Palestijnse financiering uit Arabische landen is in 2020 met 85% gedaald

Palestijnse functionarissen hebben het gevoel dat de recente normalisatieovereenkomsten tussen de Golfstaten en Israël hebben geleid tot een plotselinge afname van de financiering van de Arabische staten aan de Palestijnse Autoriteit.

Volgens The New Arab en gegevens van het Palestijnse ministerie van Financiën heeft Ramallah sinds maart geen hulp meer ontvangen van de Arabische landen, naast een afname van de buitenlandse hulp met 50%.

De financiering van de Palestijnse regering daalde met de helft met betrekking tot buitenlandse hulp in de eerste zeven maanden van het jaar, van $ 500 miljoen in 2019 tot $ 255 miljoen in 2020, terwijl de Arabische hulp in dezelfde periode met 85% daalde – van $ 267 miljoen in 2019 tot $ 38 miljoen in 2020.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad Al-Maliki onderzocht de redenen achter de plotselinge daling van de financiering tijdens een persconferentie en beweerde dat “de meeste Arabische landen zich niet hielden aan de beslissingen van de Arabische toppen om een ​​financieel vangnet te bieden van $ 100 miljoen voor Palestina in het licht van Amerikaanse en Israëlische sancties.

Deze financiële situatie deed zich voor tijdens de coronaviruspandemie, maar ook in een periode waarin normalisatieovereenkomsten werden gesloten, sterk gekant tegen Ramallah, onderhandeld tussen verschillende Golfstaten en Israël – sterk gesteund door de VS. De Amerikaanse president Donald Trump vertelde premier Benjamin Netanyahu dat hij “de rijke Arabische landen had gevraagd de Palestijnen niet te betalen“, aldus Al-Araby Al-Jadeed.

We weten niet of dit het gevolg was van de financiële gevolgen van de coronaviruspandemie, of op verzoek van de Verenigde Staten, zoals president Trump zei,” voegde Al-Maliki eraan toe. “Maar het resultaat is hetzelfde. Helaas zijn deze besluiten [vangnet op de Arabische top] niet genomen of uitgevoerd.”

De financiële crisis en de daling van de Arabische en buitenlandse hulp hebben de Palestijnse Autoriteit ertoe gedwongen haar binnenlandse leningen te verhogen en naar nieuwe bronnen van inkomsten te zoeken.

Afgelopen juni riepen Europese parlementariërs op tot een grondig onderzoek naar hoe het geld van de Europese belastingbetaler in de handen van Palestijnse terroristen terechtkomt, en drongen erop aan dat eventuele mazen in de wet waardoor het geld wegglijdt, moeten worden gedicht.

De EU schenkt jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan de Palestijnse Autoriteit. Ongeveer 50 miljoen euro per kwartaal wordt door de PA doorgegeven aan de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die op haar beurt organisaties financiert zoals de Al-Aqsa Martelaren Brigade, die zelfmoordaanslagen heeft gepleegd in Israël.

Er is geen terrorismefinanciering uit EU-fondsen; Zolang er EU-fondsen zijn, zal dat niet gebeuren. Dit zal niet worden getolereerd, en als het gebeurt, zal het worden rechtgezet”, aldus Olivér Várhelyi, EU-commissaris voor uitbreiding. “En ik zal er zelf voor zorgen dat het wordt gedaan en afgeleverd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sarah Chemla “Palestinian funding from Arab countries dropped by 85% in 2020” van 24 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelPalestinians note recent sharp drop in Arab state funding. Could normalisation be the cause?” van 23 september 2020 op de site van The New Arab

2 gedachtes over “Palestijnse financiering uit Arabische landen is in 2020 met 85% gedaald

  1. Maar gelukkig zijn de gekkies uit Europa er nog.

    De ouderen & zieken, gepensioneerden, gehandicapten & werklozen zullen graag een paar flinke stappen terug doen en op een houtje bijten voor het welzijn van hun vrienden in palestina.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.