Jom Kippoer 1973: Arabische landen vallen Israel aan dat dapper terugslaat en wint

Vandaag vieren de Joden over de hele wereld Yom Kippoer, of Grote Verzoendag, de belangrijkste Joodse feestdag van het jaar. Op die feestdag wordt sinds 1973 steeds de Oorlog van Yom Kippoer herdacht toen Israël 47 jaar geleden bijna van de kaart werd geveegd door de omringende Arabische landen.

De Yom Kippoeroorlog, Ramadanoorlog of Oktoberoorlog, ook bekend als de Arabisch-Israëlische oorlog van 1973, werd van 6 tot 25 oktober 1973 uitgevochten door een coalitie van Arabische staten onder leiding van Egypte en Syrië tegen Israël.

De gevechten uit de Zesdaagse Oorlog in 1967 hadden de Arabische staten rond Israël pijn gedaan. Ze wilden graag hun gezicht redden en de jonge staat Israël van de kaart vegen.

De Israëli’s waren op hun beurt gespannen, sinds hun overwinning was het terrorisme toegenomen, de oorlogsdreiging groeide met de dag en de vrede was niet dichterbij in de regio ondanks hun successen. Al die angsten zouden uitkomen op de heilige dag van Yom Kippur.

De Sovjet-Unie, verlangend om hun invloed uit te breiden en de steun van de Amerikanen voor Israël tegen te gaan, wierpen hun gewicht achter alle regimes die de kleine Joodse staat omringden. Dit was zoals aan de oppervlakte, de Sovjets deden hun best nepimpressie van het observeren van de détente met de Verenigde Staten.

Anwar Sadat en de Egyptenaren stonden te popelen om wraak te nemen met Israël, nadat hij tweemaal tegen de Israëliërs was vernederd, wilde hij wraak nemen voor de belediging dat ze werden verslagen door hun grootste vijand.

Voorspel tot de oorlog
Begin 1973 waren de oorlogsdreigingen overal in het Midden-Oosten en toch slaagden bijna elke waarnemer en zelfs de inlichtingendiensten er niet in om te voorspellen dat het zou gebeuren. De CIA vertelde president Nixon tot op de dag voordat de vijandelijkheden begonnen, dat de kans op oorlog ‘onwaarschijnlijk’ was.

Wat nog belangrijker is, het was een mislukking en ongebruikelijk voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Ze hadden een bron in Egypte, de schoonzoon van ex-president Nasser, en hij meldde dat er een aanval op handen was. Zvi Zamir, de directeur van Mossad, vernam vervolgens van de militaire inlichtingendienst dat Sovjetwetenschappers zich voorbereidden om Syrië en Egypte te verlaten, wat het rapport van de aanstaande oorlog nog meer gewicht gaf.

Maar in plaats van de premier in te lichten, deed hij niets, in de verwachting dat het leger alarm zou slaan. Tegen de tijd dat Zamir de regering informeerde, was het slechts enkele uren voor de aanval. Er kwamen berichten naar boven dat de Russen de Egyptenaren hadden uitgerust met SCUD-raketten.

Op 6 oktober verzocht stafchef David Elazar premier Golda Meir om een ​​volledige oproep van de reserves te autoriseren en een preventieve aanval te bevelen. Meir aarzelde om eerst een luchtaanval te bevelen uit angst de steun van president Nixon te verliezen. Ze adviseerde Henry Kissinger, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en hij benaderde zowel Sadat als de Syrische president Hafez Assad om het kruitvat niet aan te steken, ze negeerden zijn advies en zouden de prijs betalen.

De oorlog begon op 6 oktober
Egypte en Syrië lanceerden een gecoördineerde aanval op Israël op 6 oktober 1973, tijdens Jom Kipoer, de heiligste van de Joodse dagen en tijdens de moslimmaand Ramadan. Maar de twee landen waren niet de enige.

Irak leverde een divisie van 18.000 man en enkele honderden tanks die later aanvielen op de Golanhoogte en hun MiG’s opereerden al op 8 oktober boven het slagveld.

Saudi-Arabië stuurde 3000 man die vochten in Syrië. Andere niet-Midden-Oosterse staten leverden mannen, tanks en vliegtuigen, waaronder Libië, Tunesië, Algerije, Soedan, Libanon en Marokko. De Israëli’s waren belachelijk in de minderheid.

Op de Golanhoogten hadden de Israëli’s 180 tanks, 3000 troepen en 60 artillerie-eenheden opgesteld. Ze werden geconfronteerd met meer dan 28.000 soldaten, 1400 Syrische tanks en 600 artilleriestukken die aanvielen met de tactieken in Sovjetstijl.

Langs het Suezkanaal had Israël 500 soldaten verspreid over verschillende forten en slechts drie tanks aan de linie. Er waren nog eens 290 tanks in reserve. De Egyptenaren hadden 100.000 soldaten, 1350 tanks en 2000 artilleriestukken.

Israëlische tanks aan het Suez Kanaal

Operaties in de Suez
Bij het begin van de vijandelijkheden vestigden de Egyptenaren grote bruggenhoofden over de Suez en versloeg gemakkelijk de ongecoördineerde en fragmentarische Israëlische tegenaanvallen. Ze waren zwaar bewapend met RPG’s en Sagger-antitankraketten die in het begin hun tol eisten van het Israëlische pantser.

Maar de Egyptenaren waren terecht bang voor de Israëlische luchtmacht en waren terughoudend om zich ver van hun beschermende SAM (Surface to Air Missiles) gordel rond hun troepen te wagen. De aanval begon met een gecoördineerde luchtaanval waarbij meer dan 200 vliegtuigen strategische locaties, radarsites en vliegvelden aanvielen.

Na de eerste schok reageerde Israël en schoot 18 vliegtuigen neer, wat de Egyptische leiders ertoe aanzette de daaropvolgende luchtaanval te annuleren. Twee Israëlische F-4 Phantom-jets namen 28 MiG’s aan en schoten er acht neer zonder verlies. Desondanks vielen 32.000 soldaten en richtten ongeveer een dozijn bruggenhoofden op. De eerste luchtaanvallen door Israël werden beantwoord met nauwkeurig en dodelijk SAM-geschut.

Het plan was om verschillende commando-eenheden per helikopter te lanceren in de Israëlische achtergebieden om de reserves die naar het front komen te verstoren. Dit stuitte op een ramp. Veertien van de helikopters werden neergeschoten, de meeste met een totaal verlies aan mensenlevens. Van de 1700 gelanceerde commando’s werden er 740 gedood en 330 gevangengenomen.

De Egyptenaren hadden hun bruggenhoofd zestien kilometer de Sinaï in geduwd, maar de gevechten begonnen bloedig te worden. Eind 10 oktober hadden de Egyptenaren bijna 250 tanks verloren. Op de 14e zouden twee Egyptische legers de vitale Israëlische stad Refidim aanvallen met 1000 tanks, maar buiten hun beschermende SAM-dekking zou de Egyptische luchtmacht dekking voor de troepen moeten bieden. De Israëli’s hadden 700 tanks tegenover hen stan.

Het Egyptische commando en de controle werden belemmerd toen Israëlische commando’s een signaalcentrum in Jebel Ataqah raakten en het vernietigden. De aanval werd gedecimeerd, Egypte verloor 250 tanks en 200 gepantserde voertuigen. De Israëli’s verloren slechts zes vernietigde tanks en 34 andere beschadigd.

Na de mislukte aanval ontdekten de Israëli’s een gat tussen de twee legers. Generaal Ariel Sharon leidde een gecombineerde gepantserde commando-aanval die een wig tussen de twee sloeg. De parachutisten roeiden over de Suez in rubberen aanvalsboten en gingen achter de linies staan ​​en vielen SAM-locaties aan waardoor gaten in de Egyptische dekking ontstonden. De Israëlische luchtmacht stortte zich erin en begon effectief dodelijke luchtsteun te verlenen.

Een tegenaanval door Egyptisch pantser op 16 oktober was niet goed gecoördineerd en kreeg ook geen goede verkenning. De twee belangrijkste scharen waren gedecimeerd. De Egyptenaren verloren 146 tanks en al hun APC’s tegen het verlies van slechts drie Israëlische tanks. De Israëli’s begonnen soldaten in de opening te sturen.

Na een reeks bloedige gevechten hadden de VN op 22 oktober een staakt-het-vuren geregeld. Maar de gevechten braken weer uit, of het nu een Arabier of een Israëliër was die het eerste schot afvuurde, niemand weet het, maar gedurende deze tijd braken de Israëlische gepantserde troepen door en veroverden de weg ten zuiden van de Suez en omsingelde het Egyptische Derde Leger.

Tegen de tijd dat het staakt-het-vuren echt van kracht werd, was Israël binnen 100 kilometer (60 mijl) van Caïro opgeschoven en had het het Derde Leger omsingeld, dat dreigde te worden vernietigd.

Bloedige gevechten in de Golan
Toen de Syriërs op 6 oktober aanvielen, gaven de Israëli’s de Golan de eerste prioriteit vanwege de nabijheid van grote bevolkingscentra van Haifa, Safed, Tiberias en Netanya. Er woedden hevige gevechten tussen de veel in de minderheid zijnde Israëli’s en de Syriërs die, ondanks verschrikkelijke verliezen, hun aanval bleven voortzetten.

De Syriërs zouden een sterk positie innemen en de Israëli’s zouden in de tegenaanval gaan en het terugnemen. Tegen de middag van de 9e hadden de Israëli’s nog maar zes tanks, de weg naar Noord-Israël leek rijp voor het oprapen. Op dat moment arriveerden er 15 tanks, die waren opgelapt met bemanningen die al gewond waren. De Syriërs, uitgeput na vier dagen van bloedige gevechten, begonnen zich terug te trekken.

Een paar jaar geleden ontmoette ik tijdens een bezoek aan de Golan een van de Israëlische tankcommandanten die de strijd hebben overleefd. Hij zei dat de daar toegewezen pantserbrigade geweldig voorbereide posities had en jarenlang hard had getraind. Het Israëlische pantser was in staat om vreselijke slachtoffers te maken aan de oprukkende Syriërs door te schieten, te bewegen en te communiceren waar het leek alsof hun aantal veel hoger was dan ze in werkelijkheid waren.

Toen er meer eenheden arriveerden, keerde het tij in het voordeel van Israël. Tegen het einde van de dag, op 10 oktober, werden de Syriërs teruggedrongen tot voorbij de grens waar de oorlog slechts vijf dagen eerder begon. Op de 11e rukten ze op naar Damascus waar ze tijdens zware gevechten twee verdedigingslinies doorbraken.

Ze beschoten de buitenwijken van Damascus, slechts 40 kilometer verderop. Op 23 oktober planden de Syriërs een groot offensief om de Israëli’s terug te drijven. Maar toen werd het staakt-het-vuren van de VN van kracht. Assad overwoog nog steeds aan te vallen, maar dacht er beter over. Artillerie-spervuur ​​regende echter nog steeds heen en weer

Slachtoffers
De bloedige gevechten tijdens de korte oorlog eisten aan beide kanten hun tol. Israël verloor tussen 2500-2800 doden, 8000 gewonden en 293 gevangengenomen, van wie velen werden gemarteld en gedood in gevangenschap. Ze verloren 400 vernietigde tanks met 600 meer beschadigde en 102 vliegtuigen.

De schattingen voor Arabische slachtoffers waren verschrikkelijk. Gecombineerd verloren de Syriërs en Egyptenaren tussen 8.000 -18.000 doden, 35.000 gewonden en 2300 tanks vernietigd en nog eens 300 gevangen genomen en in gebruik genomen. Vliegtuigverliezen liepen uiteen van 350-514. Lucht-luchtgevechten waren een nederlaag. De Israëlische piloten schoten 334 vliegtuigen neer tegen slechts 5 in luchtgevechten.

Plaatje hierboven: Washington, 26 maart 1979. De Egyptische president Anwar Sadat (links), de Amerikaanse president Jimmy Carter (centrum), en de Israëlische premier Menachem Begin (rechts) grijpen de handen in elkaar op het noordelijke gazon van het Witte Huis terwijl ze het vredesverdrag tussen Egypte en Israël ondertekenen [beeldbron: AP/Bob Daugherty]

Nasleep
Zelfs nadat ze waren gedecimeerd met een omsingeld leger en de vijand naar Caïro marcheerde, gedroegen de Egyptenaren zich alsof ze wonnen. Deze verschuiving in denken maakte het voor Sadat mogelijk om aan tafel te komen en een vredesverdrag met Israël te ondertekenen (plaatje hierboven).

Op 6 oktober 1981 werd de Egyptische president Anwar Sadat voor ‘zijn verraad’ vermoord op de tribune van een parade ter ere van de ‘overwinning’ van Egypte op Israël tijdens de Yom Kippoer-oorlog in 1981. De daders, al-Islambouli, een luitenant van het Egyptische leger  en drie andere samenzweerders, werden berecht voor een Egyptische krijgsraad, schuldig bevonden, ter dood veroordeeld en op 15 april 1982 geëxecuteerd door een vuurpeloton.

De Iraanse Opperste Geestelijke Leider Ruhollah Khomeini benoemde al-Islambouli tot martelaar.

Een ander gevolg van het Arabische débacle in de Yom Kippoeroorlog was het olie embargo jegens de westerse landen dat op 16 oktober 1973 werd afgekondigd door de olieproducerende landen (waaronder Saoedi-Arabië, Iran, Irak, Abu Dhabi, Koeweit en Qatar), als wraak voor de vermeende steun van het Westen aan Israël gedurende die oorlog. Die boycot duurde van oktober 1973 tot maart 1974. Tegen dan was de prijs van een vat olie met bijna 300% gestegen!

Een en ander leidde ertoe dat België aldus zijn eerste autoloze beleefde op zondag op 4 november 1973:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Steve Balestrieri “On this date: Fighting in the Yom Kippur War ends in 1973” van 24 oktober 2017 op de site van Sofrep

♦ naar een artikel van Mona Salem “On 40th anniversary, Egypt-Israel peace treaty endures in troubled region” van 24 maart 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Jom Kippoer 1973: Arabische landen vallen Israel aan dat dapper terugslaat en wint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.