De gevaarlijke nieuwe alliantie tussen Iran, Qatar, Turkije en Hamas

Plaatje hierboven: Gaza, 15 februari 2007. Terroristen in maatpak brengen ‘democratie’ in de Palestijnse wereld. Mahmoud Abbas stelt Hamasleider Ismail Haniyeh (links) aan als premier van de PA terwijl Fatah-leider Mohammed Dahlan (rechts) lachend toekijkt op het carnavaleske gebeuren [beeldbron: Reuters/Suhaib Salem]

De voortdurende toenadering van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit tot het door Iran gesteunde Hamas brengt de betrekkingen van de Palestijnen met Egypte in gevaar.

De Egyptische media hebben hun vernietigende aanvallen op de Palestijnse leiders in het algemeen hervat, en op de islamistische beweging die sinds 2007 de Gazastrook regeert in het bijzonder. De Egyptische aanvallen kwamen aan de vooravond van een ontmoeting in Turkije tussen de leiders van de Fatah-factie van Abbas en Hamas.

Tijdens die bijeenkomst, gehouden onder auspiciën van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, bespraken de leiders van Hamas en Fatah manieren om hun geschil te beëindigen en de langverwachte Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen te houden.

De Fatah-Hamas-bijeenkomst in Turkije vond plaats in de context van het initiatief van Abbas om Palestijnse “nationale eenheid te bereiken om de Israëlische en Amerikaanse plannen tegen de Palestijnen het hoofd te bieden“. De verzoeningsinspanningen zijn ook bedoeld om normalisatieovereenkomsten tussen Israël en enkele Arabische staten te dwarsbomen.

De Egyptische aanvallen, voornamelijk gericht tegen Hamas, zijn bedoeld om Abbas een waarschuwing te sturen tegen deelname aan het extremistische kamp onder leiding van Iran, Qatar en Turkije. Bovendien zijn de aanslagen bedoeld om Abbas en de rest van de wereld eraan te herinneren dat Hamas, een zijtak van de Moslimbroederschap, nog steeds een reële bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van Egypte.

Abbas lijkt echter vastbesloten om de Egyptische waarschuwingen te negeren en marcheert met volle vaart naar voren om een ​​alliantie te vormen met Hamas en zijn meesters in Iran, Qatar en Turkije. Abbas heeft de betrekkingen van de Palestijnen met sommige Arabische landen al geschaad door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein te veroordelen voor het ondertekenen van vredesverdragen met Israël.

Abbas en zijn top functionarissen hebben beide Golfstaten ervan beschuldigd ‘de Palestijnen in de rug te steken’ en de Palestijnse zaak, Jeruzalem en de Al-Aqsa-moskee, te verraden door normalisatieovereenkomsten met Israël te ondertekenen.

Een teken van de groeiende kloof tussen de Palestijnen en de Arabische wereld dook op 22 september op, toen de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riyad Malki aankondigde dat de Palestijnen besloten hun recht om de Raad van de Arabische Liga te presideren tijdens de huidige zitting ‘op te geven’ uit protest tegen het besluit van de VAE en Bahrein om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Aangezien het besluit om te haasten na [normalisatie] werd genomen in Washington, heeft het geen zin om nog meer moeite te doen om [de Arabieren] tegen normalisatie te dwingen, vooral omdat zij helaas niet de besluitvormers zijn,” legde Malki uit. .

De beslissing markeert het begin van een echtscheidingsproces tussen de Palestijnen en de Arabische wereld. De Palestijnse leiders boycotten de Amerikaanse regering sinds december 2017, toen president Donald Trump zijn besluit aankondigde om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. De Palestijnen hebben ook hun banden met Israël opgeschort, inclusief veiligheidscoördinatie.

De Palestijnen hebben bovendien de steun van verschillende Arabische landen verloren vanwege hun terugkerende veroordelingen van Arabische regeringen en leiders die vrede willen sluiten met Israël. Nu blijkt dat de Palestijnen ook op weg zijn om hun relaties met Egypte te ruïneren vanwege het besluit van Abbas om vrede te sluiten met Hamas en Iran, Turkije en Qatar te sussen.

Egyptische journalisten en schrijvers hebben zich aangesloten bij het koor van critici in de Arabische wereld die de Palestijnse leiders ervan beschuldigen een duidelijke strategie te missen die de belangen van de Palestijnen zou dienen. De journalisten en schrijvers hebben ook een vernietigende aanval uitgevoerd op Hamas vanwege zijn betrokkenheid bij terrorisme en omdat hij zichzelf in de open armen van Iran, Turkije en Qatar wierp.

Volgens de Egyptische schrijver Farouk Jweideh:

De Palestijnse kwestie staat niet langer op de voorgrond van Arabische kwesties, en heeft zich teruggetrokken op internationale fora en achter de schermen van de Verenigde Naties, en zelfs in de Arabische Liga … De Palestijnse kwestie was de eerste Arabische kwestie in alle situaties. Niemand kent nu de toekomst van Mahmoud Abbas, want iedereen heeft hem verlaten.

[..]

Een ander Egyptisch parlementslid, Mohammed Salim, zei dat Hamas in de armen is gevallen van de terroristische organisatie van de Moslimbroederschap in Qatar. Hamas, voegde hij eraan toe, ‘steunt hun kwaadaardige doelen en plannen in de regio, en de plannen om Egypte en sommige Arabische landen op te zetten om hun veiligheid te destabiliseren.’

Als deze beschuldigingen tegen Hamas door Israël waren gepubliceerd, zouden ze door velen in het Westen zijn afgedaan als ‘Israëlische propaganda’. Deze beschuldigingen komen echter uit Egypte, het grootste Arabische land dat een gedeelde grens heeft met de door Hamas geregeerde Gazastrook. De Egyptenaren proberen Abbas en de rest van de wereld een alarmbel te laten luiden over de gevaren van de alliantie Hamas-Iran-Turkije-Qatar, die een bedreiging vormt voor de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Toch lijken de Palestijnse leiders en de internationale gemeenschap duidelijk onverschillig te staan ​​tegenover het dreigende gevaar van deze nieuwste as van het kwaad. Voor hen is het enige lot dat erger is dan de dood, normalisatie tussen de Arabieren en Israël. Abbas heeft opnieuw zijn hoop en die van zijn volk gevestigd op entiteiten die de Palestijnen zouden hinderen en Israël zouden vernietigen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Dangerous New Iran-Qatar-Turkey-Hamas Alliance” van 28 september 2020 op de site van The Gatestone Institute

♦ naar een artikel (PDF) van Dr. Mordechai Kedar “Why Do the Arabs Hate the Palestinians?” van 24 september 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)

Een gedachte over “De gevaarlijke nieuwe alliantie tussen Iran, Qatar, Turkije en Hamas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.