Gevonden fossiel in Israël toont dat mensen Afrika al eerder hadden verlaten dan werd gedacht

Plaatje hierboven: Gaza stad na het vrijdaggebed op 25 september 193.020 jaar v. Chr. Woeste krijgers van de Al Quds Brigades (Hamas) en hun gezinnen maken zich op voor de dagelijkse Jodenjacht en willen op Jom Kippoer een paar Joden in elkaar te rammen om er soep van te koken. “Allah Akhbar!” klonk de hongerkreet in koor … [beeldbron: The Times UK]

De oorsprong van anatomisch moderne Homo sapiens (AMHS) en het lot van de Neanderthalers zijn al meer dan een eeuw fundamentele vragen in menselijke evolutionaire studies. Een belangrijk obstakel voor het oplossen van deze vragen is het ontbreken van substantiële en nauwkeurig gedateerde mensachtige fossielen van tussen de 100.000 en 300.000 jaar geleden.

Met de nieuw ontdekte overblijfselen van anatomisch moderne Homo sapiens, in de Middle Awash, Ethiopië (White et al., 2003), gedateerd op 160.000-154.000 jaar, verschoof de belangstelling van de antropologische wereld opnieuw naar een van de fundamentele kwesties bij de mens. Paleontologie:

Waar en wanneer verscheen de moderne mens voor het eerst en wat waren hun verspreidingsroutes? De mensachtige crania uit Herto, Ethiopië, leverde voor het eerst bewijs over de locatie, timing en contextuele omstandigheden van de opkomst van Homo sapiens. Deze mensachtigen, die ouder zijn dan klassieke Neanderthalers, vertonen geen van hun afgeleide kenmerken.

Ze vertonen een intermediaire morfologie tussen archaïsche Afrikaanse fossielen (bijv.Bodo, Kabwe) en later AMHS (Klasies, Qafzeh). White en collega’s (2003) beschreven ze als ‘op de rand van anatomische moderniteit, maar nog niet volledig modern’. (p.745). Deze Ethiopische mensachtigen missen enige afgeleide affiniteit met de moderne Afrikaanse crania of met enige andere moderne groep.

Ze verschillen eveneens van de vertegenwoordigers van AMHS in het Pleistoceen. Dit is de reden waarom White et al. (2003) erkenden de Herto crania als Homo sapiens idaltu, een nieuwe paleosubsoort van Homo sapiens. De meest zeker gedateerde en complete vroege fossielen die ondubbelzinnig een anatomisch patroon delen met de huidige Homo Sapiens komen eigenlijk uit Israël, in plaats van uit Afrika.

De aanwezigheid van Homo Sapiens in Skhul en Qafzeh op ca. 100.000 jaar geleden wordt meestal verklaard door een uitbreiding van het bereik van voorouderlijke Afrikaanse populaties, zoals die van Omo Kibish of Jebel Irhoud. Toch is er geen bewijs om deze hypothese te bevestigen.

Daarom, als de goed gedateerde grot van Misliya fossiele mensachtigen zal opleveren, zullen ze aanzienlijk bijdragen aan ons begrip van de evolutie, migratie en uitbreiding van de vroege H. sapiens. Men moet in gedachten houden dat menselijke populaties tussen 160.000 en 100.000 grote anatomische variatie vertonen (soms zelfs tussen mensachtigen van dezelfde plaats en periode).

Hoe deze morfologische variabiliteit in een relatief korte tijdspanne samensmolt tot de moderne morfologie is niet bekend. Alleen nieuwe fossielen uit de Misliya-grot, die ouder zijn dan Skhul en Qafzeh-mensachtigen, zullen antwoorden opleveren.

Mislya Cave Project at Mount Carmel, Israel
Een fossiel van een mens dat in Israël is gevonden (‘een Palestijn dus’, volgens Groot-Moefti van Jeruzalem Muhammad Hussein) geeft aan dat moderne mensen Afrika misschien wel 100.000 jaar eerder hebben verlaten dan eerder werd gedacht.

Wetenschappers zeggen dat een oud bovenkaakbeen en bijbehorende stenen werktuigen ook kunnen betekenen dat Homo sapiens, moderne mensen, veel eerder in Afrika is ontstaan ​​dan fossielen nu laten zien, blijkt uit een studie die deze week in het tijdschrift Science is gepubliceerd door de antropoloog Israel Hershkovitz van de Universiteit van Tel Aviv.

De resultaten van het onderzoek van Hershkovitz kunnen volgens The Associated Press aanleiding geven tot heroverweging van hoe we evolueerden en interacteerden met nu uitgestorven neefsoorten zoals Neanderthalers. ‘Wanneer ze Afrika verlaten en welke geografische route ze kiezen, zijn dat de twee belangrijkste vragen in de recente menselijke evolutie,’ vertelde Hershkovitz aan AP.

Het kaakbeen, compleet met verschillende goed bewaarde tanden, werd gedateerd ergens tussen de 177.000 en 194.000 jaar oud. Eerder waren de oudste fossielen van moderne mensen die buiten Afrika werden gevonden ergens tussen de 90.000 en 120.000 jaar oud, ook in Israël. Gezien het bereik in beide schattingen, kan het kaakbot ongeveer 50.000 tot 100.000 jaar ouder zijn.

De kaak werd in 2002 gevonden in de ingestorte Misliya-grot op de westelijke helling van de berg Karmel (plaatje hierboven).

Onderzoekers hebben de afgelopen 15 jaar naar meer overblijfselen en andere fossielen gezocht voordat ze hun onderzoek publiceerden. Ze zeggen dat de kaak toebehoorde aan een jonge volwassene van onbekend geslacht.

Het Science magazine suggereerde dat moderne mensen 220.000 jaar geleden Afrika hadden kunnen verlaten, waarbij sommige auteurs zeiden dat het misschien zelfs eerder was. Dat komt gedeeltelijk omdat de grot ook ongeveer 60.000 vuurstenen werktuigen bevatte, voornamelijk messen en scherpe punten, waarvan sommige 250.000 jaar oud zijn, zei co-auteur van de studie Mina Weinstein-Evron. ‘Nu moeten we nog een verhaal schrijven’, zei Weinstein-Evron. ‘Mensen waren de hele tijd in beweging.’

Wetenschappers geloven dat onze soort meer dan eens uit Afrika is verspreid. De voorraad gereedschap in de grot en ander bewijsmateriaal was zo compleet dat het in feite toonde ‘industrie’ door de vroegmoderne mensen, zei ze. ‘Deze man of vrouw zou het erg druk hebben gehad’, zei ze. ‘Hij had niet genoeg tijd om dit te doen. Hij had het niet allemaal kunnen maken. Hij moet een paar vrienden hebben gehad. ‘


Bronnen:

♦ naar een artikelFossil in Israel has scientists thinking humans left Africa long before previously thought” van 26 januari 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelUsing DNA technology, Israeli researchers discern new clues to piece together Dead Sea Scrolls” van 2 juni 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Gevonden fossiel in Israël toont dat mensen Afrika al eerder hadden verlaten dan werd gedacht

Reacties zijn gesloten.