Arabieren: ‘Palestijnen herhalen dezelfde fouten’

De Palestijnen hebben hun ambassadeurs in de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein teruggeroepen uit protest tegen de ondertekening van de vredesakkoorden tussen de twee Golfstaten en Israël.

De Palestijnen dreigen nu hun gezanten terug te trekken uit elk Arabisch land dat betrekkingen aangaat met Israël. Bovendien hebben verschillende Palestijnse facties er bij de Palestijnse leiders op aangedrongen zich terug te trekken uit de Arabische Liga om te protesteren tegen de weigering van de Arabische landen om normalisatie met Israël te veroordelen.

Eerder deze maand weigerden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga een Palestijnse ontwerpresolutie goed te keuren waarin de VAE werd veroordeeld voor haar besluit om vrede te sluiten met Israël. ‘De resoluties van de Arabische Liga zijn verpand aan de zionistische Amerikaanse regering’, zeiden de facties in een verklaring. “Normalisatie [met Israël] is een enorm verraad aan de Palestijnse kwestie en een steek in de rug voor de offers en pijn van de Palestijnen en Arabieren.”

De dreigementen om zich terug te trekken uit de Arabische Liga en de terugtrekking van Palestijnse ambassadeurs uit Arabische landen die betrekkingen aangaan met Israël, hebben tot spot en een golf van kritische opmerkingen geleid in de Arabische wereld, met name in de Golfstaten. Hoofdthema van de kritiek: de Palestijn leert niet van hun fouten.

De Arabische kritiek, voornamelijk gericht tegen de leiders van de Palestijnen, is nog een andere indicatie van de groeiende tegenstelling tussen de Palestijnen en de Arabische wereld. In dit tempo kunnen Palestijnen op een ochtend wakker worden om te ontdekken dat ze helemaal geen vrienden meer hebben in de Arabische landen.

Veel Arabieren zijn verontwaardigd over de Palestijnse dreigementen en de dagelijkse aanvallen op de VAE en Bahrein. Deze omvatten beschuldigingen dat de twee Golfstaten “de Al-Aqsa-moskee, Jeruzalem en de Palestijnse kwestie hebben verraden” door in te stemmen met het aangaan van betrekkingen met Israël.

De Arabieren herinneren de Palestijnen ook aan de vele kansen die ze hebben gemist toen ze een aantal vredesinitiatieven en plannen verwierpen. De Libanese journalist Khairallah Khairallah uitte zijn verontwaardiging over het feit dat de Palestijnen de ondertekeningsceremonie van de deals tussen Israël, de VAE en Bahrein in het Witte Huis bestempelen als een ‘zwarte dag’.

Khairallah wees erop dat de Palestijnen hun verdrijving uit Jordanië begin jaren zeventig ‘Zwarte september’ noemen. Destijds, zei hij, probeerde een Palestijnse afgescheurde factie met die naam een ​​staat-in-een-staat in Jordanië te vestigen en de Jordaanse koning Hoessein te vermoorden.

De koning had, na zijn nederlaag in de Zesdaagse Oorlog van 1967, de PLO toegestaan ​​militaire bases in zijn koninkrijk te vestigen, vermoedelijk om Israël aan te vallen. Toen de Palestijnen echter probeerden de Jordaanse regering omver te werpen, stuurde hij ze naar Libanon. Daar namen ze deel aan de Libanese burgeroorlog die in 1975 begon en bleven ze terreuraanslagen tegen Israël plegen. In 1982, nadat Israël een invasie in Libanon had geleid, werden de Palestijnen opnieuw verdreven – naar Tunesië.

De Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook worden niet graag aan hun fouten herinnerd. Bovendien zijn ze niet bereid om enig advies te aanvaarden, zelfs niet als het afkomstig is van Arabische staten die er vroeger miljarden dollars over schonken. De grootste verliezers zijn natuurlijk opnieuw de Palestijnen – die snel de sympathie van een groeiend aantal Arabieren verliezen.


Bronnen:

naar een artikel

Een gedachte over “Arabieren: ‘Palestijnen herhalen dezelfde fouten’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.