Twee Amerikaanse senatoren waarschuwen Poolse president over toenemend antisemitisme

Plaatje hierboven: Tijdens een vakantie in 1938 naar zijn geboortestad filmde de grootvader van Glenn Kurtz de stadsbewoners van Nasielsk, een Joodse gemeenschap in Polen, net voor de Tweede Wereldoorlog [beeldbron: NPR]

Twee Amerikaanse senatoren schreven een brief aan president Andrzej Duda van Polen om hun bezorgdheid te uiten over een toename van wat zij zeiden antisemitisch discours, daarbij verwijzend naar een van zijn eigen verklaringen.

De brief die dinsdag is verzonden door de senatoren Jacky Rosen (Democratische Partij) en James Lankford (Republikeinse Partij) wijzend bij verschillende gelegenheden op de nauwe defensieve banden van de Verenigde Staten en Polen, stelt dat het antisemitisme niet afdoende is aangepak en om de restitutie voor de Holocaust te bevorderen, die anders de groei van de relatie kunnen belemmeren.

Een groot deel van de retoriek die naar voren komt in de brief, die woensdag werd vrijgegeven, heeft te maken met het debat in Polen over de restitutie van de Holocaust. Het werd een probleem in de recente presidentiële campagne toen Duda, een lid van de regerende partij Law and Justice, herverkiezing won:

We zijn gealarmeerd door het groeiende antisemitische discours in Polen en het tot zondebok maken van de Joodse gemeenschap, die in strijd zijn met de gedeelde waarden van onze naties. In het bijzonder, tijdens de presidentiële campagne van Polen in 2020, leidden de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en de staatstelevisie antisemitische boutades en nauwelijks verhulde demagogie.

Het citeerde een aantal insinuaties dat de rivaal van Duda bij de verkiezingen, de burgemeester van Warschau Rafal Trzaskowski, in de zak zat van Joden die op de restitutiekwestie drukten. Een daarvan was een verklaring van 9 juli van Duda waarin hij verklaarde:

Ik zal nooit een wetsvoorstel ondertekenen waarin staat dat we de erfenis van mensen van de ene etnische groep gunstiger zullen behandelen dan van andere.

Lankford en Rosen, die medevoorzitter zijn van de Bipartisan Task Force van de Senaat voor de bestrijding van antisemitisme, zeiden ook in de brief:

Naast het in gevaar brengen van de Poolse Joodse gemeenschap, ondermijnen deze verontrustende verklaringen de verplichtingen van Polen onder de Terezin-verklaring uit 2009 omtrent de Holocaust, Tegoeden en Aanverwante Zaken. We weten dat u onze wens deelt om het partnerschap tussen de VS en Polen te versterken, en daarom roepen we u op om ondubbelzinnig antisemitisme te veroordelen, ook wanneer het wordt gepropageerd door de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid en uw politieke bondgenoten, en om alomvattende wetgeving inzake Holocaust aan te nemen inclusief teruggave van eigendommen.

Video: Lankford en Rosen over hun missie om antisemitisme te bestrijden


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “2 US senators warn Poland’s president on anti-Semitism and restitution” van 17 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.