De behandeling van Israël door de VN blijft zijn verheven idealen verloochenen

De VN en vele andere internationale instellingen beweren voorbeelden te zijn van hoge idealen, objectieve normen en toewijding aan mensenrechten. De realiteit is helaas heel anders.

Ondanks verheven missieverklaringen weerspiegelen de acties en het beleid van dergelijke instellingen de politieke paardenhandel, bekrompen belangen en de tirannie van de meerderheid. Nergens is deze discrepantie tussen discours en realiteit duidelijker dan met betrekking tot de behandeling van Israël.

In feite leidt de deal-making die stemmen bepaalt in instellingen zoals de VN vaak tot uitkomsten die ronduit absurd zijn. Landen als Venezuela, Libië en China worden gekozen in de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC), en China is voorzitter van het UNHRC-proces dat de VN-wereldmonitor voor vrijheid van meningsuiting nomineert. Je kunt dit niet verzinnen.

Er is echter geen duidelijker voorbeeld van misbruik van het patina van internationale ‘legitimiteit’ voor politieke doeleinden dan het bewapenen van mondiale fora om een ​​diplomatieke en legale oorlog tegen Israël te voeren. Van 2006-2019 heeft de UNHRC 85 veroordelingen van Israël uitgevaardigd.

In dezelfde periode vaardigde het 12 veroordelingen uit tegen Noord-Korea, negen van Iran, één van Venezuela en nul van China, Qatar, Soedan of Somalië. Israël is het enige land ter wereld dat permanent op de jaarlijkse agenda van de UNHRC staat, die gewijd is aan de veroordeling van de staat.

De anti-Israëlische campagne bij de UNHRC is in februari 2020 een nieuwe fase ingegaan op een manier die Amerikaanse bedrijven en belangen rechtstreeks bedreigt. Op 12 februari publiceerde de VN-mensenrechtencommissaris, in opdracht van de UNHRC, een zwarte lijst van bedrijven die naar verluidt bijdragen aan Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Geen enkele andere zwarte lijst van de UNHRC (of, in VN-taalgebruik, ‘database’) is ooit opgesteld voor enig ander gebied dat ergens anders ter wereld als betwist of bezet wordt beschouwd. Dit is om de eenvoudige reden dat zakelijke activiteiten in andere dergelijke gebieden als legitiem worden beschouwd.

In feite hebben veel van ’s werelds grootste bedrijven, waaronder Europese multinationals, uitgebreide operaties in gebieden die door de VN als bezet worden beschouwd, zoals Noord-Cyprus en de Westelijke Sahara. Alleen in het geval van Israël stemden de lidstaten van de UNHRC voor het creëren van een zwarte lijst die gericht is op bedrijven die legale activiteiten uitoefenen. Dit is een duidelijk geval van dubbele maatstaven.

De meest algemeen aanvaarde internationale definitie van antisemitisme, die van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), omvat, als voorbeeld van modern antisemitisme, de toepassing van dubbele maatstaven op alleen Israël. De IHRA is door meer dan 25 landen aangenomen en is door anderen onderschreven. De zwarte lijst van de VN is dus een flagrant voorbeeld van modern antisemitisme.

De gewetenloze en zelfs illegale discriminatie die wordt onderschreven door de zwarte lijst van de UNHRC gaat zelfs nog verder. Zelfs als men de betwiste bewering zou accepteren dat de Westelijke Jordaanoever als ‘bezet’ moet worden beschouwd, geeft de zwarte lijst van de VN bedrijven de schuld voor het leveren van diensten die volgens het internationaal recht een ‘bezettingsmacht’ moet leveren (zoals het waarborgen van de ‘openbare orde’) en veiligheid ”en“ volksgezondheid en hygiëne ”.

In andere gevallen staan ​​Israël en internationale bedrijven op de zwarte lijst voor het verlenen van diensten in gebieden die expliciet onder Israëlische verantwoordelijkheid vallen volgens de ondertekende Israëlisch-Palestijnse overeenkomsten waarvan de internationale gemeenschap getuige is, zoals de Oslo-akkoorden en het Protocol van Parijs. Met andere woorden, de VN plaatst bedrijven op de zwarte lijst voor het uitvoeren van activiteiten die niet alleen wettelijk zijn volgens het internationale recht, maar in sommige gevallen expliciet worden erkend of verplicht gesteld door internationale verdragen en overeenkomsten.

EU-leden moeten de mislukte strategie om het gebruik van internationale instellingen om Israël als doelwit te nemen te negeren of zelfs te vergemakkelijken, heroverwegen. Hun strategie kan hen op korte termijn voordelen opleveren, maar door ’s werelds ergste mensenrechtenschenders en terreursponsors in staat te stellen internationale fora te gebruiken voor politieke campagnes, dragen ze bij aan de wereldwijde instabiliteit.

Bovendien moeten de EU-leden, gezien de herhaalde verklaringen van hun inzet voor de strijd tegen antisemitisme en de aanvaarding door velen van de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme, weigeren deel te nemen aan VN-processen die dubbele standaarden toepassen en antisemitisme bevorderen.

De regering-Trump heeft zich moedig uitgesproken tegen de politieke vooringenomenheid van de VN en heeft haar woorden ondersteund met acties, zoals het verlaten van de UNHRC en UNESCO. Alle toekomstige Amerikaanse regeringen, of ze nu Democraat of Republikein zijn, moeten de realiteit van dergelijke internationale instellingen blijven erkennen en zich krachtig verzetten tegen hun absurde agenda’s.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Samuel H. Solomon “UN’s Treatment of Israel Continues to Belie Its Lofty Ideals” van 18 september 2020 op de site van The Algemeiner

3 gedachtes over “De behandeling van Israël door de VN blijft zijn verheven idealen verloochenen

 1. 75 jaar VN.

  Afgevaardigden uit landen van mensenschenders, vrouwen onderdrukkers, kinderarbeid faciliteerders, slavenhandelaars, martelpraktijken, vrouwensteniging, homo ophanging etc. worden gekozen op plaatsen die dit moeten tegengaan.

  Bijna 70 miljoen vluchtelingen in kampen, 50 % wereldbevolking leeft in armoede of op de grens, het analfabetisme, geweld & terreur en het beindigen van oorlogen & conflict waar de overbetaalde, geparfumeerde dames & heren in hun honderden vergaderingen maar géén oplossing voor kunnen vinden.

  75 jaar VN.
  Compleet failliet door totale incompetentie, corruptie & vriendjes politiek.

  Tijd om het faillissement uit te spreken!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.