Palestijnse kwestie begint na een halve eeuw eindelijk te verdampen in de Arabische wereld

Soedanese functionarissen houden een ‘beslissende’ bijeenkomst met tegenhangers uit de VS en de VAE over het ondertekenen van een normalisatiedeal met Israël, meldde de nieuwssite Walla zondag. Soedan behoort tot een aantal landen waarvan wordt aangeprezen dat ze mogelijk een deal met Israël hebben gesloten, na de diplomatieke stappen van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein op dinsdag. Ook Oman zich in deze beslissende fase.

Naar verluidt is de Saoedische koninklijke familie verdeeld over mogelijke toekomstige banden met Israël na baanbrekende overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, meldde de Wall Street Journal vrijdag. Volgens het rapport is koning Salman bin Abdulaziz in conflict gekomen met zijn zoon, de de facto leider kroonprins Mohammed bin Salman, waarbij laatstgenoemde voorstander zou zijn van normalisatie met Israël.

Decennia lang hebben de Palestijnen met succes bepaalde axioma’s aan het Midden-Oosten opgelegd die bijna de status van “onmiskenbare waarheden” hadden, en die beweerden dat Arabische landen geen zaken met Israël mochten doen, aangezien de Palestijnse kwestie de belangrijkste kwestie was van alle Arabieren overal. Zolang er geen oplossing voor de Palestijnen was, mocht geen enkel Arabisch land zaken doen met de zionistische vijand.

Dit was niet alleen de belangrijkste kwestie voor elke Arabier, voor zover het de Palestijnen betrof, was dit de allerbelangrijkste kwestie voor alle Arabische landen. Bovendien zijn de Palestijnen – de PLO, Hamas, et al. – erin geslaagd een andere slogan in het Arabische bewustzijn te implanteren: het vluchtelingenprobleem in het Midden-Oosten is het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Deze kernvluchtelingen werden gevolgd door allerlei andere ‘lifters’ uit Irak, Syrië, enzovoort.

Deze Palestijnse successen beginnen te verdampen. Twee Arabische staten hebben besloten de Palestijnen te negeren en diplomatieke betrekkingen met Israël aan te gaan, en er zullen er binnenkort nog meer volgen. Elk heeft zijn eigen redenen, maar min of meer hetzelfde probleem: Iran, en het gevaar dat het voor hen vormt.

Dit is geen koude vrede. De nieuwe banden zorgen voor een opening van grenzen en samenwerking op alle gebieden, van het bedrijfsleven tot cultuur tot journalistiek. De boodschap die zowel van de top als van de grond komt, is dat deze Arabische staten tatbie, normalisatie willen. En als dit het sentiment is dat uit sommige Arabische landen komt, hoe kunnen die landen en instanties die blijven oproepen tot het boycotten van Israël, zichzelf dan rechtvaardigen?

De eigen broeders van de Palestijnen roepen openlijk op tot volledige normalisatie, maar sommige Amerikanen en Europeanen, die weinig met de Palestijnse kwestie te maken hebben, blijven op de campus ‘boycot’ roepen. Dit ondanks het feit dat ook de PA en Hamas betrekkingen onderhouden met Israël, voornamelijk uit economische overwegingen maar ook uit veiligheidsoverwegingen.

De tot nu toe ‘onmiskenbare’ axioma’s brokkelen af ​​voor de verbaasde ogen van de Palestijnen, de Israëli’s en de toekijkende wereld. De Palestijnen zijn niet langer het probleem van alle Arabieren, en ze zijn zeker niet het meest urgente probleem in de Arabische wereld. Ze zijn allang terzijde geschoven door de crisis in de relaties tussen soennieten en sjiieten – d.w.z. de Iraanse dreiging – en de feestelijke ceremonie van dinsdag in Washington, DC, was daarvan een openbare bevestiging.

Een andere slogan die allang in het stof is gebeten, betreft de vluchtelingen. De Palestijnse ‘vluchtelingen’ -bevolking bestaat niet langer uit daadwerkelijke vluchtelingen, maar voornamelijk uit de derde of zelfs vierde generatie nakomelingen van degenen die in het pre-state Israël woonden.

Sommige van deze miljoenen afstammelingen van vluchtelingen zijn burgers van de landen waarin ze vandaag de dag leven, en ondermijnen de niet-aflatende inspanningen van de PA, de PLO, Fatah en Hamas om het ‘recht op terugkeer’ te doen gelden voor mensen die geen echte band hebben met Palestina. De huidige echte brandende vluchtelingenkwestie in het Midden-Oosten zijn de miljoenen die de brute burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht.

De VAE en Bahrein zijn de eerste tegels in een domino-effect dat Oman, Marokko, Soedan en vooral Saoedi-Arabië inderdaad normalisatieovereenkomsten met Israël zou kunnen zien ondertekenen. De koude relaties daarentegen zullen waarschijnlijk niet opwarmen in Egypte en Jordanië.

Verwacht niet dat hun journalistenvakbonden normalisatie omarmen, om de simpele reden dat de publieke opinie in beide landen zeer vijandig staat tegenover Israël, grotendeels als gevolg van jarenlange anti-Israëlische en anti-Joodse propaganda verspreid door de Moslimbroederschap.

Deze beweging heeft nog steeds veel invloed op de publieke opinie in Jordanië en Egypte, ondanks de bijna openlijke oorlog die de twee regeringen ertegen voeren. In de VAE en Bahrein daarentegen is de Moslimbroederschap al jaren verboden. Het vermogen om de publieke opinie te beïnvloeden en haat te zaaien via de moskeeën is uiterst beperkt als gevolg van overheidstoezicht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Douglas J. Feith “Elephants in the Room: Palestinians Can’t Stand In the Way of Israel’s Regional Integration” van 16 september 2020 op de site van Foreign Policy

♦ naar een artikelUS, UAE said holding ‘decisive’ meeting with Sudan over Israel normalization” van 20 september 2020 en een artikelSaudi royal family said divided over possible future ties with Israel” van 19 september 2020 en een artikelWith the Israel-UAE-Bahrain deals, ‘undeniable Palestinan truths’ no longer hold” van 18 september 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Palestijnse kwestie begint na een halve eeuw eindelijk te verdampen in de Arabische wereld

  1. Is dan ook hoog tijd.

    Deze artificiele kwestie heeft te veel energie & bloed gekost door hem kustmatig in leven te houden met 0 resultaat!

    Jordanie & Israel kunnen dit probleem per direct oplossen met enkele grenscorrecties en door ‘de palestijnen’ gewoon verder te laten dreigen over hun niet bestaande rechten.

    De tijd is nu écht gekomen om pragmatisme & vrede te laten zegevieren over reactionaire haat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.