Boek onthult de reis van 1000 overlevenden van het Italiaanse strand naar de vrijheid

Op een zomernacht in 1946 reisden meer dan 1000 overlevenden van de Holocaust in het geheim naar een Italiaans strand. Ze wachtten stilletjes in het maanlicht op een schip vermomd als een bananenboot om ze op te halen.

Ze hadden Auschwitz overleefd, verborgen in bossen en de ​​dodenmarsen doorstaan – en nu namen ze het op tegen de Royal Navy in een poging de Britse blokkade van Palestina te doorbreken. Wie waren die mensen op het strand? Waar en waar kwamen ze vandaan? Hoe hadden ze het overleefd? En waarom voelden zoveel Joden zich na hun bevrijding nog steeds niet vrij in hun geboorteland?

Aan de hand van de buitengewone verhalen van passagiers aan boord van de Josiah Wedgwood verkent Rosie Whitehouse de massale uittocht van Europese Joden na de Tweede Wereldoorlog. The People on the Beach is een reis door de geschiedenis naar plaatsen waar Joden generaties lang woonden, de kampen waar ze leden en de bossen waar ze de wapens opnamen.

Whitehouse volgt de routes van de overlevenden uit Europa en leidt haar naar degenen die nog in Israël leven – van wie sommigen voor het eerst hun verhaal vertellen. De auteur reist door Europa, door Beieren in Zuid-Duitsland, over de Alpen naar Italië en verder naar Oekraïne, Litouwen en Polen, in een zoektocht om dit belangrijke, maar zelden vertelde stukje Holocaustgeschiedenis bloot te leggen.

Journalist Rosie Whitehouse beschrijft zichzelf als een ‘roadtriphistorica’ en begint aan een fascinerende reis – zowel letterlijk als emotioneel – om meer te ontdekken over een geheim plan om meer dan 1000 overlevenden van de Holocaust van een Italiaans strand naar het Britse Mandaat Palestina te vervoeren, waar een nieuw leven wachtte.

Het Arazi Huis
Zowat 70.000 Joodse vluchtelingen stroomden na het einde van de Tweede Wereldoorlog Italië binnen. De overlevenden die in Italië aankwamen, waren niet van plan te blijven en de overgrote meerderheid wilde een nieuw leven beginnen in Palestina.

Hun hoop rustte op Yehuda Arazi, een geheime Haganah-agent die door het Joods Agentschap was gestuurd om de overlevenden naar Palestina te helpen brengen. Zijn hoofdkwartier was een geheim kamp buiten de stad Magenta, ten westen van Milaan.

Het middelpunt van de operatie was een paar minuten lopen van de prachtige kathedraal van Milaan aan de via dell’Unione 5. Het grote 16e-eeuwse Palazzo Erba Odescalchi, een voormalig hub voor fascistische milities, werd omgebouwd tot een opvangcentrum om de plaatselijke Joodse gemeenschap te helpen.

Het zou al snel het kloppende hart worden van de bricha, de Hebreeuwse naam voor de massale emigratie van joden uit Oost-Europa na de Holocaust, terwijl het adres als een lopend vuurtje langs de telegraaf van de bricha-bush reisde. Meer dan 35.000 overlevenden passeerden door deze deuren. Tegenwoordig, staat het huis nog steeds bekend als La Casetta di Ebrei, het Kleine Joodse Huis.

Drie jaar lang was dit gebouw kamp A, het zenuwcentrum van de operatie van Arazi, waar alles werd voorbereid wat nodig was om de 34 schepen die vanuit Italië vertrokken uit te rusten. Deze plek was de meest geheime plek in de Aliyah Bet. Van 1945 tot 1948 was de woeste verlaten tuin van het Arazi Huis in Selvino bedekt met militaire tenten en wemelde het van de mensen.

Ondanks kennis van de nazi-genocide, werden overlevenden van de Holocaust geconfronteerd met een vijandige wereld van immigratiebarrières. De Britten, die op dat moment Palestina controleerden, hadden strikte immigratiecontroles opgelegd.

De enige manier om de duizenden wanhopige overlevenden uit Italië te krijgen, was door ze op illegale immigrantenschepen te zetten en te proberen de Britse blokkade te doorbreken. Deze illegale operatie stond bekend als Aliyah Bet.

Yehuda Arazi
Yehuda Arazi (1907–1959) was een Israëliër die onder de codenaam Alon actief was in de Haganah in Palestina tijdens het Britse mandaattijdperk. Arazi werd in 1907 geboren in Łódź in een Joods gezin. Hij emigreerde met zijn ouders naar Tel Aviv in het Mandaat Palestina in 1924, waar hij studeerde in de Gymnasia Herzlia.

Terwijl hij in Palestina was, sloot Arazi zich aan bij de Haganah en de Palestijnse politie. Als politieagent was hij vooral als opsporingsambtenaar betrokken bij de moord op Chaim Arlosoroff in 1933. In 1936 werd Arazi teruggestuurd naar Polen om te helpen bij het smokkelen van materieel naar Palestina.

In 1931 trouwde hij met Rivka Albin, een jaar later werd hun dochter Ruth geboren. Ze trouwde in 1955 met de rechter van het Hooggerechtshof Gabriel Bach. Zijn zoon Dan werd geboren in 1941. In 1943 stal hij 5.000 geweren van de Britse politie voor de Haganah en moest hij onderduiken.

In 1945, na twee jaar ondergedoken te hebben geleefd als gezochte man in Palestina, reisden Arazi en zijn partner Yitzhak Levy per trein naar Egypte, verkleed als sergeanten van de Royal Engineers. Van daaruit reisden ze door Noord-Afrika en Italië binnen, waar ze zich bij de Joodse Brigade van het Britse leger voegden met vervalste namen.

La Spezia
Arazi was de chef van de Italiaanse tak van de Mossad LeAliyah Bet, de Haganah-instantie die betrokken was bij het faciliteren van illegale joodse immigratie naar Palestina en was betrokken bij de ‘La Spezia‘ -affaire. Na de bevrijding werd het Italiaanse havenstadje La Spezia het vertrekpunt voor overlevenden uit nazi-concentratiekampen.

Van de zomer van 1945 tot de lente van 1948 slaagden meer dan 23.000 joodse ontheemden erin Italië clandestien te verlaten voor het Palestijnse mandaat. Na langdurige wisselvalligheden slaagden de schepen Fede, Fenice en Komemiut erin om iedereen uit de Golfo di La Spezia te evacueren, in die mate dat La Spezia op Israëlische kaarten Shàar Zion wordt genoemd, in het Hebreeuws ‘Weg naar Zion’.

 


Bronnen:

♦ naar een artikelBook reveals 1,000 survivors’ journey from Italian beach to freedom; Journalist Rosie Whitehouse embarks on bid to discover a secret plan to transport survivors from an Italian beach to the what would become Israel” van 27 september 2020 op de site van Jewish News

♦ naar een artikelThe People on the Beach – Journeys to Freedom After the Holocaust” by Rosie Whitehouse op de site van Hurst

♦ naar een artikel van Rosie Whitehouse “Italy Seeks to Remember Sheltering Holocaust Survivors—and Aliyah Bet” van 1 juni 2018 op de site van The Tablet Magazine

♦ naar een artikelThe Maritime History Of The Struggle For Israel’s Independence” op de site van Palyam & Aliyah Bet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.