Verhaal van de ‘valse’ Messias Shabbetai Zevi, die de Joodse wereld begeesterde in de 17de eeuw

De synergie tussen Nathan van Gaza, een charismatisch jong genie, en Shabbetai Tzvi, een complexe onrustige persoonlijkheid, leidde tot een dramatische omwenteling onder het Joodse volk. Een kijkje in het ongelooflijk Sabbateaans verhaal.

Hoewel het geloof in de komst van de messias een spil van het jodendom is, beleven joden traditioneel een geduldige, rustige benadering van hun messiaanse overtuigingen.

Sinds de verwoesting die werd aangericht door de valse messias Bar Kochba en zijn rebellie tegen de Romeinen, en de eeuwenlange vervolging veroorzaakt door een andere messiaanse beweging – het christendom – zijn de joden begrijpelijkerwijs wantrouwend geweest over iemands bewering dat hij Gods gezalfd was.

De rabbijnen van de Talmoed gingen zelfs zo ver dat ze specifieke verboden tegen messiaanse agitatie introduceerden, door de “drie eden” in te stellen die elke poging verbood om “het einde te forceren” door de messias voor zijn toegewezen tijd te brengen (Babylonische Talmoed, Ketubot 111a).

Maar in het midden van de 17e eeuw verspreidde het geloof in de valse messias Shabbetai Zevi (aka Sabetha Sebi, 1626-1676; vaak gespeld als Tzvi) zich als een lopend vuurtje door de Joodse wereld, waarbij hele gemeenschappen werden weggevaagd en een geloofscrisis ontstond die ongekend was in de Joodse geschiedenis.

Shabbetai Zevi zou geboren zijn op de 9e van Av in 1626, in een rijke familie van kooplieden in Smyrna (nu Izmir, Turkije). Hij ontving een gedegen Talmoedische opleiding en werd, nog in zijn tienerjaren, tot hakham gewijd – een lid van de rabbijnse elite. Shabbetai Zevi was echter minder geïnteresseerd in de Talmoed dan in de joodse mystiek. Vanaf zijn late tienerjaren studeerde hij de kabbala en trok een groep volgelingen aan die hij inwijdde in de geheimen van de mystieke traditie.

Shabbetai Zevi vocht tegen wat nu zou kunnen worden gediagnosticeerd als een ernstige bipolaire stoornis. Hij begreep zijn toestand in religieuze termen, ervoer zijn manische fasen als momenten van ‘verlichting’ en zijn tijden van depressie als perioden van ‘vallen’, waarin Gods gezicht voor hem verborgen was.

Terwijl hij in tijden van depressie een semi-kluizenaar werd, voelde hij zich, wanneer hij ‘verlicht’ was, gedwongen om de joodse wet te overtreden, bizarre rituelen uit te voeren (ma’asim zari of vreemde handelingen) en de verboden naam van God publiekelijk uit te spreken. In 1648 – amper 22 jaar oud – verklaarde Shabbetai Zevi dat hij de Messias was, maar hij maakte niet veel indruk op de Smyrna-gemeenschap die gewend was geraakt aan zijn excentriciteiten.

Niettemin hebben de rabbijnen hem uit zijn geboorteplaats verbannen, en hij bracht een groot deel van de jaren 1650 door met reizen door Griekenland en Turkije. Hij werd uiteindelijk verbannen uit de Joodse gemeenschappen in Salonika en Constantinopel (nu Istanboel) wegens het overtreden van de geboden en het verrichten van godslasterlijke daden.

In de jaren zestig kwam hij via Israël in Egypte aan. Gedurende deze periode leidde hij een rustig leven zonder messiaanse pretenties. Het keerpunt in zijn messiaanse carrière kwam in 1665 als resultaat van een ontmoeting met zijn zelfbenoemde profeet, Nathan van Gaza.

Plaatje hierboven: Amsterdamse gravure uit  1579. De profeet Nathan komt naar (Koning) David toe en vertelt hem een ​​parabel over een rijke man die het lam van een arme man greep en doodde. David knielt en erkent dat hij heeft gezondigd door overspel te plegen met Bathseba en haar man Uria de Hittiet te vermoorden. David maakte haar zwanger en ze baarde later Solomon, die later Koning David zal opvolgen [beeldbron: Alamy.com]

Nathan de Profeet en Zevi de Messias
Nathan was een man van grote intellectuele status, een kabbalist en een asceet, die Shabbetai Zevi benaderde voor een mystieke remedie tegen zijn spirituele malaise. Nathan probeerde Shabbetai te overtuigen van zijn messiaanse identiteit – nadat hij dit geheim in een visioen aan hem had geopenbaard – en maakte tijdens Sjavoeot 1665 publiekelijk de verschijning van de messias bekend.

Tijdens zijn volgende periode van ‘verlichting’ stemde Shabbetai Zevi in ​​met deze beweringen en begon hij zijn eigen messiaanse carrière. De meeste rabbijnen waren tegen hem, maar ondernamen, afgezien van het uitschrijven van excommunicatiebrieven en het verbannen van hem uit Jeruzalem, geen actie tegen hem.

Nathan zette echter een massale beweging van berouw, vasten en ascetische daden op gang om de weg voor de komende verlossing te bereiden. In september 1665 kondigde hij aan dat er een fundamentele kosmische verschuiving had plaatsgevonden en dat Shabbetai Zevi binnen een jaar, zonder oorlog, de kroon van de Turkse sultan zou overnemen en de sultan tot zijn dienaar zou maken.

Daarna zou Zevi de verloren stammen van Israël terugbrengen en met Rebecca trouwen, de dochter van een herrezen Mozes. De sultan zou dan in opstand komen en de daaropvolgende oorlog zou de tumultueuze geboorteweeën van de messias inluiden.

In dezelfde maand reisde Shabbetai Tzvi naar Aleppo en Smyrna te midden van een atmosfeer van religieuze onrust; Er werden verschillende waarnemingen van Elia gemeld. Rabbijnen en gemeentelijke leiders werden meegesleurd in de opwinding. Toen Shabbetai Tzvi terugkeerde naar een staat van extase en ma’asim zarim begon uit te voeren, probeerden de rabbijnen hem tegen te houden, maar het was te laat.

Met zijn volgelingen bestormde hij de synagoge van zijn tegenstanders, riep familieleden en vrienden – inclusief vrouwen – op voor het lezen van de Thora, en liet hen de goddelijke naam uitspreken in hun zegeningen. Hij vergeleek zijn rabbijnse tegenstanders met onreine dieren en verklaarde dat hij de gezalfde van God was.

Het omarmen van de ‘Messias’
Messiaanse ijver begon zich over de gemeenschappen van de diaspora te verspreiden. Berouw, extreme ascese, geseling en vasten werden afgewisseld met perioden van extatische vreugde. Messiaanse gebeden geschreven door Nathan van Gaza werden gepubliceerd. Terwijl sommige Joden reisplannen begonnen te maken voor hun aanstaande vertrek naar het land Israël, weigerden anderen, in de overtuiging dat ze op wonderbaarlijke wijze daarheen op wolken zouden worden vervoerd.

Wat maakte de Joodse wereld zo ontvankelijk voor het valse messianisme van Shabbetai Zevi? In 1648-49 vermoordden Kozakkenbendes onder leiding van Bogdan Chmielnicki 300.000 Joden in Oekraïne te midden van ongekende wreedheden. Veel gemeenschappen die ontsnapten, werden vervolgens verwoest in de Russisch-Zweedse oorlog van 1655.

In deze context kreeg de historische droom van het Joodse volk van verlossing uit de slavernij van ballingschap een nieuwe mate van urgentie en wanhoop. In deze gemeenschappen vond Shabbetai Tzvi een ontvankelijk publiek. Maar het shabbateanisme had invloed op gemeenschappen over de hele Joodse wereld, van wie velen niet werden beïnvloed door Chmielnicki en geen significante geschiedenis van vervolging hadden.

Hier moet de populariteit van de beweging worden begrepen in haar theologische context. In de 16e eeuw was er een populaire nieuwe religieuze beweging ontstaan, die voortkwam uit de stad Safed in het noorden van Israël: de Luriaanse Kabbala. De nieuwe leer stelde dat de schepping van de wereld de aanwezigheid van God in ballingschap had gestuurd, het goddelijke licht in ontelbare vonken had verbrijzeld en ze in de omhulsels van de alledaagse werkelijkheid had verborgen.

Door deze vonken bloot te leggen en op te wekken door mystiek gebed en ritueel, kon de verlossing – niet alleen van het Joodse volk maar van de kosmos en van God zelf – worden bereikt. Waar Kabbalah voorheen speculatief en esoterisch was geweest, was het nu een populaire beweging, doordrongen van messiaanse spanning. De verschijning van een Messias die, door de Joodse wet te overtreden, in de diepten van de zonde kon afdalen om de laatste vonken te verlossen, versterkte het Joodse volk met het gevoel dat het einde van de ballingschap nabij was.

Als de aanvankelijke ontvangst van Shabbetai Zevi werd bepaald door deze religieuze factoren, kreeg de beweging, eenmaal ingehuldigd, een eigen momentum. Rondom de joodse wereld ontstond een kloof tussen gelovigen en hun tegenstanders. In veel gemeenschappen was de anti-Shabbatese minderheid, waaronder veel rabbijnen, voorzichtig om hun gemeenten niet tegen te werken uit angst voor terreur en represailles. Zo werd elke effectieve oppositie geneutraliseerd.

Plaatje hierboven: In 1666 werd Shabbetai Tzvi overgebracht naar de staatsgevangenis in Abydos, Egypte, en in de boeien geslagen. Om weer vrij te komen bekeerde hij zich tot de islam [beeldbron: Wikipedia]

Zevi’s bekering tot de islam
In 1666 werd Shabbetai Tzvi gearresteerd in Constantinopel. Na twee maanden gevangenschap in Constantinopel werd Sabbatai overgebracht naar de staatsgevangenis in Abydos.

Na een periode van gevangenschap – waarin hij de rechtbank bekleedde als messias, verving hij het vasten van de 9e van Av (Tisha B’Av) door een festival om zijn verjaardag te vieren en begon hij zijn brieven te ondertekenen: ‘Ik ben de Heer, uw God, Shabbetai Tzvi’

Hij werd aangeklaagd wegens het aanwakkeren van opruiing en voor de sultan gebracht. Nu hij depressief was, ontkende hij ooit messiaanse beweringen te hebben gedaan. Bood de keuze van afvalligheid of dood, hij koos ervoor om zich tot de islam te bekeren. Shabbetai Tzvi werd Aziz Mehmed Effendi en leefde, met een koninklijk pensioen, tot 1676, uiterlijk een moslim, maar nam in het geheim deel aan een Joods ritueel.

Uit zijn brieven blijkt dat hij op het moment van zijn dood nog steeds in zijn messiaanse missie geloofde. Terwijl de bekering van Shabbetai Zevi voor de meeste van zijn volgelingen een geloofscrisis veroorzaakte, leefde de beweging voort, ondersteund door esoterische kabbalistische verklaringen voor de afvalligheid en door de psychologische behoefte van haar aanhangers om te voorkomen dat hun diepgewortelde religieuze wereldbeeld uiteen zou vallen.

De beweging overleefde tot in het begin van de 18e eeuw, toen de Shabbateërs zich in twee kampen verdeelden: gematigden die hun geheime messiaanse geloof combineerden met het naleven van de Joodse wet en radicalen die heimelijk de ketterse leer verspreidden dat de ‘vernietiging van de Thora de ware vervulling ervan was . ‘ Deze radicale vleugel van de Shabbatean-beweging bereikte een kortstondige heropleving onder Jacob Frank, een Poolse jood die in 1756 werd aangekondigd als de reïncarnatie van Shabbetai Zevi.

Shabbetai Zevi’s impact op de lange termijn
Het shabbateanisme stierf vervolgens uit als een belangrijk kenmerk van het joodse leven, maar de impact op de lange termijn was verreikend. De meest directe invloed was in de formulering van een nieuwe versie van de joodse mystiek – de chassidische beweging, geboren in het laat 18e-eeuwse Polen.

De rustige, innerlijk spirituele toon van het vroege chassidisme was een bewuste reactie op de messiaanse excessen van de sjabbeteers, terwijl het onvoorwaardelijke geloof van de chassidische joden in hun rebbe of tsaddik als precedent de dynamiek tussen sjabbetai Zevi en zijn volgelingen had.

Aan het einde van de 20e eeuw verleende de heropleving van de messiaanse ijver onder sommige Chabad-Lubavitch chassidische joden geloofwaardigheid aan deze relatie. Historicus Haim Hillel Ben-Sasson ging nog een stap verder en voerde aan dat de wervelwind van populariteit en enthousiasme die aan het einde van de 19e eeuw werd gegenereerd door een seculiere zionist als Theodor Herzl aan het einde van de 19e eeuw niet kan worden begrepen zonder verwijzing naar de Shabbaetean beweging.

Gershom Scholem, de baanbrekende historicus van de joodse mystiek, beweert zelfs nog brutaler. Hij stelt dat de splitsing tussen uiterlijke orthodoxie en geheime ketterij, die de volgelingen van Shabbetai Zevi kenmerkte, de eenheid van hun Joodse identiteit van binnenuit vernietigde. Dit, gecombineerd met het trauma veroorzaakt door de afvalligheid van de valse messias, was een van de doorslaggevende factoren die het uiteenvallen van het traditionele judaïsme en het begin van de moderne joodse geschiedenis verklaren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Matt Plen “Who Was Shabbetai Zevi? The kabbalistic false messiah gained a mass following in the 17th century — until he converted to Islam” op de site van My Jewish Learning/small>

Een gedachte over “Verhaal van de ‘valse’ Messias Shabbetai Zevi, die de Joodse wereld begeesterde in de 17de eeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.