Oorsprong van Aliyah Bet, de illegale Joodse immigratie naar ‘Palestina’ (1934-1948) – Deel 1/3

Plaatje hierboven: 1 januari 1948. Het Aliya Bet-schip HaUmot HaMeuhadot (aka ‘The United Nations‘) slaagde erin de Britse blokkade te doorbreken en zette 537 ma’apilim (Joodse migranten) af op het strand van Nahariya. 131 passagiers werden aangehouden, de overige konden arrestatie door de Britten ontwijken. Het gestrande schip werd uiteindelijk door de golven vernietigd. [beeldbron: Palyam.org]

De Balfour-verklaring en de verovering van Palestina door de Britse strijdkrachten wekte de hoop op de opbouw van het Joodse thuisland ‘in de nabije toekomst’, en in samenwerking met de Britten, die het mandaat over Palestina ontvingen van de Volkenbond.

De zionistische leiding van links naar rechts, van Weizmann tot Jabotinsky, was ervan overtuigd dat er een identiteit van belang bestond tussen het zionisme en Groot-Brittannië. Al snel bleek dat dit niet het geval was.

Het belangrijkste doel van Groot-Brittannië was het behartigen van de belangen van het Britse rijk en daarom was het erg belangrijk voor haar om de sympathie van de moslimlanden in gedachten te houden in plaats van die van de zionistische beweging. Angst voor het verlies van moslimondersteuning was een richtlijn van het Britse beleid vanaf het einde van WO I en gedurende de jaren 30 en 40.

Zionistische belangen waren in strijd met die van de Britten, zoals duidelijk werd verklaard door hun minister van Buitenlandse Zaken in 1938:

Zij (de Joden) zouden moeten worden verteld dat wat we verder hadden bedoeld met de Balfour-verklaring, het niet onze bedoeling was geweest om het Britse Rijk uit elkaar te slaan in hun voordeel.

De beperking van immigratie begon met het allereerste begin van de Britse overheersing in Palestina. Toen dr. Weizmann bijvoorbeeld vroeg om 100 certificaten te ontvangen voor de immigratie van zionistische activisten, zei generaal Allenby, die het land had veroverd en nu de militaire gouverneur was:

Dit is geen wenselijke tijd om te pleiten voor meer immigratie van zionisten naar Palestina. Elke hulp die aan hen wordt gegeven, zal door de Arabieren verkeerd worden geïnterpreteerd en ten voordele van de Arabieren worden uitgebuit.

Met het einde van het Britse militaire bewind en het begin van de Britse verplichte regering, werd het vermogen van de Palestijnse economie om immigranten op te nemen de basis voor verdere immigratie. De Jewish Agency stemde in met dit criterium, maar in de handen van de British Civil Service werd dit het belangrijkste instrument om immigratie te beperken.

Toen Hitler aan de macht kwam, was er een grote toename in de vraag naar immigratie en ongeveer 50.000 joden immigreerden in de jaren 1934-1936, maar ook dit was niet voldoende. De meeste van deze certificaten gingen naar de Duitse joden en de jonge zionisten uit Polen en Litouwen kregen er nauwelijks.

Onder deze omstandigheden organiseerden de jonge Chalutzim (pioniers) en activisten van de Betar-beweging hun eigen Aliya (immigratie). Dit werd door de Britse ‘illegale immigratie’ genoemd en markeert het begin, in 1934, van de georganiseerde clandestiene Aliya (dit werd in Palestina bekend als Aliya Bet).

Als antwoord op het toegenomen aantal Aliya begonnen de Arabieren de rellen van juni 1936. Om hun belang te minimaliseren werden ze ‘rellen’ genoemd, maar in feite was dit eigenlijk de eerste Intifada waarin de Arabieren de oorlog verklaarden aan het zionisme. Deze oorlog / rellen duurden drie jaar, van 1936 tot 1939, en omvatten aanvallen op joodse nederzettingen, waarbij werd geschoten op reizigers op de wegen en in bevolkingscentra. Het omvatte ook een economische boycot, een algemene staking en een internationale campagne die werd gevoerd met de hulp van andere Arabische landen.

Groot-Brittannië probeerde de militaire activiteiten van de Arabische strijdkrachten te beperken, maar deed tegelijkertijd al het mogelijke om de Arabische sympathie aan zijn kant te houden en hen niet hun loyaliteit aan Duitsland te laten overdragen. Tegelijkertijd waren er meer antisemitische activiteiten (Kristnacht); Oostenrijk trad toe tot het Reich; Daar was de bijeenkomst in München waar Chamberlain en de Britse regering vrede sloten met de onderdrukking van Tsjecho-Slowakije door Duitsland.

Alle Joden in Oostenrijk, Duitsland en Tsjecho-Slowakije waren wanhopig op zoek naar een asiel. De ‘verlichte wereld’ verzamelde zich in Evian in Frankrijk in een noodsessie om een ​​oplossing te vinden voor het probleem van de Joodse vluchtelingen.

Voorafgaand aan de conferentie sloten de Britten een deal met de Amerikanen waarin ze beloofden niet te eisen dat de VS hun immigratiewetten zou wijzigen als de Amerikanen niet eisen dat Groot-Brittannië de poorten van Palestina voor de Joden opent. In feite sloot deze conferentie de deuren van alle deelnemende landen voor de immigratie van de Joden.

In 1939 zeilde een Duits schip, de St. Louis, vanuit Duitsland met een lading van 1000 rijke Joden met de bedoeling naar Cuba te emigreren. Voor hun aankomst in Cuba werden hun visa ingetrokken en konden ze niet aan land gaan. Pogingen om hen in de VS van boord te krijgen, mislukten en hun schip keerde terug naar Duitsland, waar ze allemaal in concentratiekampen werden ondergebracht.

In de jaren 1938-1939 heeft de regering van Zijne Majesteit een verklaring opgesteld over het immigratiebeleid met als doel de Arabieren te kalmeren. Hier zijn citaten van enkele van de ministers die deelnamen aan de besprekingen van de Commissie voor Palestina en het Britse kabinet:

♦ “We moeten niet worden geleid (om te geloven) dat we vanwege de recente vervolging van de Joden enige actie ondernemen die de discussies in Londen beschadigen.” (kabinet: 22 november 1938)

♦ “Het feit moet onder ogen worden gezien dat het essentieel is dat we overeenstemming bereiken met de Arabieren over de Palestijnse kwestie …” (Minister van Buitenlandse Zaken 14 december 1938)

♦ De premier concludeerde: “Als we één kant moeten beledigen, laten we dan de Joden beledigen. In plaats van de Arabieren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shmuel ‘Samek’ Yannay “Voorwoord bij het boek She’arim P’tukhim (‘The Gates Are Open’)” op de site van Palyam Aliya Bet (Ha’apala)

♦ naar de FacebookpaginaAliyah Bet: clandestine Jewish immigration to Palestine 1938-1948

2 gedachtes over “Oorsprong van Aliyah Bet, de illegale Joodse immigratie naar ‘Palestina’ (1934-1948) – Deel 1/3

  1. In het plantsoen naast het Dan Hotel in Tel Aviv is een tentoonstelling/herdenkings monument die de geschiedenis vertelt over de boot immigratie naar “Palestina” en de slachtoffers die dit heeft gekost door de Britse blokkade.

    Vluchtelingen die verdronken of werden opgepakt en naar interneringskampen werden versleept.

    Waar hebben we dit, anno 2020 meer gehoord?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.