België: Joodse identiteit onder vuur: Na verbod op Joodse slacht komt ook besnijdenis in het vizier

Plaatje hierboven: “In circumcisione Octava Domini en nativitatis”. De brit milah in het christendom, aka de ‘besnijdenis van de Joodse Jezus Christus door Catena’. “Toen hij op de achtste dag werd besneden, kreeg het kind de naam van Jezus” (NT: Lucas 2:21-24) [beeldbron: schilderij van de Italiaanse Vincenzo di Biagio (ca.1470-1531); Pushkin Museum, Moskou, Rusland]

In Vlaanderen (en bij uitbreiding België) ligt het voorbije decennia de Joodse identiteit zwaar onder vuur. De politieke klasse, zowel aan linker- als aan de rechterzijde, bedreigt eeuwenoude Joodse rituelen zoals de Joodse kosjere slacht (shechita) en de mannenbesnijdenis (brit milah).

Kamerlid voor N-VA Michael Freilich is formeel:

Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst […] zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven, zijn godsdienst of overtuiging te belijden door de eredienst, door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing ervan en het onderhouden van de geboden en voorschriften.

Kosjere slacht
Sinds 1 januari 2019 is het in Vlaanderen verboden om dieren te slachten zonder dat die eerst verdoofd worden. Dat geldt ook voor rituele slachtingen in religieuze kringen met inbegrip van de Joodse. Verschillende joodse verenigingen trokken aan de alarmbel en legde de kwestie van shechita voor aan het Grondwettelijk Hof, dat de vraag doorschoof naar het Europees Hof van Justitie.

Een advocaat-generaal oordeelt nu dat het decreet effectief ingaat tegen het Europees recht op godsdienstvrijheid. De advocaat-generaal geeft aan dat ritueel slachten ‘vaak moeilijk te rijmen valt met moderne opvattingen over dierenwelzijn‘, maar dat betekent nog niet dat lidstaten de uitzondering in het Europees recht mogen uithollen omwille van het dierenwelzijn.

Kamerlid voor N-VA Michael Freilich reageerde:

In Nederland heeft men jarenlang hetzelfde debat gevoerd over slachten, om daar tenslotte tot een breed gedragen compromis te komen. De koosjere slacht gebeurt er door een professionele slager met naast hem een dierenarts die toeziet op een snelle en efficiënte uitvoering van de procedure. Alle partijen kunnen zich daarin vinden en het hoofdstuk is afgesloten zonder jarenlange onzekerheid en allerhande juridische procedures tot in Europa toe. Daar kunnen we nog iets van leren.

Echter minister voor de N-VA Ben Weyts, de pleitbezorger van het verbod op de kosjere slacht, lijkt het oordeel van het Europees Hof van Justitie botweg naast zich neer te leggen en hij twitterde:

Besnijdenis
Maar de N-VA hield het niet enkel bij een verbod op de kosjere slacht, ook de besnijdenis (brit milah) bij Joodse jongetjes op de 8ste dag na hun geboorte is het mikpunt van de anti-Joodse hetze binnen de Vlaams-Nationale partij N-VA en werd ook bij de liberale Open VLD een punt van discussie.

Op 10 januari 2018 ontspon in de Kamer een discussie tussen parlementslid voor de N-VA Valerie Van Peel en minister van Gezondheid Maggie De Block over “de terugbetaling van besnijdenissen om niet-medische redenen” (lees: ‘besnijdenissen om religieuze redenen’). De trend was gezet.

Ook CD&V steunt de piste om besnijdenissen van jongens, die niet medisch noodzakelijk zijn, niet langer te laten terugbetalen door het RIZIV. Het debat over de een verbod op de Joodse besnijdenis liep sindsdien verder zoals blijkt uit de tweet van 11 maart 2019 van Valerie Van Peel hieronder :

Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens diende in maart 2020 een wetsvoorstel in om een einde te maken aan de terugbetaling van de besnijdenis door het RIZIV. Liekens noemde dit “een eerste stap in de goede richting” naar een totaal verbod op de Joodse besnijdenis en kapittelde die praktijk als “barbaars en achterlijk”.

Freilich maakt zich sterk dat hij het tij tegen de Joodse besnijdenis nog zal kunnen keren. In het nieuwjaarsnummer van Joods Actueel van september 2020 zegt hij in een interview met het magazine:

[Het verbod op besnijdenis] zal ik nooit laten gebeuren. Daar zal ze [Goedele Liekens] mij tegenkomen. Ik heb om die reden een eigen wetsvoorstel ingediend om haar  acties onmogelijk te maken. Het feit dat mijn partij in de oppsoitie zal zitten, maakt dat dit wel eens een spannend gevecht kan worden.

Het Joods-orthodoxe kamerlid voor de N-VA en voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, zegt dat hij geen probleem heeft met het principe van het afschaffen van terugbetaling door het RIZIV. “De belastingbetaler hoeft niet langer op te draaien voor de kosten van [religieus geïnspireerde] besnijdenissen”, beaamde Freilich

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel zei in februari 2020 dat ze een gelijkaardig wetsvoorstel zou indienen. De tekst daarvan werd weliswaar aangepast op vraag van mede-Kamerlid Michael Freilich (N-VA). Van Peel minimaliseert de invloed van Freilich. Volgens haar heeft Freilich het voorstel “eens mogen nalezen”, meer niet. “Ik pas me niet aan aan religieuze of andere druk.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Freilich “Mijn partij heeft godsdienstvrijheid altijd verdedigd en zal dit blijven doen” van 11 september 2020 op de site van Joods Actueel

♦ naar een artikel van Astrid Roelandt “Ook CD&V wil rituele besnijdenissen niet meer terugbetalen” van 2 maart 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelWeyts reageert op advies onverdoofd slachten: ‘Godsdienstvrijheid is geen license to kill’” van 10 september 2020 op de site van Knack Magazine

♦ naar een artikel vn Ann De Boeck “Freilich: ‘Voor N-VA staat besnijdenis niet ter discussie’” van 27 februari 2020 op de site van De Morgen

Een gedachte over “België: Joodse identiteit onder vuur: Na verbod op Joodse slacht komt ook besnijdenis in het vizier

  1. Het Jodendom heeft duizenden jaren van anti besnijdenis & kosher pogroms overleefd en zal het écht wel rooien zonder ‘terugbetaling van het RIVZ en/of NVA. VLD en/of Belgische dames/heren politici die er goed aan zouden doen éérst hun eigen identiteit te bepalen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.