E-commerce gigant Amazon breidt zijn activiteiten verder uit in Tel Aviv, Haïfa en Herzlya

Plaatje hierboven: Sarona van bovenaf gezien, Tel Aviv, 4 juli 2017. E-commercegigant Amazon breidde in juli 2017 zijn activiteiten in Israël uit en huurde ca. 37.000 vierkante meter kantoorruimte in de Azrieli Sarona-toren in Tel Aviv om zijn nieuwe medewerkers te huisvesten [beeldbron: Israel21C]

Amazon heeft aangekondigd dat het zijn personeelsbestand in Israël met 150 mensen gaat uitbreiden in ontwikkelings- en aanverwante gebieden waarmee het bedrijf tegen het einde van 2020 ca. 1.300 ontwikkelingsmedewerkers in Israël hebben

Amazon.com, Inc. is een Amerikaans multinationaal technologiebedrijf gevestigd in Seattle, Washington dat op 5 juli 1994 werd opgericht door de thans 56-jarige niet-Joodse [*] Jeff Bezos. Het bedrijf wordt beschouwd als een van de Big Four-bedrijven in de informatietechnologie-industrie van de Verenigde Staten, samen met Google, Apple en Facebook.

[*] Het feit dat Jeff Bezos niet-Joods is behoedt hem niet voor veelvuldige antisemitische aanvallen online. In 2019 kreeg Bezos kritiek omdat The Washington Post (waarvan Bezos eigenaar is) onderzoek deed naar de mensenrechtenschendingen van Saoedi-Arabië. Er circuleerden veel tweets en Facebook-berichten over Bezos, waaronder deze:

Wij als Saoedi’s zullen nooit accepteren om ’s ochtends aangevallen te worden door The Washington Post, alleen om’ s nachts producten van Amazon en Souq.com te kopen! Vreemd dat alle drie de bedrijven eigendom zijn van dezelfde Jood die ons overdag aanvalt en ons ’s nachts producten verkoopt!

Amazon Israël
Amazon is sinds 2014 actief in Israël en heeft momenteel 1.150 medewerkers in het land op het gebied van ontwikkeling. De online retailgigant hoopt de rekrutering tegen het einde van 2020 af te ronden en als alles volgens plan verloopt, zal het tegen het einde van het jaar 1.300 ontwikkelingsmedewerkers in Israël hebben.

De nieuwe banen die Amazon in Israël creëert, bevinden zich niet in de online detailhandel – een gebied waarin het bedrijf onlangs op beperkte schaal in Israël actief is geworden. De nieuwe banen zullen liggen in de uitbreiding van de Amazon Web Services (AWS) cloud computing-eenheid in Israël, evenals de activiteiten op basis van Annapurna Labs, het Israëlische halfgeleiderplatform dat Amazon in 2016 voor $ 350 miljoen heeft verworven.

Andere Amazon-ontwikkelingsactiviteiten in Israël zijn gebaseerd op de overname van $ 250 miljoen in 2019 van het Israëlische cloudservicebedrijf CloudEndure en andere bedrijven, waaronder opslagbedrijf E8, advertentiebedrijf, Sizmek, Alexa Shopping, Lab 126 en Prime Air. De nieuwe banen die worden gecreëerd, bevinden zich in de ontwikkelingscentra van Amazon in Tel Aviv, Herzliya en Haifa.

Amazon zal 150 werknemers aanwerven op een moment dat veel mensen met onbetaald verlof zijn gezet of ontslagen zijn vanwege de Covid-19-crisis, maar er blijft een hevige concurrentie bestaan ​​tussen de ontwikkelingscentra van internationale technologiebedrijven en startups, evenals Israëlische technologiebedrijven en de defensie-industrie voor personeel van de hoogste kwaliteit.

Amazon heeft de afgelopen jaren zijn toonaangevende aanwezigheid op het gebied van technologische ontwikkeling in Israël uitgebreid. In 2018 opende het Floor 28 in de Azrieli Sarona-toren in Tel Aviv om beginnende startups en ondernemers te voorzien van begeleiding door AWS-software-experts.

In 2019 lanceerde AWS zijn eerste infrastructuur in Israël met de CloudFront-faciliteit en dit jaar lanceerde Amazon ook Outposts en AWS Direct Connect, waarmee ondernemingen in Israël AWS-technologieën in hun computercentra kunnen gebruiken.

In tegenstelling tot zijn expansie op het gebied van ontwikkeling, heeft Amazon de afgelopen zes maanden zijn online retailactiviteiten in Israël en vele andere landen over de hele wereld verminderd om zich te concentreren op de enorm groeiende vraag in de VS tijdens de Covid-19-pandemie.

In Israël voert Amazon slechts beperkte activiteiten uit met een online Hebreeuws platform voor externe leveranciers, die zelf voor kopers zorgen. Op dit moment heeft Amazon geen eigen magazijn of logistiek centrum in Israël of de mogelijkheid om rechtstreeks kopers te voorzien.

Boycot Amazon Israel (BDS)
De Arabische Organisatie voor Mensenrechten in het VK (AOHR UK) stelt dat de Amerikaanse wereldwijde retailgigant Amazon “gratis verzending levert naar illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zoals de Westelijke Jordaanoever. In een beweging die duidelijk niet erkent dat dergelijke nederzettingen volgens het internationaal recht illegaal zijn.

AOHR UK heeft als onderdeel van de Boycot, Desinvestering en Sancties beweging tegen Israël (BDS), de internationale gemeenschap opgeroepen om Amazon te boycotten, en wil daarmee het bewustzijn vergroten van “oorlogsmisdaden gepleegd door de Israëlische bezetting“.

AOHR UK wil dat Amazon afziet van zijn “selectieve bezorgdienst” aan de Arabische gebieden in Judea & Samaria en stelt dat Amazon de bouw en aanwezigheid van “nederzettingen” ondersteunt die neerkomen op oorlogsmisdaden.

Zo te merken kent de ‘boycot Amazon in Israël’ – beweging  maar weinig succes. Integendeel, het bedrijf blijft maar verder groeien en Israël én de Pinnokio’s van ”Balestina’ (het Arabisch kent geen letter ‘P’) varen er wel bij. Iedereen blij behalve BDS.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uri Berkovitz en Shany Moses “Amazon hiring 150 employees in Israel” van 23 september 2020 op de site van Globes

♦ naar een artikel van Viva Sarah Press “Amazon rents colossal office space in Haifa, Tel Aviv” van 4 juli 2020 en een artikelOver $900 million in one week” van 29 januari 2015 op de site van Israel21C