Palestijnse vluchtelinge ontdekt Joodse voorouders die haar naar de Spaanse Inquisitie leiden

Als een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde academicus die in Dubai werd geboren uit een Palestijnse vader en een Libanese moeder, had Heba Nabil Iskandarani tal van potentiële nationale identiteiten. Wat ze echter miste, was een paspoort.

Iskandarani, een 26-jarige docente architectuur aan de Birmingham City University, is het grootste deel van haar leven staatloos geweest en bezat alleen een Libanees reisdocument dat haar omschrijft als een Palestijnse vluchtelinge.

Maar nadat ze ontdekte dat haar Palestijnse vader Joodse wortels had die teruggingen naar Spanje, kon Iskandarani het Spaanse staatsburgerschap claimen dankzij een wet uit 2015 die beloofde iedereen wiens Joodse voorouders de Spaanse inquisitie waren ontvlucht, te naturaliseren.

In een interview met de Jewish Telegraphic Agency schreef Iskandarani haar zoektocht naar burgerschap toe als geworteld in zowel een emotionele zoektocht naar een identiteit als een praktische remedie voor de bureaucratische complicaties die het gevolg waren van haar gebrek aan nationaal staatsburgerschap.

Deze diepe verslaving om erbij te horen, deed me dieper in mijn familiegeschiedenis kijken“, schreef Iskandarani in een Facebook-bericht van 12 september. “Ik wilde een oplossing vinden om de cyclus van schaamte, het gevoel minder te zijn dan alles, te doorbreken. Ik had een identiteit nodig voor een land om op terug te vallen.

Iskandarani is een van de meer dan 43.000 niet-joden die naar verluidt het Spaanse staatsburgerschap hebben verkregen onder de wet van 2015, die werd aangenomen om boete te doen voor de vervolging van Spanje en de gedwongen ballingschap van de joodse gemeenschap in de 15e eeuw. De wet nodigde zijn nakomelingen uit om het Spaanse staatsburgerschap aan te vragen als ze beiden konden aantonen dat ze afstamden van Sefardische Joden en een speciale band hadden met Spanje. Meer dan 150.000 zijn erin geslaagd.

Iskandarani had een DNA-test die aantoonde dat ze zowel Noord-Afrikaanse als Iberische afkomst had, en genealogen hebben aangetoond dat haar achternaam kan worden herleid tot Spaanse joden. Maar ze had nog steeds een document nodig waaruit de joodse identiteit blijkt van haar overgrootmoeder van vaderskant, Latife Djerbi, wiens achternaam verwijst naar een eiland voor de kust van Tunesië waar ooit veel Sefardische joden woonden.

Iskandarani slaagde erin om een ​​van de oude identiteitskaarten van haar overgrootmoeder in Beiroet te vinden in een schat aan documenten die haar familie decennialang nauwgezet had bewaard ondanks de vele verhuizingen – soms vanwege de meerdere oorlogen die Libanon hebben geteisterd.

Een van haar zussen heeft onlangs ook het Spaanse staatsburgerschap gekregen, terwijl twee andere broers en zussen zich in de controlefase bevinden. Haar vader vraagt ​​het staatsburgerschap aan vanuit Portugal. Iskandarani en enkele van haar familieleden hebben ook het Portugese staatsburgerschap aangevraagd onder een vergelijkbare wet van terugkeer die Portugal in 2013 heeft aangenomen. Haar aanvraag in Portugal is nog in behandeling.

Plaatje hierboven: Het Tribunaal van het Heilig Officie van de Inquisitie, of de Spaanse Inquisitie, werd opgericht in 1478 onder het bewind van Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella I van Castilië. De katholieke vorsten wilden dat hun land zich zou verenigen onder één religie en één cultuur. Het Alhambra Edict van 31 maart 1492 impliceerde de verdrijving van de Joden uit Spanje [beeldbron: History.net]

Het verhaal van Iskandarani werd voor het eerst gerapporteerd op 20 september door de Luxemburgse krant Contacto. De ontdekking van de joodse wortels van haar vader was voor sommigen in haar familie een schok, maar anderen hadden hun vermoedens.

Haar overgrootmoeder pelde hardgekookte eieren en doopte ze elk voorjaar tijdens een maaltijd in zout water, een gewoonte waarvan ze zei dat het “slechts een traditie uit Tunesië” was, maar waarvan Iskandarani nu gelooft dat het verband houdt met een gebruik dat verband houdt met de Pesach Seder. En haar moeder herinnerde zich dat geen van de voorouders van haar man moslimnamen had. “Zijn groot-ooms heetten Jacob, Ruben, Mozes, Zachary. En mijn moeder herinnert zich nu dat ze dat raar vond,” vertelde Iskandarani aan JTA.

Iskandarani zei dat ze sinds haar ontdekking meer geïnteresseerd is geraakt in het jodendom, hoewel ze er eerder nieuwsgierig naar was geweest. Op haar vijftiende kreeg ze een tatoeage van een vers uit de Hebreeuwse bijbel over Jeruzalem. “Al was dat misschien de Palestijnse kant van mij, misschien mengde ik me met de Joodse“, zei ze tegen JTA. “Ik weet het op dit moment niet.

Met de verwerving van haar Spaanse paspoort is Iskandarani nu vrij om Jaffa te bezoeken, de oude havenstad ten zuiden van Tel Aviv waar haar grootvader werd geboren. Volgens Iskandarani werd haar familie ‘verbannen’ uit Jaffa rond de tijd van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

In haar Facebook-bericht vergeleek ze de vervolging van Joden tijdens de inquisitie met de vlucht van haar voorouders uit het prestigieuze Israël. “Het is absurd dat we door onze bekering tot de islam opnieuw uit Jaffa werden verbannen omdat we weer een andere religie en etniciteit hadden“, schreef ze. “Best ironisch, om twee keer verbannen worden om precies dezelfde reden?

In haar interview met JTA heroverwoog Iskandarani de vergelijking en gaf toe dat er een verschil is tussen een campagne van religieuze vervolging en het verlies van huizen tijdens oorlogstijd. Maar ondanks enkele eerdere posts op sociale media die kritisch waren over Israël, zei Iskandarani dat ze niet geïnteresseerd is om partij te kiezen als het om Israël gaat en vooral op zoek is naar begrip.

“Ik heb er geen belang bij om één partij te beledigen of te beschuldigen“, zei Iskandarani. “Integendeel, ik wil de Palestijnse kant begrijpen, echt begrijpen. Maar ook de kant van een Jood uit Europa of Tunesië die naar Palestina kwam om daar een Joods thuisland op te bouwen. Ik ben voor vrede en samenleven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Palestinian refugee receives Spanish citizenship after discovering Jewish Sephardic roots” van 24 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op dze blog500 jaar na de Portugese Inquisitie trachten 15.000 Joodse nakomelingen terug Portugees te worden” van 4 augustus 2019

♦ naar een artikel van Melanie Lidman “500 years after Inquisition, 10,000 Sephardi Jews close circle with citizenships” van 31 juli 2019 en een artikel Portugal and Spain give 10,000 passports to Sephardic new citizens since 2015” van 23 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David B. Green “1536: The Inquisition Is Formally Introduced Into Portugal – The Church’s anti-heresy force was formed after thousands of Jews forced into exile in Spain moved westward to Portugal” van 23 mei 2014 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Palestijnse vluchtelinge ontdekt Joodse voorouders die haar naar de Spaanse Inquisitie leiden

  1. Het mag dan voor velen als een schok komen maar niet alleen deze ‘palestijnse vluchtelinge’ heeft Joodse roots…….1.2 miljoen Christenen & 1.5 miljoen Moslims hebben dit ook.

    W.b.t. deze ‘palestijnse vluchtelinge’.
    Haar hele leven blijkt één grote leugen, van haar religie, afkomst tot een niet bestaande nationaliteit.

    Laat dit de les zijn die ons leert wat er gebeurt als de leugen regeert!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.