Palestijnen zijn boos op Arabische Liga en laten interim voorzitterschap vallen

De Palestijnse Autoriteit heeft het huidige voorzitterschap van de bijeenkomsten van de Arabische Liga opgezegd, zei de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag en veroordeelde elke Arabische overeenkomst om formele banden met Israël aan te knopen als oneervol.

Palestijnen zien de akkoorden die de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein een week geleden in Washington met Israël hebben gesloten als verraad aan hun zaak. Eerder deze maand slaagden de Palestijnen er niet in de Arabische Liga te overtuigen om landen te veroordelen die de gelederen breken en de betrekkingen met Israël normaliseren.

De PA zou normaliter de komende zes maanden de vergaderingen van de Arabische Liga voorzitten, maar de minister van Buitenlandse Zaken van de PA  Riyad al-Maliki vertelde op een persconferentie in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever dat ze de positie niet langer wilde. Maliki zei:

Palestina heeft besloten om te verzaken aan zijn recht om de Raad van Buitenlandse Zaken van de Liga tijdens zijn huidige zitting voor te zitten. Het is geen eer om Arabieren zich te zien haasten naar normalisatie [met Israël] tijdens haar presidentschap.

In zijn opmerkingen noemde hij niet specifiek de VAE en Bahrein, Arabische Golfstaten die de bezorgdheid van Israël over Iran delen. Hij zei dat de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul Gheit (plaatje bovenaan links), op de hoogte was gebracht van het Palestijnse besluit.

In een nieuw initiatief dat zich richt op de interne Palestijnse verdeeldheid, zouden functionarissen van de Fatah-factie van de op de Westelijke Jordaanoever gevestigde president Mahmoud Abbas en de islamistische Hamas-beweging dinsdag verzoeningsgesprekken houden onder bemiddeling van en in Turkije.

Naast Qatar en Iran is ook Turkije een belangrijke sponsor van Hamas en ook Mahmoud Abbas en president Recip Erdogan zijn de beste maatjes … vooral als het om Israël gaat.

Hamas heeft de Gazastrook in 2007 veroverd op de Fatah-troepen van Mahmoud Abbas tijdens een korte ronde van gevechten.  Sindsdien liggen de leiders van de twee ‘Palestina’s’ in de clinch met elkaar. Verschillen over machtsdeling hebben sindsdien de uitvoering van de overeengekomen eenheidsovereenkomsten vertraagd.

Plaatje hierboven: Ankara, 26 augustus 2017; Turkse president Recep Tayyip Erdogan (L) verwelkomt Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ankara, Turkije [beeldbron: AA]


Bronnen:

♦ naar een artikelAngered by Arab-Israel ties, Palestine quits chairing Arab League sessions” van 22 september 2020 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Palestijnen zijn boos op Arabische Liga en laten interim voorzitterschap vallen

  1. Oeps, is het echt?

    Ik zie of hoor niemand die hier zwaar van onder de indruk is of ze handenwringend probeert over te halen om a.u.b. terug te komen……

    Weggeruimd is opgeruimd lijkt het nieuwe denken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.