Zware explosie vernielt wapenopslagplaats van Hezbollah in Zuid-Libanon

Een grote explosie heeft in het zuiden van Libanon een wapenopslagplaats van Hezbollah vernietigd. De krachtige explosie stuurde een enorme zwarte rookpluim de lucht in boven het dorp Ain Qana, een bolwerk van de militante sjiitische islamitische beweging. Dit is reeds de derde ramp op minder dan twee maanden tijd die Libanon treft.

Ambulances kwamen ter plaatse te midden van onbevestigde berichten van verschillende gewonden. Een beveiligingsbron zei dat de explosie werd veroorzaakt door een ‘technische fout’, hoewel het staatspersbureau opmerkte dat het samenviel met Israëlische overvluchten. Het Israëlische leger gaf geen commentaar op het incident.

Het Libanese leger zei in een verklaring dat de explosie plaatsvond om ongeveer 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur GMT) in een gebouw in Ain Qana. “Onmiddellijk arriveerde een legermacht ter plaatse en startte een onderzoek naar de oorzaken van de explosie”, voegde het eraan toe.

Er was ook geen onmiddellijke reactie van Hezbollah, hoewel de tv-zender van de groep Al Manar zei dat de explosie plaatsvond in een van de huizen van Ain Qana en dat de oorzaak onbekend was. Het voegde eraan toe dat er geen slachtoffers waren gemeld.

The Wall Street Journal citeerde een ambtenaar van de media-eenheid van Hezbollah die zei dat de explosie plaatsvond in een centrum waar explosieve overblijfselen van de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006 werden opgeslagen. Een fotograaf van het AFP-persbureau zei dat Hezbollah het toneel had afgezet.

De explosie volgt een reusachtige brand die uitbrak op 10 september 2020 in de haven van Beiroet waarbij ondermeer een opslagplaats waar het Rode Kruis voedselhulp stockeerde werd getroffen. Fabrizio Carboni, regiodirecteur Nabije en Midden-Oosten bij het Internationale Comité voor het Rode Kruis, zei dat een half miljoen liter olie en duizenden voedselpakketten waren opgeslagen in het magazijn dat in brand was gevlogen.

Een maand eerder op 4 augustus 2020 vernielde een gigantische explosie een groot deel van de haven van Beiroet waarbij minstens 190 mensen werden gedood en duizenden gewond. Ook tien brandweerlieden kwamen om het leven nadat ze waren gestuurd om de brand te blussen die was veroorzaakt door de explosie van 2750 ton ammoniumnitraat dat in de haven was opgeslagen.


Bronnen:

♦ naar een artikel Mordechai Sones “Explosion at Hezbollah stronghold in Lebanon” van 22 september 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelLebanon explosion ‘destroys Hezbollah arms depot‘” van 23 september 2020 op de site van BBC News

2 gedachtes over “Zware explosie vernielt wapenopslagplaats van Hezbollah in Zuid-Libanon

  1. Ja, Hezbollah is écht een zegen voor Libanon geweest en dat allemaal om al die vijandige Israeli’s te vermoorden i.p.v. in vrede met hen te leven.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.