Palestijnse Autoriteit keert terug naar strategie van terreur en geweld jegens Israël

PA-voorzitter Abbas heeft een sterke en duidelijke steunbetuiging afgelegd voor de terugkeer van de PA naar terreur. Zijn verklaring werd zelfs omgezet in een tv-filler die op de officiële PA-tv werd uitgezonden.

Begin deze maand kwamen de leiders van de Palestijnse facties – waaronder verschillende terreurorganisaties – bijeen om te bespreken hoe ze Israël (de ‘bezetting’) kunnen confronteren, het vredesplan van de Amerikaanse president Trump kunnen dwarsbomen en ‘normalisatie’ tussen Israël en Arabische staten in de toekomst kunnen voorkomen.

De facties hebben een gezamenlijk comité opgericht met de naam United National Leadership of the Popular Resistance, dat de Palestijnse strijd tegen Israël moet overzien en leiden. In de commissie – het symbool van de hernieuwde ‘eenheid’ tussen de facties – coördineert de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas openlijk met vertegenwoordigers van internationaal aangewezen terreurorganisaties zoals Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Zoals Palestinian Media Watch vaak heeft gedocumenteerd, worden de term ‘volksverzet’ en soortgelijke uitdrukkingen door PA-leiders soms gebruikt om te verwijzen naar vreedzaam protest en soms om te verwijzen naar dodelijke terreuraanslagen en terreurgolven.

Het is veelbetekenend dat functionarissen van de PA en Fatah na de bijeenkomst van de secretarissen-generaal juist hebben benadrukt dat de nieuwe commissie heel goed zou kunnen besluiten om het ‘volksverzet’ te ontwikkelen tot een ‘gewapende strijd’ en een ‘intifada’ – d.w.z. een terreurgolf.

Na deze oproepen om terug te keren naar de terreur, heeft Abbas zelf dit vooraf zijn volledige zegen gegeven. In een toespraak die werd omgezet in een tv-uitzending op de officiële PA-tv, verklaarde Abbas dat hij ‘geen bedenkingen heeft bij welke actie dan ook’ en dat hij ‘met alles instemt’ – in deze context, zoals hieronder zal worden begrepen, omvat ‘alles’ inclusief ‘de gewapende strijd.’

Op zijn typische misleidende manier gebruikte Abbas de woorden ‘geweld’ of ‘terreur’ niet. De context van de verklaring is echter duidelijk:

U moet beginnen – hoge ambtenaren, secretarissen-generaal en plaatsvervangende secretaris-generaal – met het oprichten van deze commissies en deze activiteiten, zodat ze onmiddellijk met hun werk beginnen. Ik zal geen bedenkingen hebben bij een actie of commissie, of bij een persoon of organisatie in een commissie of actie. Ik zal ook geen bedenkingen hebben bij beslissingen van deze activisten. Houd er rekening mee dat ik vanaf nu met alles akkoord ga.

De carte blanche van Abbas voor de commissie heeft zich ook aangemeld bij Hamas-leider Ismail Haniyeh, die hem in een telefoongesprek met Abbas bedankte voor zijn ‘onbeperkte steun … bij voorbaat’ van alle beslissingen die de commissie zou kunnen nemen. Iets dat begrepen moet worden als Abbas ‘voorafgaande goedkeuring van ‘gewapend verzet’:

[PA] President Mahmoud Abbas kreeg gisteren [sept. 15, 2020] een telefoontje van Ismail Haniyeh, voorzitter van het Politiek Bureau van de Hamas Beweging … [Haniyeh] bedankte de president voor zijn grote vertrouwen in alle facties en voor zijn zegen over alle stappen van eenheid, en … prees de toespraak van de president tijdens de bijeenkomst en de onbeperkte steun die hij vooraf gaf aan de beslissingen die na de bijeenkomst werden genomen en aan degenen die in de toekomst zullen worden genomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik “PA unites with Hamas and other terror organizations to renew terror strategy” van 23 september 2020 en een artikelAbbas has “no reservations about any action” – taken by joint Fatah–Hamas committee” van 12 september 2020 en een artikel van Nan Jacques Zilberdik en Itamar Marcus “PA promises terror, claims it’s allowed under international law” van 30 juni 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ een artikel op deze blogPalestijnse terreurfacties sluiten de rangen in hun verzet tegen Arabische normalisatie met Israël” van 21 september 2020

♦ naar een artikel “Fatah Central Committee Member Azzam Al-Ahmad: The Palestinians Defend the Entire Arab Nation from the Zionist Designs to Expand from the Nile to the Euphrates” van 15 september 2020 en een artikel “Islamic Jihad Official Khaled Al-Batsh: Our Resistance Will Start With Songs And Poems, Which Will Be Followed By Rocks, Knives, Guns, And Rockets” van 17 september 2020 en een artikel “Senior Hamas Official Saleh Al-Arouri On Palestinian Authority TV: We Have A New Generation That Can Drag Israel’s Nose Through The Mud” van 13 september 2020 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit keert terug naar strategie van terreur en geweld jegens Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.