Azerbeidjan opent Museum van Bergjoden dat toerisme moet helpen heropleven

Plaatje hierboven: De indrukwekkende High Holydays synagoge van Gyrmyzy Gasaba (Krasnaya Sloboda), compleet met decoratieve Davidsterren. Krasnaya Sloboda is een Joods dorp en gemeente in het district Quba in Azerbeidzjan [beeldbron: JC]

Een 19e-eeuwse zilveren Kidoesj-beker. Vervaagde Sovjetpropagandabladen uit de jaren twintig. Clandestiene brieven die vanaf het front worden verstuurd door Joodse soldaten die tegen de nazi’s vechten. Medaillons van de verwoestende oorlog van 1992 tegen Armenië door Azerbeidzjan.

Dit zijn een van de honderden artefacten die te zien zijn in het nieuwe Museum van Bergjoden in Azerbeidzjan in de afgelegen stad Krasnaiya Sloboda, een volledig Joodse sjtetl van ongeveer 3.500 inwoners en twee actieve synagogen 40 kilometer ten zuiden van de Azerbeidzjaans-Russische grens.

Het enige probleem: de wereldwijde pandemie heeft Azerbeidzjan ertoe aangezet zijn grenzen te sluiten voor buitenlandse toeristen. Hierdoor is het museum tot nader order gesloten. Het zou eerder dit jaar zijn ingehuldigd door president Ilham Aliyev en de drie Russisch-joodse oligarchen die de bouw ervan financierden. Er waren uitgenodigde gasten uit Israël en elders gepland.

Maar alles werd geannuleerd nadat het coronavirus voor het eerst opdook in Azerbeidzjan. Telkens wanneer Azerbeidzjan eindelijk weer opengaat voor buitenlandse bezoekers, hebben ze toegang tot een van de meest afgelegen collecties van Judaïca waar dan ook in de voormalige Sovjet-Unie.

Het museum is gehuisvest in de gerestaureerde Karchogsky-synagoge, die jarenlang sluimerend had gelegen, en is een symbool van de inspanningen van Azerbeidzjan om te behouden wat er nog over is van zijn krimpende, geïsoleerde Joodse gemeenschap.

Plaatje hierboven: Bergjoden van Krasnaya Sloboda in Azerbeidjan vieren een verloving, circa 1910 [beeldbron: Archief Krasnaya Sloboda]

Bergjoden
Volgens lokale leiders wonen in Azerbeidzjan ongeveer 24.000 joden. Ongeveer 4.000 zijn Ashkenazim die in de hoofdstad Baku wonen. De rest zijn zogenaamde Bergjoden, die verschillende culturele, taalkundige en religieuze tradities hebben die soms meer lijken op die van hun moslimburen dan op die van andere joden.

Krasnaiya Sloboda, waar praktisch alle inwoners Joods zijn en velen een Perzisch-Joods dialect spreken dat als bedreigd wordt beschouwd, is een unieke plek. “Er is geen andere stad in de wereld zoals deze buiten Israël“, vertelde Yoni Yaakobi, een rabbijn uit Chabad die hier 15 jaar geleden vanuit Kfar Saba, Israël, hierheen verhuisde, eerder dit jaar tijdens een pre-pandemisch bezoek aan een verslaggever.

De Joden hier dateren van 2500 jaar geleden, zelfs vóór de tijd van de Eerste Tempel.” Joden in het gebied kregen de benaming Bergjoden omdat ze vroeger in de buurt van Shahdagh woonden, een hoogtepunt in het gebied van de Grote Kaukasus. Geclassificeerd als noch Asjkenazisch noch Sefardisch, stammen de meeste af ​​van Joden die in de 13e eeuw vanuit Perzië begonnen te arriveren. Als gevolg hiervan zijn veel van hun teksten geschreven in het Juhuri – een obscure, oude taal die voornamelijk bestaat uit Farsi met wat Hebreeuws erin.

Het nieuwe museum bevat veel van de unieke elementen van de Bergjoden, waaronder hun traditionele kostuums en sieraden, evenals rituele gebruiksvoorwerpen, manuscripten en ketubot, of huwelijkscontracten. Een van de grootste schatten van het museum is het Slashed Book, een siddur die honderden jaren geleden door een plaatselijke rabbijn werd gebruikt om zichzelf te beschermen tegen het zwaard van een moslimgeneraal wiens leger was gekomen om Joden in het gebied aan te vallen.

“‘De generaal probeerde de rabbijn neer te steken, maar instinctief hield de rabbijn het gebedenboek voor zich en het werd in tweeën gesneden – er gebeurde niets met hem“, zei Pisakh Issakov, de hoogste gemeentelijke ambtenaar in Krasnaiya Sloboda. ‘De moslim zag dit als een teken:‘ Als je religie je zozeer beschermt, heb ik hier niets te doen. ’Dat boek is van generatie op generatie doorgegeven en nu is het bij ons teruggekomen.

De bouw van het museum werd gefinancierd door de Russische miljardair-projectontwikkelaar God Semenovich Nisanov, een vice-president van het World Jewish Congress, samen met twee andere in Moskou gevestigde Joodse oligarchen die ook in Krasnaiya Sloboda zijn geboren: zakenman Zarakh Iliev en German Zakharyaev, vice-president van de Euro -Aziatisch Joods Congres.

“Het idee voor een museum bestond al een hele tijd, maar we konden er geen ruimte voor vinden omdat het dorp erg druk is”, zei Issakov. “Toen dachten we: deze synagoge is verwoest. Waarom zou je het niet gewoon herstellen en er een museum van maken?”

Beroemde joden die in de tentoonstellingen van het museum te zien zijn, variëren van de in Israël geboren volkszanger Yaffa Yarkoni, die afstamt van Bergjoden, tot Albert Agarunov, een Azerbeidzjaanse tankcommandant die postuum de titel Nationale Held van Azerbeidzjan kreeg nadat hij was doodgeschoten door een Armeense sluipschutter op 23-jarige leeftijd tijdens de Nagorno-Karabach-oorlog in 1992.

Dat verwoestende zes jaar durende conflict zorgde ervoor dat tot 1 miljoen mensen ontheemd raakten, onder wie Joden die in de betwiste Karabach-regio woonden, die nu onder Armeense bezetting staat. Israël heeft tijdens de oorlog wapens uit Azerbeidzjan verkocht en blijft een belangrijke wapenleverancier.

Antisemitisme
Azerbeidzjan exporteert aardolie naar Israël. Terwijl ongeveer 95% van Azerbeidzjan moslim is, zeggen de joden van het land dat ze het goed kunnen vinden met hun buren. De regering, die sinds 2003 wordt geleid door Aliyev, houdt het islamitisch extremisme nauwlettend in de gaten.

We hebben geen antisemitisme omdat er een positieve houding is onder Azeri’s“, zei Evgeny Brenneysen, plaatsvervangend voorzitter van de Ashkenazi-joodse gemeenschap in Bakoe. “Als er iets is, zullen mensen zich voorover buigen om vriendschap te tonen met de Joden.”

Mubariz Guranli, voorzitter van de Azerbeidzjaanse Staatscommissie voor Religieuze Verenigingen, zei: “We hebben hier nooit religieuze spanningen gehad en die hebben we vandaag niet.” De grote bedreiging voor de joodse traditie in Azerbeidzjan in de vorige eeuw was het Sovjettijdperk, toen veel van de joodse praktijken werden vernietigd. Op één na werden alle 13 synagogen van Kraisnaya Sloboda gesloten.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de economische chaos van begin jaren negentig verhuisden de meeste overgebleven Joden van Azerbeidzjan naar Israël of Rusland. Zelfs vandaag de dag wonen veel van de Joden die als inwoners van Krasnaiya Sloboda zijn geregistreerd, feitelijk in Moskou, Israël of New York.

Shneor Segal, opperrabbijn van de Ashkenazi-gemeenschap in Azerbeidzjan, betreurt het gebrek aan Joods leven in het land en geeft de schuld aan emigratie en assimilatie. “Er zijn hier veel Joden, maar helaas is er na 70 jaar communistisch bewind geen echt Joods leven‘, zegt Segal, die ook de leiding heeft over de operaties van Chabad in Azerbeidzjan. “In de meeste steden van de voormalige USSR waren synagogen gesloten. Hier in Baku waren ze open, maar de gemiddelde mensen kwamen niet – alleen ouderen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Larry Lyxner “Azerbaijan hopes its new Museum of Mountain Jews will (eventually) spark tourism revival” van 22 september 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blog25 jaar geleden: de redding door Israël van de Bergjoden van Tsjetsjenië” van 29 juli 2020 en een artikelKrasnaya Sloboda is een volledig Joodse stad, niet in Israël maar in Azerbeidjan!” van 23 juli 2020

Een gedachte over “Azerbeidjan opent Museum van Bergjoden dat toerisme moet helpen heropleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.