Frankrijk belooft de Joodse gemeenschap te beschermen na de bloedige steekpartij in Parijs

Plaatje hierboven: Parijs, 24 september 2020. Een 18-jarige islamitische terrorist heeft onder het krijsen van “Allahu akbar!” met een mes vier agenten neergestoken nabij het hoofdkantoor van politie in het hart van het centrum van Parijs, vooraleer hij zelf werd doodgeschoten. Ook nabij gelegen bevinden zich de voormalige kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo waar in 2015 een bloedige aanslag plaatsvond [beeldbron: Iporc]

De Franse minister van Binnenlandse Zaken beloofde zondag om de Joodse gemeenschap van Frankrijk te beschermen tegen extremisten na een dubbele steekpartij in Parijs die wordt toegeschreven aan islamitisch terrorisme, meldt The Associated Press.

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin bezocht een synagoge voorafgaand aan de avond van Jom Kipoer en zei dat meer dan 7.000 politieagenten en soldaten dit weekend de Joodse diensten beschermen. Frankrijk heeft de grootste joodse gemeenschap van Europa.

“Ik ben gekomen om de leden van de Joodse gemeenschap van Frankrijk te verzekeren van de bescherming van de staat. Omdat we weten dat Joden in het bijzonder het doelwit zijn van islamistische aanvallen en we hen uiteraard moeten beschermen,” zei minister Darmanintegenover verslaggevers en de minister twitterde:

Darmanin verdedigde de afhandeling van een dubbele steekpartij door de autoriteiten op vrijdag buiten de voormalige kantoren van de satirische krant Charlie Hebdo en zei dat inlichtingendiensten de afgelopen drie jaar 32 potentiële terroristische aanslagen hebben voorkomen.

Gecoördineerde islamitische extremistische aanvallen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs en een koosjere supermarkt in januari 2015 hebben 17 mensen gedood, en de steekpartij van vrijdag kwam terwijl het proces tegen die aanvallen gaande is.

Een in Pakistan geboren tiener gaf zaterdag toe dat hij de steekpartij op vrijdag had gepleegd en zei dat hij de herpublicatie van cartoons van de profeet Mohammed door het satirische weekblad wilde wreken.

Een verdachte die na de steekpartij van vrijdag werd gearresteerd, werd later vrijgelaten – en zijn advocaat zegt dat hij had geprobeerd de aanvaller te stoppen en in plaats daarvan als een held moet worden beschouwd. Charlie Hebdo ontving deze maand nieuwe bedreigingen van Al-Qaeda nadat het de controversiële cartoons opnieuw had gepubliceerd.

Sinds de aanslag op Charlie Hebdo is Frankrijk getroffen door een aantal aanslagen die door ISIS zijn opgeëist, met als grootste de aanslag in november 2015 waarbij 129 mensen werden vermoord. Het land is de afgelopen jaren extra alert geweest in de nasleep van de aanslagen.

Hieronder de 17 slachtoffers van de terreuraanslagen
in Parijs waaronder zes Joden (vet gedrukt):

Bovenste rij van links naar rechts: Stéphane Charbonnier (aka Charb), Georges Wolinski (aka Wolinksi), Jean Cabut (aka Cabu), Bernard Maris en Bernard Verlhac (aka Tignous). Middelste rij van l. naar r.: Elsa Cayat, veiligheidsagent Frederic Boisseau, politieagent Ahmed Merabet, veiligheidsagent Franck Brinsolaro, Philippe Honore (aka Honore) en Mustapha Ourrad. Onderste rij van l. naar r.: Yohan Cohen, Yoav Hattab, Philippe Braham, Francois Saada, Michel Renaud en politieagente Clarissa Jean-Philippe.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “France vows to protect Jewish community following Paris stabbing” van 27 september 2020 en een artikel van David Rosenberg “Paris: 4 wounded in stabbing near former Charlie Hebdo offices” van 25 september 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.