Minister Erdan in de VN: kies tussen steun voor Iran en Erdogan’s venijn of voor Israël en vrede

Plaatje hierboven: New York, 21 december 2020. Turks president Recip Erdogan, die hardop droomt van het herstel van het oude islamitisch Ottomaanse Rijk, haalde scherp uit naar Israël: “De vuile hand die de privacy van Jeruzalem bereikt, waar de heilige plaatsen van de drie grote religies naast elkaar bestaan, wordt steeds driester” [beeldbron: Adem Altan/AFP]

Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de VN, riep de Verenigde Naties op voor het steunen van Iran en zijn steun aan terrorisme, en het gebrek aan steun voor Israël op zijn Facebook-account, terwijl hij deze week in New York was voor de 75e Algemene Vergadering van de VN.

Dit jaar kregen we plaats op de eerste rij van de vergadering, maar het zegt niets over de voortdurende vooringenomenheid tegen Israël. Ik denk aan deze zaal die veel joodse gebeurtenissen heeft meegemaakt, van de stemming over de oprichting van de joodse staat tot de verslechtering van het beschuldigen van het zionisme van racistisch zijn, en het onvermogen om op te treden tegen Iran en terroristische organisaties. Vorige week woonde ik de ondertekeningsceremonie van de vredesakkoorden in Washington bij en vandaag ben ik op de openingsvergadering in New York, en de kloof gaapt wijdopen. De VN, die Israël gemakkelijk veroordeelt op bijna elk punt, gaat nauwelijks in op de enorme gebeurtenis die plaatsvond over vrede tussen Israël en twee Arabische staten.

Ambassadeur Erdan twitterde hierover als volgt:

Het feit dat Sec. Gen. @antonioguterres geen melding maakte van de vredesverdragen tussen #Israel, de VAE en Bahrein, hoewel de @UN wordt verondersteld vrede te bevorderen, ondermijnt het doel van de organisatie. Het bewijs is in deze tweet van de terreurorganisatie van Hamas:

Erdan riep de belangrijkste landen van de VN op om te beslissen …

… of ze willen dat de VN een organiastie is die vrede en veiligheid in de wereld bevordert, of dat het een organisatie is die wordt geleid door landen die de mensenrechten schenden en terrorisme steunen?’ Ik, mijn beste vrienden en collega’s, zal hier namens jullie zijn om ons geliefde land met macht en trots te vertegenwoordigen, en om voor de VN te vechten om de echte gevaren voor wereldvrede en veiligheid aan te pakken.

Toen de Turkse president Recip Tayyip Erdogan op dinsdag de Algemene Vergadering van de VN toesprak verliet ambassadeur Gilad Erdan  prompt de zaal en beschuldigde hij Erdogan van antisemitisme.

Erdogan gaat door met zijn leugens en antisemitische uitspraken tegen Israël, en het is belangrijk dat de wereld weet volgens welke dubbele maatstaven hij al vele jaren leeft.

Erdogan hekelde het Israëlische beleid in Jeruzalem en jegens de Palestijnen. “De bezetting en onderdrukking van Palestina is een bloedende wond van de mensheid“, zei Erdogan. De Turkse president zei dat “de smerige hand” – vermoedelijk van Israëli’s – “constant driester wordt” op de heilige plaatsen van Jeruzalem.

Erdogan prees de Palestijnen, die volgens hem “al meer dan een halve eeuw weerstand bieden aan het Israëlische beleid van geweld en intimidatie“. De Turkse president beschuldigde Trump ervan een “collaborateur” met Israël te zijn en noemde zijn vredesplan “een document van capitulatie“.

In een nieuw initiatief dat zich richt op de interne Palestijnse verdeeldheid, zouden functionarissen van de Fatah-factie van de op de Westelijke Jordaanoever gevestigde president Mahmoud Abbas en de islamistische Hamas-beweging op dinsdag verzoeningsgesprekken houden in Turkije.

Hamas heeft de Gazastrook in 2007 veroverd op de Fatah-troepen tijdens een korte ronde van gevechten. Verschillen over machtsdeling hebben de uitvoering van sindsdien overeengekomen eenheidsovereenkomsten vertraagd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Samuel H. Solomon “UN’s Treatment of Israel Continues to Belie Its Lofty Ideals” van 18 september 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Celia Jean “Erdan to UN: Choose between supporting Iran and terror or Israel and peace” van 21 september 2020 en een artikel van Lahav Harkov “Erdan walks out on ‘antisemitic’ Erdogan UN speech” van 22 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Jacob Magid “At UN, Erdogan assails Israel’s ‘dirty hand’ in Jerusalem; Erdan walks out” van 22 september 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Minister Erdan in de VN: kies tussen steun voor Iran en Erdogan’s venijn of voor Israël en vrede

  1. De juiste keuzes maken is nu juist hét probleem van de VN waar eigen interessen, corruptie & vriendjespolitiek de boventoon voeren en dus………

    75 jaar VN en na de vele bekende speeches hieven ze het glas, deden ze een plas en bleef alles zoals het was.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.