen wanneer zij met publiek in het buitenland over Israël spreekt, waarbij hij zich richt op de lichte en innovatieve creatie die uit de Joodse staat komt.

In een rode loper-interview uit 2019 met een journalist van de Israëlische tabloidsite Walla, verwierp Gadot de suggestie dat praten over Israël met de Amerikaanse pers deel uitmaakte van een of andere zionistische strategie, door te zeggen dat ze eerder reageert op de reeks antisemitische berichten die ze ontvangt.

Ze zegt dat ze gelooft dat het haar plicht is als publieke figuur om zich uit te spreken ter ondersteuning van Israël. ‘Israël is erg belangrijk voor me’, vertelde ze de journalist in het Hebreeuws. ‘Ik wens dat ons land echt op een goede plek is, en dat er rust, stabiliteit, vrede en rust zal zijn’, eraan toevoegend dat ze voor dat doel positieve berichten over Israël geeft.

‘Er zijn geen mensen die oorlog willen, of dat hun kinderen naar het leger gaan, God verhoede!’ zei ze. Gadots pogingen proberen het standaardverhaal dat internationale media spuien te verschuiven, waardoor degenen die weinig weten over de regio en Israël een vertekend en onnauwkeurig beeld van het land krijgen; een dat wordt gedomineerd door dood en vernietiging.

Superwoman Gal Gadot maakt korte metten bij de BDS beweging


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tracy Alexander “Gal Gadot: Israel’s ‘Ambassador’ to Hollywood?” van 22 september 2020 op de site van Honest Reporting