Palestijnse Autoriteit zet stappen richting internationale vredesconferentie voorjaar 2021

De Palestijnse Autoriteit (PA) is zondag begonnen met diplomatieke stappen om begin 2021 een internationale conferentie te houden over het vredesproces met Israël, zei een hoge functionaris volgens het Chinese persbureau Xinhua.

De PA-missie bij de Verenigde Naties is begonnen met de voorbereidende stappen met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en enkele landen om overleg voor de internationale conferentie voor te bereiden, zei Riyad Mansour, de permanente waarnemer van de PA bij de Verenigde Naties. Het overleg zal worden gehouden door de Europese Unie en permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, voegde Mansour eraan toe.

Vrijdag deed PA-voorzitter Mahmoud Abbas een beroep op de Verenigde Naties voor een internationale conferentie over het Midden-Oosten in 2021. In een toespraak tot de Algemene Vergadering vroeg Abbas secretaris-generaal Antonio Guterres om de vergadering over de Palestijnse kwestie begin volgend jaar bijeen te roepen en ‘alle relevante partijen’ in te schakelen.

Mahmoud Abbas herhaalde zijn gekende eisen waarmee Israël vooraf zijn instemming moet verlenen vooraleer het kan aanschuiven aan de onderhandelingstafel, punten waarover de Palestijnen niet willen onderhandelen (aka “de lat vooraf zo hoog leggen zodat er niemand meer over komt“), en zei:

De conferentie moet tot doel hebben de bezetting te beëindigen en het Palestijnse volk hun vrijheid en onafhankelijkheid te verlenen in hun eigen staat langs de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en kwesties rond de definitieve status op te lossen, met name het vluchtelingenvraagstuk.

De opmerkingen van Abbas volgden op de overeenkomsten die Israël eerder deze maand met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein heeft ondertekend over de normalisatie van de banden tussen die landen.

Abbas heeft de door de VS bemiddelde overeenkomsten aan de kaak gesteld die Israël met de VAE en Bahrein heeft ondertekend, en zegt dat alleen een Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria vrede kan brengen in het Midden-Oosten.

De PA heeft diplomatieke inspanningen van de Amerikaanse president Donald Trump geweigerd, met het argument dat zijn regering bevooroordeeld is ten gunste van Israël. Abbas heeft herhaaldelijk aangedrongen op een internationale conferentie voor vrede in het Midden-Oosten, met als doel de inspanningen van de VS om de besprekingen te hervatten te omzeilen.

Riyad Mansour, de permanente waarnemer van de PA bij de Verenigde Naties, zei op zondag:

Het Palestijns-Israëlische conflict moet worden opgelost op basis van het internationaal recht en de internationale legitimiteitsresoluties. De Palestijnen kijken ernaar uit om hun onafhankelijke staat te vestigen aan de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.


Bronnen:

naar een artikel van Elad Benari “PA starts steps towards international peace conference” van 28 september 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit zet stappen richting internationale vredesconferentie voorjaar 2021

  1. Abbas tovert een ‘nieuw’ konijn uit zijn oude hoed, een internationale vredes conferentie onder auspicien van de VN……LOL.

    De ‘president van palestina’ voelt de grond onder zijn privé staatje sidderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.