Het gaat goed met het uitgevonden volk: Al Fatah en Hamas willen samen verkiezingen houden

Plaatje hierboven: Bijna 15 jaar permanente dictatuur van Abbas. De voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen unaniem gewonnen door Hamas, zowel in Judea & Samaria als in de Gazastrook.

Hamas en Fatah zijn van plan om in Turkije bijeen te komen om – alweer – een eenheidsovereenkomst te bespreken en verkiezingen te houden, aldus rapporten.

De secretaris van het Centraal Comité van Fatah, Jibril Rajoub, bevestigde dat er binnenkort algemene verkiezingen zouden gehouden worden. De ontmoeting tussen Rajoub, die Fatah vertegenwoordigt, en leiders van Hamas, zou gericht zijn op het bespreken van ‘gezamenlijk leiderschap’. De laatste grote gezamenlijke bijeenkomst vond plaats op 3 september in Beiroet.

Rajoub deed opmerkelijk veel in verklaringen aan Palestina TV. In plaats van toe te geven dat de Palestijnse zaak niet langer van belang is voor een groot deel van de Arabische wereld en dat het Palestijnse leiderschap niet langer de agenda voor de Arabische wereld in het algemeen kan bepalen, zei hij dat voor het eerst in haar geschiedenis de beslissingen van de Palestijnse Autoriteit is onafhankelijk geworden en ver verwijderd van enige regionale invloed of druk.

Rajoub beweert dat eerst parlementsverkiezingen zullen worden gehouden, daarna de presidentsverkiezingen en daarna de Palestijnse Nationale Raad (het parlement van de Bevrijdingsorganisatie) volgens overeengekomen mechanismen, zonder specifieke data aan te geven. Er zijn al meer dan tien jaar plannen voor ‘eenheid’ en verkiezingen, en ze Palestijnen zijn er nooit uitgekomen.

Islam en democratie in de PA
De Palestijnse parlementsverkiezingen werden voor het laatst gehouden in 2006, terwijl de laatste presidentsverkiezingen in 2005 plaatsvonden. Het PA-parlement is sinds 2007 niet meer bijeengekomen, toen Hamas gewelddadig de controle over Gaza overnam van de Fatah-factie van Abbas.

Hamas en Fatah staan ​​op gespannen voet sinds de staatsgreep van 2007 en alle pogingen om de strijdende partijen met elkaar te verzoenen zijn mislukt. Fatah en Hamas hebben later een verzoeningsovereenkomst getekend, waarbij de PA de volledige controle over Gaza had moeten hervatten, maar de overeenkomst viel over ‘obstakels’ en is nooit ten uitvoer gebracht.

Hamas won de voorlopig laatste Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006 in al de gebieden die gecontroleerd worden door de Palestijnse Autoriteit, inclusief in Judea & Samaria. Recente peilingen voorspellen andermaal winst voor Hamas, niet enkel in Gaza maar ook in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever.

De huidige bevolking van de ‘Staat Palestina’ is 5.036.322 per 17 december 2019, op basis van de uitwerking van Worldometers van de nieuwste gegevens van de Verenigde Naties. Die ca. 5 miljoen Palestijnen zijn alle Arabieren die wonen “tussen de Zee en de Jordaan”, met inbegrip van de 1,8 miljoen Arabieren die in Israël zelves wonen die blijkbaar ook door de VN als ‘Palestijnen’ worden meegeteld..

Nagenoeg 60% van de ‘Palestijnen’ is jonger dan 25 jaar en ruim 92% van de Palestijnen is jonger dan 54 jaar. De gemiddelde levensverwachting staat op 74,62 jaar oud. Vergeleken met buurlanden zoals Egypte (71,48 j.), Jordanië (74,44 j.) Libanon (79,58), Syrië (70,31), Turkije (75,76 j.), Saoedi-Arabië (74,56 j.) en Irak (69,86 j.)  is het in ‘Palestina’ blijkbaar nog niet zo slecht om leven.

Premier van de PA
Na de eerste parlementsverkiezingen, die plaatsvonden op 20 januari 1996 en waaraan Hamas toen weigerde deel te nemen, zal het nog meer dan zeven jaar duren vooraleer Yasser Arafat een regering zal samenstellen en een premier aanduiden. De eerste premier van de Palestijnse (Nationale) Autoriteit was Mahmoud Abbas per 19 maart 2003.

Hij werd op 7 oktober 2003 opgevolgd door Ahmed Qurei die het mits een korte onderbreking volhield tot 29 maart 2006. Na de 2de en voorlopig  laatste verkiezingen die in de Palestijnse Autoriteit werden gehouden op 25 januari 2006 en die toen werden gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook, werd Hamasleider Ismail Haniyeh de 3de premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president.

Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh op 14 juni 2007 en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Op 13 april 2013 nam Fayyat ontslag en op 2 juni 2013 benoemde de Palestijnse president Mahmoud Abbas Rami Hamdallah van Al Fatah als de 4de premier van  de PA waarmee hij Salam Fayyad opvolgde.

Zijn benoeming werd niet erkend door Hamas, die niet werd geraadpleegd in de beslissing. Echter reeds op 20 juni 2013 diende Hamdallah zijn ontslag in, wat Abbas op 23 juni heeft aanvaard. Maar amper zes weken later vroeg Abbas Hamdallah om een ​​nieuwe regering te vormen, wat hij op 19 september 2013 deed.

Hamdallah werd op 2 juni 2014 benoemd tot hoofd van de eenheidsregering Fatah-Hamas maar die kwam noot van de grond en heeft ook nooit gefunctioneerd. Die laatste functie heeft hij officieel per 29 januari 2019 neergelegd.

Plaatje hierboven: Gaza, 26 maart 2006. Nadat Hamas de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden tot ieders verbazing (en verbijstering) had gewonnen werd Hamasleider Ismail Haniyeh de 3de officiële premier van de Palestijnse Autoriteit [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Once again, Hamas and Fatah say they will have elections” van 21 september 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel “Poll shows Hamas leader Haniyeh would win Palestinian elections” van 18 december 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.