Hezbollah recruteert Israëlische arabieren om terreurcellen op te richten in Israël

In de afgelopen jaren heeft Hezbollah sociale media gebruikt om Israëlische Arabieren en Palestijnen in Judea & Samaria te rekruteren om Israëlische doelen aan te vallen. Een recente innovatie in terroristische tactieken heeft geleid tot ‘virtuele ondernemers’, die tot op heden grotendeels in verband zijn gebracht met de online rekruteringsinspanningen van Islamitische Staat.

De virtuele planners van Hezbollah, vergelijkbaar met die in de Islamitische Staat, gebruiken sociale media om contact te leggen met potentiële rekruten voordat ze overschakelen naar meer gecodeerde communicatieplatforms, geld overmaken en instructies geven om cellen te vormen, surveillance uit te voeren en terroristische aanslagen uit te voeren.

Online rekrutering is een goedkope optie die Hezbollah aannemelijk kan ontkennen. Hoewel elk virtueel complot onder leiding van Hezbollah dat gericht was op Israël tot dusver is verijdeld, besteden de Israëlische autoriteiten tijd en middelen aan het verstoren van deze plannen ten koste van andere, dringender bedreigingen.

Door Palestijnen digitaal te rekruteren om Israël aan te vallen, proberen Hezbollah en zijn beschermheer Iran een nieuw front tegen Israël te cultiveren te midden van toenemende regionale vijandelijkheden.

Yasmin Jaber
De Shin Bet onthulde enkele dagen geleden dat een terroriste uit Oost-Jeruzalem werd gerekruteerd door Hezbollah en de Iraanse Quds Force-terroristen om extra moslimterroristen in Israël te rekruteren en om terreuraanslagen uit te voeren.

De terroriste, Yasmin Jaber (plaatje bovenaan rechts), een bibliothecaris in de Nationale Bibliotheek van de Hebreeuwse Universiteit, werd geïdentificeerd en gemarkeerd door Libanese Hezbollah-terroristen tijdens een ‘jeugdconferentie’ die ze in 2015 bijwoonde in Libanon.

Ze heeft in het geheim contact gehad met haar telefoniste door het doorgeven -op gecodeerde berichten op sociale media in overeenstemming met een briefing en instructies die ze van Hezbollah ontving.

De moslima-terrorist ontmoette haar operators in Turkije, die haar duidelijk maakten dat het haar rol is om extra terroristen in Israël te rekruteren, die onder haar leiding als cel zullen dienen.

De Shin Bet zei in een verklaring:

Dit Shin Bet-onderzoek is het product van een langdurige inlichtingenoperatie om degenen op te sporen die ervan verdacht worden door Hezbollah te zijn gerekruteerd. Het is een nieuwe stap in de pogingen tot terrorismebestrijding die het afgelopen jaar zijn ondernomen tegen de pogingen van Quds Force en Hezbollah om Israëlische Arabieren te rekruteren.

Beirut & Bilal
Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek dat een terroriste uit Noord-Israël en haar echtgenoot voor Hezbollah in Libanon werkten om Israëlische moslims te rekruteren. Een ondervraging van twee Israëlische Arabieren onthulde hoe de terreurgroep Hezbollah in Libanon werkt om Israëlische moslims te rekruteren, evenals de identiteit van twee moslimterroristen uit Noord-Israël.

Twee Israëlische burgers uit het Arabische dorp Majd al-Krum werden vorige maand gearresteerd voor ondervraging. Uit het onderzoek bleek dat Beirut Hamud, van Majd al-Krum, en haar man Bilal Bizari (plaatje bovenaan links) voor Hezbollah in Libanon werken om Israëlische moslims te rekruteren.

De terroriste Beirut Hamud werd in 2013 gearresteerd en ondervraagd op verdenking van contact met moslimterroristen die ze had ontmoet tijdens een conferentie in Marokko in 2008 en een andere conferentie in Tunesië in 2012. Na het verhoor vluchtte ze naar Libanon, waar ze trouwde met Bizari.

Ze werkte als journalist voor de aan Hezbollah gelieerde krant Al-Ahkbar. In december 2019 ontmoette Hamud twee Israëlische moslimvrouwen in Turkije die eerder deze maand werden gearresteerd en ondervraagd door de Shin Bet op verdenking dat tijdens het bezoek een poging was gedaan om hen te rekruteren voor Hezbollah door Hamud en haar man.

De Shin Bet nam contact op met Bilal in Libanon en waarschuwde hem dat Israël zich ervan bewust is dat ze terroristen rekruteren voor Hezbollah en dat ze ondanks de persreferenties die ze bezitten, hun pogingen moeten staken:

De Shin Bet zal resoluut blijven werken om alle spionage- of terreuractiviteiten door Hezbollah te controleren en te dwarsbomen. We nemen de uitbuiting van het Israëlische staatsburgerschap om terroristische en spionageactiviteiten te steunen zeer serieus.


Bronnen:

♦ naar een artikelHezbollah, Iranian Quds Force recruit east Jerusalem woman” van 17 september 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelMuslima terrorist from East Jerusalem arrested for spying for Iran and Hezbollah” van 17 september 2020 en een artikelShin Bet reveals how Hezbollah recruits Muslim terrorists in Israel” van 30 juni 2020 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Michael Shkolnik en Alexander Corbeil “Hezbollah’s ‘Virtual Entrepreneurs:’ How Hezbollah is Using the Internet to Incite Violence in Israel” van oktober 2019 op de site van Combating Terrorism Center at West Point

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “Hezbollah’s recruitment methods revealed after secret investigation” van 30 juni 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel Hezbollah Threat – Report 2020” op de site van Counter Extremism Report

Een gedachte over “Hezbollah recruteert Israëlische arabieren om terreurcellen op te richten in Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.