Babi Yar, Oekraïne: 80 jaar later geven onderzoekers de slachtoffers weer een gezicht

Plaatje hierboven: Zwerfhonden zwerven door het Babyn Yar-monument op 14 maart 2016 in Kiev, waar nazi’s en lokale collaborateurs in 1941 30.000 Joden vermoordden [beeldbron: Cnaan Liphshiz/JTA]

Het grootste deel van zijn leven had Igor Kulakov over zijn overgrootouders aan vaders kant hun foto, hun namen en het feit dat ze tijdens de Holocaust waren vermoord.

De veronderstelling die leefde in zijn familie was altijd geweest dat Sheindle en Mordechai Sova werden neergeschoten in Babyn Yar (vaak gespeld als ‘Babi Yar’), een ravijn aan de rand van Kiev waar Duitse troepen in september 1941 ten minste 33.000 Joden afslachtten, in een van de grootste bloedbaden van de Holocaust.

Maar verder was hij niet in staat om verdere details te achterhalen, zelfs niet nadat hij had geprobeerd het onderwerp te onderzoeken in de stadsarchieven van Kiev. Toen hij ouder werd, begon de onzekerheid een psychologisch effect op hem te krijgen. “Ik werd lichamelijk ziek wanneer ik in de buurt van Babyn Yar moest komen“, zei hij tegen de Jewish Telegraphic Agency.

Maar de afgelopen maanden heeft Kulakov, een 45-jarige taalkundige die met zijn vrouw en drie kinderen in de buurt van Kiev woont, veel van de lege plekken kunnen invullen dankzij een nieuw onderzoeksproject onder leiding van het Babyn Yar Holocaust Memorial Centre. Een organisatie die in 2016 is opgericht om een ​​Holocaustmuseum in Kiev te bouwen.

Het Namen-project van het centrum – dat vorig jaar begon en heeft geleid tot de identificatie van 800 Babyn Yar-slachtoffers wiens lot voorheen onbekend was – verschafte Kulakov het voormalige adres, de leeftijd, de plaats van begrafenis van het paar, evenals de vreselijke details van hun laatste uren.

Het ontbreken van dergelijke identificerende details is niet ongebruikelijk voor slachtoffers van de Holocaust uit het huidige Oekraïne, waar Tussen 1941 en 1943 werden 1,5 miljoen Joden gedood door een vuurpeloton, vaak met minimaal papierwerk. De zogenaamde ‘Holocaust door kogels‘ in Oekraïne gebeurde sporadischer, sneller en chaotischer dan in de vernietigingskampen.

Er is zo weinig informatie over wat er in Babyn Yar is gebeurd dat het totale dodental – inclusief joden, psychiatrische patiënten, krijgsgevangenen, vermoedelijke Oekraïense nationalisten en communisten – tussen de 70.000 en 100.000 slachtoffers ligt. Het Namen-project heeft tot dusver gegevens verzameld over ongeveer 18.000 mensen die zijn omgekomen in Babyn Yar. Hiervan hebben slechts een paar duizend uitgebreide persoonsdossiers.

Volgens Alexander Belikov, een senior onderzoeker bij het centrum, is de informatie over veel van de anderen fragmentarisch, soms beperkt tot niets meer dan hun namen. De schaarste is te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder het gebrek aan Duitse documentatie, enorme schade aan de archieven van Kiev in oorlogstijd, decennia van verduistering toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, en een verouderde archiveringsmethode die het belang van individuele verhalen bagatelliseerde.

In de Sovjetperiode, en soms ook daarna, legde de historische methodologie in Oekraïne weinig nadruk op individuen, ondanks de vroege inspanningen van sommige onderzoekers om slachtoffers een gezicht te geven“, zei Belikov. Toen Kulakov archieven raadpleegde voor sporen van zijn overgrootouders, vond hij alleen een register van burgeroorlogsslachtoffers uit het Sovjettijdperk met hun achternaam, het laatst bekende adres, het geboortejaar en twee serienummers: 1868 en 1869. “Ze hebben niet eens hun voornaam,” herinnerde hij zich.

Dankzij het project ontdekte Kulakov dat zijn overgrootouders groothandelaren in levensmiddelen waren en vaak reisden om zendingen van het platteland naar de stad te regelen. Tijdens een van die reizen, tijdens de Holodomor-hongersnood van 1932, namen ze een uitgehongerd meisje op wiens moeder haar niet langer kon onderhouden.

Plaatje hierboven: Mordechai en Sheindle Sova werden in 1941 neergeschoten in een centrale straat van Kiev, Oekraïne en begraven in een greppel nadat ze het bevel om zich te verzamelen om te worden vermoord in Babyn Yar, negeerden [beeldbron: Igor Kulakov en het Babyn Yar Holocaust Memorial Center]

Het onderzoek hielp ook om vast te stellen dat Mordechai en Sheindle toch niet stierven in Babyn Yar. Ze waren ongehoorzaam geweest aan het bevel om zich voor deportatie te melden, wat in werkelijkheid een oproep was voor Joden om opgepakt te worden voor moord. Ze werden in oktober 1941 aan de politie verraden en ter plaatse geëxecuteerd, maar niet voordat de vrouw wiens dochter ze hadden gered hen ervan overtuigde afstand te doen van hun eigen dochter Freuda, de grootmoeder van Kulakov.

Hun begraafplaats is in Nyzhnii Val Street in Podil, een wijk in het centrum van Kiev, niet ver van hun laatst bekende adres. Onderzoekers waren in staat om dit verhaal samen te brengen door aanwijzingen te volgen om informatie in fysieke archieven in heel Oekraïne te lokaliseren. Ze gebruiken ook verschillende zoekalgoritmen om gedigitaliseerde archieven te minen.

Een deel van de informatie over Mordechai en Sheindle kwam van een tip die leidde tot archieven in de Oekraïense stad Fastiv, waar de Sova’s hun producten bleken te kopen. “We zullen familieleden interviewen om aanknopingspunten te krijgen, en die vervolgens vergelijken met relevante archieven“, zei Beilokov.

Andere slachtoffers die het project uit de anonimiteit heeft gehaald, zijn onder meer Aba Yakovlevich en Clara Abramovna Kaganovich, een joods echtpaar dat 48 was toen ze werden vermoord in Babyn Yar. In de weken na de nazi-invasie gebruikten ze hun connecties – Aba was een vooraanstaand jurist – om hun enige dochter en haar pasgetrouwde echtgenoot een plekje te geven aan boord van een trein op weg naar Rusland.

Nadat ze dat hadden bereikt, ondernamen ze geen verdere pogingen om aan zichzelf te ontsnappen, stelt hun dossier. Het projectteam kreeg een kopie van de getuigenis van de conciërge in het gebouw van het echtpaar, die zei dat nadat het bevel tot deportatie was gekomen, hij hen ‘aanboord hielp” van een paardenkoets op weg naar Babyn Yar. Onderzoekers hopen uiteindelijk voor elk geïdentificeerd slachtoffer een webpagina te hebben, compleet met hun levensverhaal en foto.

Kulakov geeft toe dat het gruwelijk is om de details van de laatste dagen van Mordechai en Sheindle te leren en dat hij Babyn Yar zelfs nu nog steeds vermijdt. Hij voegde eraan toe:

Maar het is beter om te weten – veel beter. Alleen als je het weet, heb je enige hoop vooruit te komen. Dat geldt voor een individueel persoon, en het is waar voor een natie als geheel.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Nearly 80 years after the Babyn Yar massacre, Ukrainian researchers lift victims out of anonymity” van 25 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.