Amerikaanse Joodse campagne om Iran te bannen van de Olympische Spelen in Tokio

Plaatje hierboven: Demonstranten buiten de Iraanse ambassade in Londen demonstreren op 12 september 2020 tegen de executie van de Iraanse worstelaar Navid Afkari en de Iraanse regering [beeldbron: AFP]

Het American Jewish Committee (AJC) lanceert een wereldwijde campagne om Iran te beletten deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio in 2021, maakte de organisatie deze week bekend.

In een open brief aan Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, die AJC het publiek aanspoort om te ondertekenen, schrijft de organisatie: ‘Iran heeft een verschrikkelijke staat van dienst van misbruik tegen zijn eigen atleten.’

De brief beschrijft Irans herhaalde en voortdurende schendingen van het Olympisch Handvest, het Olympisch ethos en de fundamentele mensenrechten. ‘Iran’s staat van dienst van misbruik in de sport is slechts één gebied van een uitgebreid tapijtwerk van grootschalige schendingen van fundamentele mensenrechten door de Islamitische Republiek tegen haar eigen burgers‘, zegt de AJC-brief aan Bach.

Volgens AJC omvat het misbruik van Iraanse atleten door hun eigen regering het volgende: De arrestatie, marteling en executie van de Iraanse nationale worstelkampioen Navid Afkari, wiens moord twee weken geleden tot internationale verontwaardiging leidde. Zijn enige misdaad was dat hij durfde te protesteren tegen het onderdrukkende regime dat hem uiteindelijk vermoordde.

Politieke en religieuze vervolging die meerdere Iraanse atleten – waaronder Kimia Alizadeh, Irans enige vrouwelijke Olympische medaillewinnaar – ertoe heeft aangezet hun eigen land te ontvluchten. Verbod op de deelname van vrouwen aan veel sporten en het opleggen van draconische beperkingen aan vrouwen die mogen deelnemen aan andere sporten.

Verbod om te strijden tegen Israëli’s die Iraanse atleten hebben gedwongen wedstrijden te verbeuren om ervoor te zorgen dat ze nooit tegenover Israëlische tegenstanders komen te staan. Saeid Mollaei, een Iraanse judo-vechter, vluchtte Iran naar Duitsland nadat Iraanse functionarissen hem dwongen een wedstrijd te verliezen, zodat hij niet zou strijden tegen een Israëlische atleet.

Het Olympisch Handvest definieert de missie en rol van het IOC tegen ‘elk politiek of commercieel misbruik van sport en atleten’. Evenzo stelt het Handvest de verplichting ‘om veilige sport en de bescherming van atleten tegen alle vormen van intimidatie en misbruik te bevorderen’. e

De open brief van AJC aan Bach luidt verder:

Als Iran zou mogen deelnemen aan de Spelen in Tokio, zou dat een teken zijn van goedkeuring van de grove en systematische schendingen van de mensenrechten in het land. Iran uitsluiten van de Spelen zou een krachtige boodschap afgeven: dat atleten moeten worden beschermd, dat sport vrijelijk moet worden beoefend en dat discriminatie en misbruik door welk land dan ook dat deel uitmaakt van de Olympische familie niet zal worden getolereerd. Alleen zo zal de Olympische geest, een geest van vrede, vrijheid en samenleven, echt worden gehandhaafd.


Bronnen:

♦ naar een artikelAmerican Jewish Committee launches campaign to ban Iran from Tokyo Olympics” van 27 september 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelUS Jewish group campaigns for Iran Olympic ban over abuse, killing of athletes” van 26 september 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelAJC Launches Campaign to Bar Iran From Tokyo Olympics” van 24 september 2020 op de site van The American Jewish Committee (AJC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.