Iraaks parlementslid: ‘Als je tegen Israël wilt vechten ga dan naar daar, maar niet ten koste van Irak’

Plaatje hierboven: Bagdad, 8 juni 2018. Typische viering van Al Quds Dag in Badgad, Irak. Milities vertrappelen de Israëlische vlag [beeldbron: AFP/Ahmad al-Rubaye]

Voormalig Iraaks parlementslid Mithal Al-Alusi zei in een interview op 13 september 2020 op UTV (Irak) dat, hoewel Israël oorlogen heeft gewonnen en zich heeft uitgebreid, de Irakezen er niet in zijn geslaagd een succesvolle staat en economie op te bouwen.

Hij zei ook dat Irak zichzelf zou moeten kunnen verdedigen alvorens de Palestijnen te verdedigen, dat Gaza en de PA Israëls belangrijkste partners zijn sinds Israël hen geld en elektriciteit geeft, en dat de VAE en Bahrein hun soevereiniteit hebben uitgeoefend door vredesakkoorden met Israël te ondertekenen.

Hij zei ook dat als iemand tegen Israël wil vechten, hij ‘een paar centen zou doneren’ om hen te helpen Irak te verlaten en de Golanhoogvlakte of Libanon binnen te gaan.

In een interview van 14 september 2020 op Salahaddin TV (Irak) zei Al-Alusi ook dat naar zijn mening de bijna een miljoen Iraakse Joden in Israël in feite Iraakse staatsburgers zijn. Hij zei ook dat vrede de taal van de toekomst is en dat iedereen die tegen Israël wil vechten, dat niet ten koste van Irak moet doen. Hij voegde eraan toe:”Als je Iran wilt, ga dan naar Iran. Als je Hezbollah wilt, ga dan naar Hezbollah.

Na het falen van de corrupte Ottomaanse staat die de regio had gekoloniseerd, keerden de verschillende landen naar nationale grenzen, in overeenstemming met de Sykes-Picot-overeenkomst en in opdracht van de internationale mogendheden die de Eerste en Tweede wereldoorlogen wonnen.

Onze landen en onze nationale grenzen die ons dierbaar zijn en die we terecht verdedigen – zoals gedicteerd door onze nationale plicht – zijn dus ook het resultaat van internationale omstandigheden en ontwikkelingen. Zoals wijlen [voormalig Iraaks parlementslid] Nuri Al-Said zei: ‘De bussen en wapens zijn hier, neem ze mee en ga vechten [in Palestina].’

Als iemand wil gaan vechten in Israël, of Afghanistan, of waar dan ook, heeft hij bewegingsvrijheid, en persoonlijk zou ik bereid zijn een paar cent te doneren om hem te helpen naar de Golanhoogte of Zuid-Libanon te komen. De staat Israël is uitgebreid. Het heeft oorlogen gevoerd, gewonnen en de staat opgebouwd.

Wij daarentegen hebben gefaald. Wij allemaal. We zijn er niet in geslaagd een staat, een economie en onafhankelijke capaciteiten op te bouwen die diensten zouden verlenen aan de burgers en de landen verdedigen die ons dierbaar zijn.

Met andere woorden, als we de Palestijnen willen kunnen verdedigen, moeten we eerst onze eigen landen en onze eigen families verdedigen, en dan pas onze buren verdedigen. We moeten één belangrijk ding in gedachten houden: de belangrijkste partner van Israël zijn de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit. Dit geldt ook voor Gaza. Waar haalt Gaza geld en elektriciteit vandaan?

[…]

Wat de VAE en Bahrein deden, was hun soevereiniteit uitoefenen. Ik wens soevereine Irakese besluitvorming te zien, en besluiten die worden genomen door Irakezen en niet afhankelijk zijn van buitenlandse mogendheden. Er zijn meer dan een half miljoen, misschien wel 700.000 Joodse Iraaks-Israëli’s. Er zijn niet zoveel Perzisch-Irakezen, Syrische Irakezen, Iraakse Turken of Koeweit-Irakezen. Naar mijn mening zijn dit Iraakse burgers.

Of er vrede moet zijn of niet, is aan de staat, maar volgens mij zijn dit allemaal Irakezen. Het is ondenkbaar dat een gemeenschap die 2000 jaar in Irak heeft gewoond geen Irakezen zijn en iemand wiens vader of moeder is getrouwd in Teheran, Turkije of Saoedi-Arabië wel? Ze zijn allemaal Irakezen zolang ze beweren dat ze zijn.

[…]

Ik geloof dat vrede de taal van de toekomst is. Het is de taal van beschaving en rede. De oorlogen, AK-47’s, DShK-machinegeweren en RPG-7’s waar ze rond paraderen, bouwen niets. Kijk waar ze ons vandaan hebben gehaald. Trouwens, als deze broeders tegen Israël willen vechten, moeten ze gaan vechten, maar niet tegen Israël door Iraakse burgers te kapen of door samen met de Centrale Bank van Irak de Irakese begroting op te slokken. Vecht niet tegen Israël door Iraakse universiteiten te vernietigen. Als je tegen Israël wilt vechten, ga dan! Libanon en Syrië zijn daarginds. We zijn geïsoleerd geraakt. Als je Iran wilt, ga dan naar Iran. Als je Hezbollah wilt, ga dan naar Hezbollah. 


Bronnen:

♦ naar een artikelFormer Iraqi MP Mithal Al-Alusi: UAE, Bahrain Exercised Sovereignty by Signing Peace Deals with Israel; “Peace is the Language of the Future”; Iraqi-Born Israelis Are Iraqi Citizens in My View” van 13 september 2020 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.