Oorsprong van Aliyah Bet, de illegale Joodse immigratie naar ‘Palestina’ (1934-1948) – Deel 2/3

Plaatje hierboven: Van januari tot juli 1946 werden 10.200 Joodse migranten geïnterneerd in een Brits gevangenkamp in Atlit nabij Haïfa. Daarna werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten naar Cyprus gedeporteerd en achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen werden pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël gebracht [beeldbron: Palyam]

Een half jaar na de Kristalnacht in Duitsland toen duidelijk werd wat de Joden te wachten stond; werd op 23 mei 1939 door de Britse regering een document gepubliceerd dat bekend stond als ‘The White Paper‘ aka Witboek.

De Britse regering, geleid door Neville Chamberlain, bracht dit beleidsdocument uit als reactie op de Arabische opstand van 1936-1939 in het Mandaat Palestina en wilde daarom Joods migratie naar Palestina drastisch beperken en na een paar jaar zelfs volledig afschaffen en dat aan de vooravond van de Holocaust!

Hieronder volgen enkele uittreksels uit dat beruchte document:

♦ Sectie 4… De regering van Zijne Majesteit verklaart zonder twijfel dat het niet haar beleid is om van Palestina een Joodse Staat te maken.

♦ Paragraaf 14.1. In de komende vijf jaar zullen 75.000 immigranten joodse immigranten zijn.

♦Paragraaf 14.3. Voor de volgende vijf jaar [d.w.z. vanaf 1944] zal geen Joodse immigratie meer worden toegestaan ​​tenzij de Arabieren ermee instemmen.

De Zionistische Organisatie zag dit ‘Witboek’ als een regelrechte oorlogsverklaring. In augustus 1939 bracht de Hagana (de Joodse ondergrondse verdedigingstroepen in Palestina) een Brits marineschip tot zinken dat werd gebruikt om op schepen met ma’apilim te jagen.

Drie maanden na de publicatie van het “Witboek” brak echter WO II uit en de Joodse nederzetting in Palestina was geïnteresseerd om zich bij de Britten aan te sluiten in de strijd tegen de nazi’s. 30.000 jonge mannen en vrouwen uit de Joodse nederzetting in Palestina (de Yishuv) boden zich vrijwillig aan om in het Britse leger te dienen.

De Palmach is tot stand gekomen met hulp van de Britten; de 23 jonge matrozen voeren onder bevel van een Britse officier om een ​​Libanese installatie te saboteren (en waarover nadien nooit meer iets van werd vernomen); een eenheid van de Etzel werd voor de Britten op een missie naar Irak gestuurd. De Yishuv in Palestina was de meest loyale supporter van Groot-Brittannië in deze regio dan waar ook ter wereld.

Dit veranderde niets aan de houding van de Britse regering en het Witboekbeleid bleef van kracht en werd tot op de letter uitgevoerd. De Britten werkten ijverig om te voorkomen dat Joden de landen verlieten waarin hun leven werd bedreigd en deden hun best om ervoor te zorgen dat degenen die erin slaagden te vluchten, geen verdere hulp kregen.

Ze gebruikten hun invloed om ervoor te zorgen dat ze niet konden verhuizen naar neutrale landen en ze lieten hen geen toegang tot Palestina toe, zelfs als ze certificaten hadden of als ze afkomstig waren uit door Duitsland bezette landen, op grond van het feit dat ze mogelijk vijandige vreemdelingen waren.

Immigrantenschepen werden aangehouden in de Donau en in de Bosporus en in Palestijnse havens omdat er vijandelijke spionnen onder de immigranten zaten. Immigranten op het schip The Atlantic, werden verbannen naar Mauritius en het schip de Struma werd de toegang geweigerd en keerde terug naar de Zwarte Zee, waar hij met al zijn passagiers aan boord zonk.

Toen de berichten over de systematische moord op de Joden in Europa bekend werden, was het duidelijk dat immigratie nu een dringende noodzaak was om levens te redden. In 1943 werd een maritieme arm van de Palmach opgericht, de Palyam, en werden rekruten getraind om deel te nemen aan maritieme operaties.

Er werden cursussen gegeven aan kapiteins van schepen en andere handel op zee, zodat de Palyam ma’apilim (Joodse emigranten) naar Palestina zou kunnen brengen en Joodse soldaten in het Britse leger waren ook georganiseerd om de ma’apilim van ontheemdencentra naar de mediterrane havens te brengen. Ook werden radio-operators opgeleid om het contact tussen de schepen en het Hagana-commando te onderhouden.

In 1944, toen het Sovjetleger zijn opmars naar het Westen begon, na de Duitse nederlaag bij Stalingrad, begonnen de overlevenden van de Holocaust in beweging te komen. Degenen die in de Oost-Europese landen waren, begonnen zich te verplaatsen in de richting van West-Europa en de Middellandse Zee, of de Zwarte Zee, als het begin van hun reis naar het land van Israël.

Deze wanhopige en hulpeloze joden zagen Palestina als hun enige sprankje hoop. De zionistische jeugdbewegingen stonden in de voorhoede van dit ontwaken. Aanvankelijk werd het woord Tiyul (wandeling) gebruikt om het ware doel van de beweging van de Sovjets te verhullen. Dit werd in korte tijd een massabeweging van mensen en werd gecoördineerd door afgezanten van de Yishuv in Palestina.

De term, Tiyul, werd veranderd in het Hebreeuwse woord Bricha (ontsnapping), en werd geleid door de Organisatie voor Aliya Bet (Ha’Mossad Le’Aliya Bet). Toen ik een keer een persoon vroeg die actief was geweest in de Bricha, wanneer hij eraan dacht naar Palestina te emigreren, keek hij me enigszins ongelovig aan en antwoordde: ‘We zijn nooit gestopt met het denken aan die mogelijkheid.’

Bij een andere gelegenheid, nadat ik een lezing had gegeven over Aliya Bet, kwam een ​​vrouw naar me toe en zei: ‘Ik heb je klanten geleverd.’ Op mijn vraag, hoe ze dat deed, antwoordde ze: ‘Ik was actief in de Bricha-beweging.

Aan het einde van WO II waren er 6 miljoen daklozen in Europa; Onder hen waren 50.000 Joden die overlevenden waren van de vernietigingskampen. Een jaar later waren er nog maar 1 miljoen daklozen, maar het aantal Joden onder hen was gegroeid tot 300.000. Mensen van andere nationaliteiten keerden terug naar hun thuisland, maar de joden konden nergens naar terug.

Joden die bij de partizanen waren geweest of zich in bossen hadden verstopt; Of die zich schuilhielden in kloosters in verschillende landen, zich in een stijgende stroom verzamelden en in de richting van Aliya gingen, immigratie naar Palestina. Dat was de enige weg die hen – ondanks het Witboek – nog overbleef …

Plaatje hierboven: In de zogeheten ‘Winterkampen’ op het eiland Cyprus in 1946. Hier werden tussen augustus 1946 en april 1948 ca. 52.500 Joodse migranten achter prikkeldraad gezet. De laatste gevangenen zullen pas op 24 januari 1949 bevrijd en naar Israël worden gebracht. In de kampen werden bijna 2.200 baby’s geboren [beeldbron: Palyam]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shmuel ‘Samek’ Yannay “Voorwoord bij het boek She’arim P’tukhim (‘The Gates Are Open’)” en een artikelThe Atlit Detention Camp” en een artikelThe Cyprus Detention Camps” op de site van Palyam Aliya Bet (Ha’apala)

Een gedachte over “Oorsprong van Aliyah Bet, de illegale Joodse immigratie naar ‘Palestina’ (1934-1948) – Deel 2/3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.