Saoedische ‘normalisatie’ met Joden in de rails: Joden zijn voortaan geen apen en varkens meer

Nog geen akkoord met Israël, maar Saoedi-Arabië reikt de Joden wel de hand. De inspanningen omvatten onder meer het stoppen met het in diskrediet brengen van Joden en christenen in moskeeën. Ambtenaren zeggen dat leerboeken, die vroeger joden en andere niet-moslims kleineerden als zonen van varkens en apen, worden herzien.

Van het schrobben van met haat gevulde schoolboeken tot een taboe-tartende religieuze preek, dringt Saoedi-Arabië dringt aan op een ander soort normalisatie nadat het heeft geweigerd om formele relaties met Israël aan te gaan – co-existentie met Joden.

Saoedi-Arabië heeft gezegd dat het zijn bondgenoten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten niet zal volgen bij het aangaan van diplomatieke betrekkingen zonder een oplossing voor de Palestijnse kwestie, zelfs als het clandestiene banden onderhoudt met de Joodse staat.

Als Saoedi-Arabië, een Arabische grootmacht en epicentrum van de islam, een soortgelijke deal zou sluiten, zou dit de ultieme diplomatieke prijs voor Israël zijn, maar het koninkrijk is op zijn hoede dat zijn burgers – sympathiek tegenover de Palestijnse zaak – misschien niet klaar zijn voor een volledige omhelzing.

Plaatje hierboven: Ook ex-president van Egypte en boegbeeld van de Moslim Broederschap Mohammed Morsi was geen echte dierenvriend. In een toespraak uit 2010 op  de Egyptische openbare omroep noemde hij Joden oorlogszuchtige bloedzuigers, en nakomeligen van apen en varkens en meer van dat fraais … [beeldbron: WJC]

Saoedi-Arabië dringt echter aan op het veranderen van de publieke perceptie van Joden met een risicovolle reikwijdte naar een gemeenschap die al lang wordt belasterd door het administratieve establishment en de media van het koninkrijk, De basis leggen voor een eventuele erkenning.

Schoolboeken, die ooit bekend stonden om het denigreren van joden en andere niet-moslims als ‘zwijnen’ en ‘apen’, worden momenteel herzien als onderdeel van de campagne van kroonprins Mohammed bin Salman om extremisme in het onderwijs te bestrijden, aldus ambtenaren.

“De Saoedische regering heeft ook besloten om de kleinering van joden en christenen in moskeeën te verbieden”, zei de Saoedische analist Najah al-Otaibi. “Anti-joodse retoriek was gebruikelijk bij het vrijdaggebed van de imams in moskeeën die werden gebruikt om moslims over de hele wereld aan te spreken.”

In een verbluffende ommezwaai veroorzaakte een predikant in de heilige stad Mekka deze maand een storm op sociale media toen hij sprak over de vriendschappelijke betrekkingen van de profeet Mohammed met Joden om religieuze tolerantie te bepleiten. De preek was van Abdulrahman al-Sudais, de imam van de Grote Moskee van Mekka die in het verleden controverse pleitte vanwege sterk antisemitische opvattingen.

Uiteraard zijn de Palestijnen ontstemd over dit soort Saoedische normalisatie met de Joden. Ze achten zich al decennialang superieur aan de Joden die ze openlijk en in hun moskeeën verachten als de “zonen van apen en varkens’:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anuj Chopra “No deal with Israel, but Saudi Arabia pushes outreach to Jews” van 23 september 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Saoedische ‘normalisatie’ met Joden in de rails: Joden zijn voortaan geen apen en varkens meer

  1. Tjah, zolang de Palestijnen blijven beweren dat “Joden varkens en apen zijn” zal er niet veel veranderen bij hun westerse linkse aanhang.

    Alhoewel. Wie luistert er tegenwoordig nog naar de Palestijnen? Elke dag klinken de stemmen wat minder. De Palestino’s hebben zichzelf buiten spel gezet. Maar dat dringt nog niet goed door.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.