NGO’s zijn tegen vrede in het Midden Oosten

Op 15 september 2020 ondertekende Israël afzonderlijke historische overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein. Daarmee werden formele diplomatieke betrekkingen en erkenning tussen de landen tot stand gebracht. Met de overeenkomsten sluiten deze Arabische landen zich aan bij Egypte en Jordanië om de betrekkingen met de Joodse staat te normaliseren.

Na de aankondiging van de overeenkomst met de VAE in augustus hebben een aantal NGO’s, die beweren de universele mensenrechten te willen bevorderen, deze bijdrage aan vrede afgekeurd en veroordeeld. In navolging van de extreme Palestijnse eisen, stellen de NGO’s dat er geen normalisatie met Israël mag plaatsvinden totdat de Palestijnse kwestie is opgelost, zo blijkt uit onderzoek van NGO Monitor.

In hun onbarmhartige visie op vrede in het Midden-Oosten is er geen inherente waarde aan dialoog of wederzijds respect tussen Israël en andere staten in de regio. In plaats daarvan streven zij in navolging van de BDS beweging de maximale Palestijnse eisen na die tot doel hebben de joodse staat te vernietigen en de joodse bevolking ervan te verdrijven uit het Midden-Oosten.

Het is niet verwonderlijk dat groepen die de Joodse staat demoniseren en campagne voeren tegen zakelijke relaties en culturele en academische banden, ook eisen dat Arabische landen hun diplomatieke belegering handhaven.

NGO-oppositie tegen de vredesakkoorden

Human Rights Watch (HRW)

 • Op 31 augustus tweette Ken Roth, uitvoerend directeur van HRW : “Alle geruchten over de vlucht tussen Israël en de VAE veranderen niets aan de onderdrukkende, discriminerende ‘eenstaat-realiteit’ voor bezette Palestijnen. Alleen gelijke rechten zullen dat doen. https://trib.al/qx2OxL0.

 • Op 19 augustus tweette Roth : “Netanyahu beweert dat de Verenigde Arabische Emiraten een democratie is, ook al verplettert het afwijkende meningen en houdt het geen verkiezingen. Maar nogmaals, Israël zegt een democratie te zijn, maar houdt miljoenen Palestijnen vast in een discriminerende, onderdrukkende ‘eenstaat-realiteit’.

Amnesty

 • Op 14 augustus plaatste Amnesty het volgende bericht op Twitter : “Vergis je niet: zoals gemeld, houdt de #UAE – Israel-deal niet in dat Israël de plannen voor verdere illegale annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever volledig laat varen, en komt terwijl Israël doorgaat met het bouwen van illegale nederzettingen.”

 • Ook tweette Amnesty dat “geen diplomatieke overeenkomst de wettelijke verplichtingen van Israël als bezettende macht in het kader van het internationaal humanitair recht en de internationale rechten van de mens kan veranderen.

 • Elk proces gericht op een rechtvaardige en duurzame vrede in Israël / Palestina moet de ontmanteling van illegale Israëlische nederzettingen omvatten, een einde maken aan systematische schendingen van de mensenrechten, en gerechtigheid en schadeloosstelling voor slachtoffers van misdaden volgens het internationaal recht.”

Al-Haq

(Donoren zijn onder meer de  Europese UnieNoorwegen,  IerlandItaliëFrankrijk en  Spanje)

 • Op 15 september schreef Shawan Jabarin een artikel waarin hij stelde dat “het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein om de betrekkingen met Israël te normaliseren, bloot legt wat de Palestijnen al decennia lang duidelijk is: Israëls illegale annexatie en apartheid zullen de machthebbers niet afschrikken. van het nastreven van hun eigen belangen, ten koste, zo niet verdoemenis, van gerechtigheid, verantwoordingsplicht en mensenrechten in Palestina … Het is nu tijd voor de internationale gemeenschap en het Palestijnse volk om gezamenlijk op te staan ​​en weerstand te bieden aan deze flagrante regionale normalisatie, om de realisatie van onze mensen tot zelfbeschikking en blijvende (sic) soevereiniteit te verzekeren, en om Israëlische en regionale maatregelen te voorkomen die gericht zijn op het uitwissen van ons volk, onze cultuur, ons land en ons huis.

B’Tselem

(Donoren zijn onder meer het secretariaat van de Europese Unie, mensenrechten en internationaal humanitair recht (gezamenlijke financiering van  Zweden,  Zwitserland,  Denemarken  en  Nederland), Noorwegen,  Nederland,  Frankrijk,  Verenigd Koninkrijk,  DanChurchAid  (Denemarken),  Trocaire  (Ierland), Catholic Relief Services (VS), Christian Aid Ireland,  Diakonia  ( Zweden ),  Bread for the World- EED  ( Duitsland ), ZIVIK (Duitsland ), de  Ford Foundation, het  New Israel Fund, UNICEF en UNDP).

 • Op 18 augustus schreef Hagai El-Ad een artikel in Haaretz waarin stond dat “Netanyahu eenvoudigweg zijn voorkeursalternatief aankondigde om de bestaande situatie voort te zetten – zonder formele annexatie (voorlopig), maar met de VAE. Maar onder elk mogelijk scenario zal iedereen die morgenochtend wakker wordt in Ramallah of Khan Yunis, wakker worden met dezelfde realiteit, een waarin ze onderdanen zonder rechten zijn en waarin bijna elk aspect van hun leven wordt gecontroleerd door Israël.

BDS-beweging

 • Op 15 september publiceerde de BDS-beweging een verklaring waarin ze de “dictators van de VAE en Bahrein” beschuldigde van “het uitverkopen van het Palestijnse volk”. Volgens de verklaring “zal de foto-opname van het Witte Huis van dinsdag niet leiden tot vrede of gerechtigheid. Het is een cynische deal van corrupte, fanatieke Israëlische, Emirati, Bahreinse en Amerikaanse heersers om hun brutale onderdrukking en schendingen van rechten voort te zetten. Ons antwoord: de druk opvoeren voor een militair embargo tegen apartheid Israël.”

Verder zijn er nog een aantal NGO’s die voornamelijk in de Verenigde Staten werkzaam zijn en die hier kunnen worden gevonden. Onze aandacht gaat uit naar die NGO’s die geld krijgen van Nederland en de Europese Unie om met hulp van de belastingen die wij betalen vrede in het Midden-Oosten tegen te werken of onmogelijk te maken.

Allemaal hebben ze gemeen dat ze tegen vrede zijn zonder de Palestijnen, terwijl de praktijk uitwijst dat er eerst vrede in de regio moet komen voordat vrede met de Palestijnen mogelijk is. Dat schept namelijk de voorwaarden voor vrede en zonder die vreedzame voorwaarden loopt ieder vredesproces met de Palestijnen uit op een ramp.

Maar dat brengt het verdienmodel van deze NGO’s in gevaar, want zolang ze zich uitsluitend op het Israëlisch-Palestijns conflict blijven focussen blijft het conflict onoplosbaar en daarmee de subsidiestroom gehandhaafd.

Wij zouden graag willen weten waarom deze NGO’s Nederlands subsidiegeld blijven ontvangen en waarom Nederlanders moeten bijdragen aan de handhaving van het Israëlisch-Arabisch conflict nu de oplossing ervan voor het grijpen ligt.

door Joop Soesan


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joop SoesanNGO’s tegen vrede in het Midden Oosten” van 21 september 2020 op de site van Joods.nl

2 gedachtes over “NGO’s zijn tegen vrede in het Midden Oosten

 1. Waarom verbaasd staan over NGO’s, als hun financiers & geldschieters, de EU & Europeese landen & VN, ook hun enthousiasme over deze historische deal met kans op een meer vredevol MO ‘met gepaste waardigheid’ prima in toom hielden.

  Het uur van de waarheid is inderdaad aangebroken.

  De leugens van “de palestijnen” zijn ontrafelt evenals de vredes bedoelingen van Europa & de VN (waar het oorverdovend stil was)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.