Hernieuwde hetze Armenië vs. Azerbeidjan dreigt hele regio in oorlog te storten

Aartsvijanden Armenië en Azerbeidzjan beschuldigden elkaar op zondag van het initiëren van dodelijke schermutselingen die ten minste aan 23 mensen het leven kostte tijdens een decennia lang territoriaal geschil en die dreigden de regionale machten Rusland en Turkije binnen te halen.

De ergste schermutselingen sinds 2016 hebben het schrikbeeld doen ontstaan ​​van een nieuwe oorlog tussen de al lang bestaande rivalen, die al decennia verwikkeld zijn in een territoriaal geschil over de door Armenië gesteunde afgescheiden regio Nagorny Karabach. Zestien Armeense separatistische strijders werden gedood en meer dan 100 gewond tijdens gevechten, aldus rebellenfunctionarissen.

Beide partijen meldden ook slachtoffers, waaronder ten minste één Armeense vrouw en kind. Baku zei dat een Azerbeidzjaanse familie van vijf is omgekomen bij beschietingen van Armeense separatisten.

Een grote confrontatie tussen islamitisch Azerbeidzjan en de meerderheid van het christelijke Armenië dreigde regionale spelers Moskou en Ankara in verwarring te brengen en de Armeense premier Nikol Pashinyan riep de wereldmachten op om te voorkomen dat Turkije betrokken zou raken bij het conflict.

We staan ​​aan de vooravond van een grootschalige oorlog in de zuidelijke Kaukasus‘, waarschuwde Pashinyan. Het Armeense ministerie van Defensie heeft video’s vrijgegeven die naar verluidt van de recente schermutselingen waren. Het ‘autoritaire regime van Azerbeidzjan heeft opnieuw de oorlog verklaard aan het Armeense volk’, zei hij. Frankrijk, Duitsland en de EU drongen snel aan op een ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’, terwijl paus Franciscus bad voor vrede.

Ook buurland Georgië maakt zich ernstig zorgen over de gewelddadige ontwikkelingen. Georgische functionarissen zijn bezorgd over de recente berichten over hervatte vijandelijkheden tussen de twee buurlanden Armenië en Azerbeidzjan over de betwiste regio Nagorno-Karabach. In een oproep voor vrede in de regio heeft de Georgische presidente Salome Zurabishvili getweet:

Zurabishvili, die een paar dagen geleden een ontmoeting had met de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov in Tbilisi, heeft toen opgemerkt dat Georgië klaar is om ‘te dienen als een platform om bij te dragen aan regionale vrede en stabiliteit’:

De Russische president Vladimir Poetin besprak de militaire aanval met Pashinyan en riep op tot “een einde aan de vijandelijkheden”. “De Russische zijde uitte zijn ernstige bezorgdheid over de hervatting van grootschalige botsingen”, zei het Kremlin.

Maar de bondgenoot van Azerbeidzjan, Turkije, gaf Yerevan de schuld van de opflakkering en beloofde Baku zijn ‘volledige steun’. “Het Turkse volk zal onze Azerbeidzjaanse broeders zoals altijd met al onze middelen steunen”, tweette de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens berichten van Syrische commentatoren, activisten en andere rapporten zijn door Turkije honderden Syrische vluchtelingen gerekruteerd om tegen Armenië te vechten in de betwiste Karabagh-regio. De claims werden deze week op sociale media gepost en circuleerden onder Syrische vluchtelingen, dissidenten en anderen die Syrië volgen.

Azerbeidzjan beschuldigde de Armeense strijdkrachten van het schenden van een staakt-het-vuren en zei dat het een tegenoffensief had gelanceerd om ‘de veiligheid van de bevolking te waarborgen’ met behulp van tanks, artillerieraketten, gevechtsluchtvaart en drones.

Azerbeidzjan legde de staat van beleg en een avondklok op in grote steden en zei dat het op Armeense rebellen een strategische berg had veroverd die de transportcommunicatie tussen Yerevan en de door Armeniërs bezette enclave helpt controleren.

In een televisietoespraak tot de natie eerder zondag, zwoer de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev de overwinning op de Armeense strijdkrachten. ‘Onze zaak is rechtvaardig en we zullen winnen‘, zei hij, in navolging van een beroemd citaat uit de toespraak van de Sovjetdictator Joseph Stalin bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Rusland. “Karabach is Azerbeidzjan”, zei hij.

Zowel Armenië als Karabach hebben de staat van beleg en militaire mobilisatie afgekondigd. ‘Maak je klaar om ons heilige vaderland te verdedigen,’ zei Pashinyan op Facebook. Armenië zei dat Azerbeidzjan civiele nederzettingen in Nagorny Karabach heeft aangevallen, waaronder de hoofdstad Stepanakert.

Etnische Armeense separatisten veroverden de Nagorny Karabach-regio vanuit Azerbeidzjan in een oorlog uit de jaren negentig die 30.000 levens eiste. Gesprekken om een ​​van de ergste conflicten op te lossen die voortkwamen uit de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, zijn grotendeels tot stilstand gekomen sinds een staakt-het-vuren-akkoord uit 1994.

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten hebben vredesinspanningen geleverd als de ‘Minsk-groep’, maar de laatste grote impuls voor een vredesakkoord stortte in 2010 in. Politieke waarnemers zeiden dat de wereldmachten de besprekingen moeten intensiveren om het conflict te stoppen.

‘We zijn een stap verwijderd van een grootschalige oorlog’, vertelde Olesya Vartanyan van de International Crisis Group aan AFP. ‘De oorlog wordt hervat. Tijd voor Rusland, Frankrijk en de VS, afzonderlijk en gezamenlijk, om het te stoppen,” tweette Dmitry Trenin, directeur van het Carnegie Moskou Centrum.

De Israëlische vliegtuigfabrikant Aeronautics Ltd. werd verdacht van het testen van een ‘zelfmoorddrone’ tegen het Armeense leger in 2017 in opdracht van zijn klant Azerbeidzjan, in strijd met de Israëlische wet. Het ministerie van Defensie schorste in 2019 de exportvergunningen van drie hoge functionarissen van het bedrijf naar aanleiding van het incident, maar het bedrijf mocht de onbemande luchtvaartuigen opnieuw verkopen aan de Azeri’s. De meeste details van de zaak werden onderdrukt op grond van een door de rechtbank uitgevaardigd gag-bevel.


Bronnen:

♦ naar een artikelHeavy fighting breaks out between Armenia and Azerbaijan, raising fears of war” van 27 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelGeorgia concerned with resumption of hostilities between Armenia, Azerbaijan” van 27 september 2020 op de site van Agenda.ge

♦ naar een artikelArmenian PM warns against Turkish involvement in conflict with Azerbaijan” van 27 september 2020 en een artikelIs Turkey planning to recruit Syrians to fight Armenia?” van 26 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.